Siirry sisältöön

Historian havinaa

Ylitornion asukkaat rakensivat ensimmäisen kirkon jo vuonna 1482, vuonna 1606 Ylitornio itsenäistyi omaksi kirkkopitäjäksi. Suomen Ylitornio ja Pello sekä Ruotsin Ylitornio muodostivat yhden yhtenäisen pitäjän ennen vuotta 1809, jolloin Haminan rauhan raja jakoi sen kahtia. Tuolloin myös nykyinen Pello kuului vielä Ylitornion pitäjään. Pohjoisella Napapiirin pojoispuolella aurinko ei nouse sydäntalvella horisontin yläpuolelle. Tätä aikaa kutsutaan kaamokseksi. Kesällä aurinko puolestaan pysyy näkyvillä vuorokaudet ympäri. Ylitorniolla Napapiiri kulkee Meltosjärven kylän kohdalla.

Maupertuis

Napapiiri liittyy vahvasti ranskalaisen matemaatikon ja tähtitieteilijän Pierre Maupertuisin tutkimusmatkoihin 1736. Hän johti Ranskan tiedeakatemian retkikuntaa Lapissa ja suoritti astemittausta. He selvittivät onko maapallo navoiltaan litistynyt vai ei. Retkikunta suoritti mittauksiaan Tornionlaaksossa vuosina 1736-1737. Mittausten eteläisin piste oli nykyisinkin pystyssä oleva Tornion kirkontorni ja pohjoisin Kittisvaara Pellossa. Muita pisteitä olivat muun muassa Pullinkivaara Svansteinin kylällä, Niemivaara Pellon kunnassa sekä Aavasaksa Ylitorniolla. Toinen vastaavanlainen retkikunta lähetettiin päiväntaasajalle nykyisen Ecuadorin valtion alueelle.

Struven ketju

Astemittauksen ketju muodostuu 258 kolmiosta ja siinä on yhteensä 265 peruskolmiopistettä sekä 60 apupistettä. Ketju kulkee nykyään kymmenen maan alueella: Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä, Moldovassa sekä Ukrainassa. Se mitattiin vuosina 1816 – 1855 F.G.W. Struven johdolla. Kyseessä on kolmioketju, jonka pituus on 2820 km. Se kulkee lähellä itäistä 26 pituuspiiriä Hammerfestistä, Pohjoisen jäämeren rannalta, Mustallemerelle Ukrainan Izmailiaan.

Kartanot ja perinnetalot

Iikan tupa. Tupa on vanha peräpohjalainen pirtti ja se on kalustettu 1800-luvun lopun malliin. Kirjailija Väinö Kataja vieraili usein iltaisin rupattelemassa Iikan tuvassa.

Kohkolan talo. Kohkolan talo on Tornionlaaksolainen peräpohjalaistalo, talon hirret ovat 1700-luvulta.

Niuron perinnetalo. Niuron perinnetalo sopii juhlapaikaksi. Se sijaitsee kauniilla paikalla, Tornionjoen rannalla.

Museot ja kirkot

Keisarinmaja. Keisarinmaja on Lapin vanhin matkailurakennus, joka pystytettiin vaaralla vierailleita matkalaisia varten. Se on rakennettu 1882 ja toimii museona kesäisin.

Koulumuseo. Museo käsittää ajanjakson kiertokoulusta peruskouluun Ylitorniolla. Avoinna sopimuksen mukaan.

Ylitornion kirkko. Ylitornion kirkko rakennettiin vuonna 1940. Kellotapuli rakennusvuosi on 1819 ja se lienee vanhin käytössä oleva rakennus Ylitorniolla. Alttaritaulun on maalannut J. Hedman v. 1818.

Patsaat ja muistomerkit

Annikki Kariniemen patsas. Kirjailija Annikki Kariniemi, 1913-1984. Sijainti Aavasaksan vaaran laella.

Maupertuis muistomerkki. Muistomerkki sijaitsee Aavasaksan vaaran laella.

Väinö Katajan patsas sijaitsee kunnan keskustassa, torilla.

Alkuun