Siirry sisältöön

Järvikylät

Järvikyliä reunustavat rantametsät ja paikoin jyrkkinäkin kohoavat vaarojen rinteet. Alueella voi nauttia luonnonrauhasta ja kylät elävöittävät seutua. Alue on erityisesti vesiretkeilyyn hyvin soveltuva. Puhtaat ja laajat vesialueet houkuttelevat kalastamaan ja luonnon muovaamat hiekkarannat kutsuvat uimaan. Järvikylät sijaitsevat kolmen suuren järven läheisyydessä, joita ovat Miekojärvi, Vietonen ja Raanujärvi. Lähistöllä sijaitsee lisäksi lukuisia pienempiä järviä.

Miekojärvi

Miekojärvi kuuluu Ylitornion ja Pellon kuntaan ja on Länsi-Lapin suurin järvi. Se kuuluu Tornionjoen vesistöön ja on kuuluu Suomen 80 suurimman järven joukkoon. Järvi on yli 22 kilometriä pitkä ja noin 6 kilometriä leveä. Järvi voidaan jakaa kahdeksi alueeksi, eteläinen Isoselkä edustaa laajaa avoveden aluetta ja pohjoinen saarien pirstomaa aluetta. Vaarasaaren on Miekojärven suurin saari, sen koko on noin 5 kertaa 3 kilometriä kanttiinsa. Pessalompolossa sekä Sirkkakoskella on kalasatamat. Tunnetuin kohde järvellä on, sen itäpuolella sijaitseva Orhinselänniemi. Järveä ympäröi eri suunnilta monet vaarat, joissa on useita vaellusreittejä. Järven keskisyvyys on 6,5 metriä ja suurin syvyys on 22,8 metriä. Syvin kohta sijaitsee Vaarasaaren eteläpuolella olevassa yli 20 metriä syvässä syvänteessä.

Vietonen

Vietonen kuuluu Tornionjoen vesistöön. Se on yli 12 kilometriä pitkä ja pari kilometriä leveä järvi. Järvenselkää kutsutaan nimellä Iso-Vietonen, sen suurin saari on nimeltään Himotussaari, joka on noin kilometrin pitkä ja leveä. Järvi sijaitsee kokonaan napapiirin pohjoispuolella.

Raanujärvi

Raanujärvi on kylä Lapin maakunnassa Ylitornion kunnan itäosassa. Järvi on noin 12 kilometriä pitkä ja noin 4,5 kilometriä leveä. Raanujärveltä on matkaa Ylitornion keskustaan noin 75 kilometriä, Pelloon 40 km ja Rovaniemelle 60 km. Itse kylä sijaitsee järven rannalla.

Alkuun