Influenssarokotteet loppuneet Ylitorniolla
Ennenäkemättömän suuren kysynnän vuoksi Ylitornion kunnan influenssarokotteet ovat loppuneet eikä lisätoimituksia ole toistaiseksi luvassa. Tilanne on samanlainen koko maassa.
Jos rokotteita vielä saadaan, siitä tiedotetaan myöhemmin erikseen.
Pahoittelemme tilannetta, joka influenssarokotteiden kohdalla on syntynyt ensimmäistä kertaa koko kansallisen rokotusohjelman historian aikana.
Ota yhteyttä terveyskeskukseen oman alueen sairaanhoitajaan puhelimitse (virka-aikana).
Terveyskeskuksen akuutti vastaanotto toimii virka-aikana normaalisti
Poikkeuksellisesti kausi-influenssarokotukset 2020-2021 toteutetaan terveyskeskuksen NEUVOLASSA AJANVARAUKSELLA, koska massarokotuksia ei suositella!
Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.
Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:
Ajanvaraukset terveydenhoitajalta:
Margit Ylimaunu 0400 220 312 ma-pe
Paula Typpö 040 753 4641 ma-to
Sanna Juvani 040 767 0946 ti-pe
Tuula Vettenranta 0400 188 187 (Järvikylien alue)
Kouluterveydenhoitaja Jenni Mäkikyrö rokottaa kouluilla riskiryhmään kuuluvat koululaiset, 040 750 4240
Tulethan terveenä rokotuksille!
Puethan maskin terveyskeskukseen tullessa, maskeja löydät eteisestä pääovien läheisyydestä.
Hyvä asiakkaamme, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse.
Älä saavu paikanpäälle, jotta vältytään turhilta altistumisilta.
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin pandemia puhelin 24/7 puh. 040 825 1072
Lisätietoa Mehiläinen Länsi-Pohjan nettisivuilla https://www.mehilainenlansipohja.fi/koronavirus/
Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystie-infektion. Monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus.
Oireita voivat olla
Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä.
Alla linkki THL:n antamaan kasvomaskisuositukseen, jonka mukaan lähtökohtaisesti jokainen kuntalainen on velvollinen huolehtimaan riittävästä suojauksesta itse.
Ylitornion kunnan alueella maskeja on hankittavissa muun muassa apteekista, molemmista ruokakaupoista sekä Rauta ja Kone Nippelistä.
Ylitorniolla vähävaraisille kuntalaisille maskien jakaminen on sovittu seuraavasti:
Soita ja sovi ennen kuin tulet maskeja hakemaan. Maskeja on saatavilla kahdesta eri paikasta:
Terveyskeskuksesta:
Arkipäivisin (ma-pe) kello 10-14 varastonhoitaja Tuija Hallikainen (17.8.-21.8.) puhelinnumero: 0400-220326
Kunnanvirastolta:
arkipäivisin (ma-pe) kello 10-14 sosiaaliohjaaja Niina Lohiniva puhelinnumero 0400-220365.
THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.
Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.
”Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä”, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.
THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus ei koske työyhteisöjä. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.
THL suosittaa maskin käyttöä, kun
Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.
Lisäksi alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.
Maskisuositus koskee oranssilla merkittyjä sairaanhoitopiirejä (tilanne 12.8.2020). Niissä on todettu koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.
Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa.
Osa COVID-19-tartunnan saaneista ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, eikä ihminen itse ole tällöin tietoinen tartunnastaan. Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua. Lisäksi tutkimuksessa on kuvattu tilanteita, joissa oireeton henkilö on tartuttanut muita ahtaissa sisätiloissa.
”Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja, sillä se estää pisaroiden leviämistä ympäristöön”, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.
Kasvomaskeja on monenlaisia. Kaupasta voi hankkia kertakäyttöisiä maskeja tai uudelleen käytettäviä kangasmaskeja. Maskin voi myös valmistaa itse kankaasta.
Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.
Varsinaiset hengityksensuojaimet (FFP1, FFP2 tai FFP3) ja lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävät CE-merkityt kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat myös käyttäjäänsä, ja ne on ensisijassa tarkoitettu terveydenhuollon henkilöstölle.
Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta, jotta viruksella mahdollisesti tahraantunut maski ei aiheuta tartuntariskiä. Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä.
Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa lääkärisi kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä.
Kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen.
THL:n suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille
Kysymyksiä ja vastauksia kasvomaskeista
Näin käytät kasvomaskia oikein – katso video!
THL: tilannekuva koronaviruksesta
Työterveyslaitos: Tietoa suu-nenäsuojuksesta ja hengityksensuojaimista – katso kuvat
Koronavirustartuntojen leviämistä voi parhaiten ehkäistä pitämällä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Tutustu THL:n käsienpesuun ja yskimiseen liittyviin ohjeisiin: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen
THL, suomalaiset viranomaiset ja sairaanhoitopiirit sekä muut terveydenhuollon palvelutuottajat seuraavat tilannetta tiivisti. Länsi-Pohjassa noudatetaan THL:n ja viranomaisten ohjeita. Lisätietoa koronaviruksesta löytyy THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
Laboratorioasiat, reseptit, taksikeskusasiat ja potilasasiakirjat, Tiia Koivisto 016-571740, aukioloajan muutos, auki arkisin 8-14.00
Ovat toistaiseksi tauolla.
Työttömien terveystarkastusten tarkoituksena on edistää työttömien terveydentilaa, hyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä.
Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan terveystarkastukseen, puh. 040 767 0946, terveydenhoitaja Sanna Juvani, sijainen Paula Typpö.
Päivitetty 11.11.2020
Lastenneuvolassamme toteutetaan Voimaperheet-toimintamallia, jonka avulla arvioidaan lapsen psykososiaalista toimintakykyä neuvolan nelivuotistarkastuksessa. Kaikkia nelivuotiaiden vanhempia pyydetään täyttämään Voimaperheet-neuvolakysely ja ottamaan se mukaan terveydenhoitajan vastaanotolle. Kysely postitetaan perheille kotiin lapsen syntymäpäivää edeltävän kuukauden kuluessa. Mikäli ette ole saanut lomaketta, saatte sen terveydenhoitajaltanne neuvolakäynnin aikana.
Kyselyn avulla pyritään tunnistamaan perheet, jotka hyötyvät internetin ja puhelimen kautta tuotetusta vanhempainohjausohjelmasta. Ohjelma pyrkii tavoittamaan perheet, joissa lapsella on käyttäytymiseen liittyviä ongelmia. Ohjelman tavoitteena on lisätä vanhempien myönteisiä vanhemmuudentaitoja ja arjen hallintaa perhevalmentajan ohjauksessa. Ohjaus tapahtuu digitaalisessa hoitoympäristössä.
Vanhempainohjauksen toteuttaa Turun yliopiston Voimaperheet-työryhmä.
Lisätietoa:
www.utu.fi/voimaperheet
Päivitetty 8.11.2018
Julkisen liikenteen linja-autojen aamuvuorot välillä Rovaniemi-Ylitornio loppuivat kokonaan vuodenvaihteessa. Tästä syystä verinäytteiden ottopäivä ei ole enää maanantai. Verinäytepäivät sovitaan erikseen tietyille päiville, joten verinäyteasioissa täytyy AINA etukäteen ottaa yhteys terveydenhoitajaan. Terveydenhoitajan tavoittaa numerosta 0400-188187, puhelinaika ma-pe klo 8-10.
Päivitetty 05.02.2016
Marraskuusta 2015 lähtien asiakkaat ovat voineet itse laittaa reseptejään uusittavaksi osoitteessa www.kanta.fi (vaatii nettipankkitunnukset). Täältä asiakas voi laittaa uusittavaksi sellaiset reseptit, jotka on määrätty enintään 16 kk sitten. Sitä vanhemmat reseptit tulee uusia soittamalla Ylitornion terveyskeskukseen p. 016 571740 tai käymällä terveyskeskuksessa vastaanottoavustajan luona. Huomioitava on, että www.kanta.fi -osoitteessa tekemä reseptinuusimispyyntö pitää lähettää siihen yksikköön, joka vastaa asiakkaan hoidosta. www.kanta-fi -osoitteesta voi nähdä myös laboratoriovastaukset sen jälkeen kun hoitaja/lääkäri on kuitannut ne nähdyksi. Toiminto vaatii nettipankkitunnukset.
Ylitornion kunnanvirasto:
Alkkulanraitti 55, 95600 Ylitornio
Y-tunnus: 0210826-9