Siirry sisältöön

Lymfaterapia

 

Lymfaterapia on fysioterapian erikoisala, jolla hoidetaan eri syistä syntyneitä turvotuksia ja niiden seurauksia sekä vaivoja tai sairauksia, joiden yhtenä oireena on turvotus.

Tärkein syy lymfaterapian käyttöön on imusuoniston vahingoittumisesta johtuva lymfaödeema eli lymfaturvotus. Se on yleensä krooninen tila, joka vaatii ainakin jossakin muodossa elinikäistä hoitoa. Kaikki turvotukset eivät ole lymfaterapialla hoidettavia, kuten esimerkiksi sydänperäiset turvotukset tai akuutti infektio.

Lymfahoidon Kokonaisuus on kaksivaiheinen terapia, joka intensiivisyytensä takia on vaativa niin asiakkaalle kuin myös terapeutille. Kompressioterapia on LYKO-terapian kulmakivi sen kummassakin hoitovaiheessa.

 

Terapian I vaiheen tarkoituksena on turvotuksen vähentäminen. Tuloksellisen terapian edellytys on kaikkien osa-alueiden tehokas toteutus.

 

  1. Manuaalinen lymfaterapia (ML) 3-5 päivänä viikossa. Tapauskohtaisesti noin 2-3 viikkoa yhtäjaksoisesti.

 

  1. Kompressiosidonta välittömästi manuaalisen lymfaterapian jälkeen. Hoidettava pitää sidoksia vuorokauden ympäri seuraavaan hoitokertaan asti.

 

  1. Terapeuttinen harjoittelu sekä ohjaus liikuntaan ja asentohoitoon.

 

  1. Ihonhoito

 

Optimaalisessa tapauksessa terapian I vaihe jatkuu, kunnes turvotus ei enää vähene. Tällöin asiakkaalle tilataan mittojen mukaan valmistettava lääkinnällinen kompressiohiha tai -sukka/sukkahousut. Terapian I vaiheessa kompressioterapia toteutetaan sidoksin, hiha tai sukka hankitaan vasta turvotuksen vähentämisen jälkeen.

Hoitojen tiheys voidaan vähentää viidestä viikkokerrasta kolmeen vain silloin, kun asiakas voi pitää sidosta koko hoitokertojen välisen ajan eli 2-3 vrk.

 

Terapian II vaiheen tarkoituksena on saavutetun hoitotuloksen säilyttäminen ja optimointi.

 

  1. Lääkinnällisen kompressiohihan tai –sukan päivittäinen käyttö.

 

  1. Terapeuttinen harjoittelu, liikunta ja asentohoito.

 

  1. Ihonhoito ja muu turvotusta ennaltaehkäisevä toiminta.

 

  1. Manuaalinen lymfaterapia tai LYKO-jakso tarpeen mukaan.

 

Koska lymfaödeema on krooninen sairaus, jatkuu terapian II vaihe läpi elämän.

Parhaimmassa tapauksessa asiakas selviää pitkiä aikoja ilman hoitoja ennaltaehkäisevän itsehoidon ja tunnollisen kompressiohihan / -sukan käytön myötä.

 

Lymfaterapiaan tullaan lääkärin lähetteellä.

 

Mari Mäki

fysioterapeutti, lymfaterapeutti

040 542 1238

etunimi.sukunimi@ylitornio.fi

Alkuun