Siirry sisältöön

Ajankohtaista

YLITORNION TERVEYSKESKUS TIEDOTTAA:

Terveyskeskukseen saapuminen vain ajanvarauksella

Ota yhteyttä terveyskeskukseen oman alueen sairaanhoitajaan puhelimitse (virka-aikana).

Terveyskeskuksen akuutti vastaanotto toimii virka-aikana normaalisti

Testaus-, jäljitys-, eristys- ja karanteenikäytännöt muuttuvat Länsi-Pohjan alueella 29. tammikuuta alkaen.

Koska testiin?

Jatkossa lieväoireisten henkilöiden ei ole välttämätöntä hakeutua koronavirustestiin pelkän testin takia, vaan riittää, että sairastaa oireisen hengitystieinfektion kotona eristäytymällä viiden päivän ajaksi. Töihin tai kouluun voi palata kahden oireettoman päivän jälkeen, kunhan kokonaisaika on vähintään viisi päivää. Alueella on nyt niin paljon koronavirustautia, että kaikkia hengitystieinfektioita voidaan pitää koronavirustaudin aiheuttamina. Muiden virusten aiheuttamia tauteja alueella on vähän.

Poikkeuksen testiin hakeutumisessa muodostavat hengitystieoireista kärsivät sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät sekä heidän perheenjäsenensä. Myös raskaana olevien ja alle kuuden (6) viikon sisällä synnyttäneiden kehotetaan edelleen hakeutuvan koronavirustestiin, koska heidän osaltaan arvioidaan tarve tukosriskiä estävään lääkitykseen.

Oireettomien ei tule hakeutua testiin muuten kuin tartuntatautilääkärin määräyksestä.

Positiivisen kotitestin tehneen ei tarvitse enää hakeutua varmistustestiin, vaan hän voi sairastaa taudin ja eristäytyä viiden (5) vuorokauden ajaksi kotiinsa. Liikkeelle voi lähteä viiden (5) vuorokauden kuluttua positiivisesta kotitestistä, kunhan ajanjakso sisältää kaksi oireetonta päivää.

Sote-henkilöstön karanteenikäytäntö muuttuu

Sote-henkilöstön karanteenikäytäntö muuttuu 9.2.2022 alkaen siten, että kolme kertaa rokotettua (tai 2 rokotusta saanutta ja koronan sairastunutta) ei enää aseteta karanteeniin edes perhealtistuksissa, vaan henkilö ilmoittaa altistumisestaan esimiehelleen ja palaa normaalisti töihin.

Altistunut sote-työntekijä käyttää työskennellessään venttiilitöntä FFP2-tason hengityssuojainta ja välttää suojaamatonta kontaktia esim. tauoilla muuhun henkilökuntaan viikon ajan altistumisesta lähtien. Jos ilmaantuu hengitystieoireita hakeudutaan koronatestiin.

Sote-henkilöstön eristyskäytäntö jatkuu ennallaan eli mikäli sairastuu koronavirusinfektioon niin eristetään 7 vrk:n ajaksi oireiden alusta lukien.

 

Reseptitoimisto

Laboratorioasiat, reseptit, taksikeskusasiat ja potilasasiakirjat, Tiia Koivisto 016-571740, aukioloajan muutos, auki arkisin 8-14.00

Kiireettömän hoidon jonotiedote

 • Hammaslääkärin vastaanotto 4 – 6 vk
 • Suuhygienistin vastaanotto 5 – 7 vk
 • Lääkärin vastaanotto 8 vk
 • Sairaanhoitajan vastaanotto  3 pv
 • Neuvola 3 pv – 1 kk

Päivitetty 2.11.2022

Voimaperheet-toimintamalli lastenneuvolassa

Lastenneuvolassamme toteutetaan Voimaperheet-toimintamallia, jonka avulla arvioidaan lapsen psykososiaalista toimintakykyä neuvolan nelivuotistarkastuksessa.  Kaikkia nelivuotiaiden vanhempia pyydetään täyttämään Voimaperheet-neuvolakysely ja ottamaan se mukaan terveydenhoitajan vastaanotolle. Kysely postitetaan perheille kotiin lapsen syntymäpäivää edeltävän kuukauden kuluessa. Mikäli ette ole saanut lomaketta, saatte sen terveydenhoitajaltanne neuvolakäynnin aikana.

Kyselyn avulla pyritään tunnistamaan perheet, jotka hyötyvät internetin ja puhelimen kautta tuotetusta vanhempainohjausohjelmasta. Ohjelma pyrkii tavoittamaan perheet, joissa lapsella on käyttäytymiseen liittyviä ongelmia. Ohjelman tavoitteena on lisätä vanhempien myönteisiä vanhemmuudentaitoja ja arjen hallintaa perhevalmentajan ohjauksessa. Ohjaus tapahtuu digitaalisessa hoitoympäristössä.

Vanhempainohjauksen toteuttaa Turun yliopiston Voimaperheet-työryhmä.

Lisätietoa:
www.utu.fi/voimaperheet

Päivitetty  8.11.2018

Meltosjärven terveysasema tiedottaa

Julkisen liikenteen linja-autojen aamuvuorot välillä Rovaniemi-Ylitornio loppuivat kokonaan vuodenvaihteessa. Tästä syystä verinäytteiden ottopäivä ei ole enää maanantai. Verinäytepäivät sovitaan erikseen tietyille päiville, joten verinäyteasioissa täytyy AINA etukäteen ottaa yhteys terveydenhoitajaan. Terveydenhoitajan tavoittaa numerosta 0400-188187, puhelinaika ma-pe klo 8-10.

Päivitetty 05.02.2016

Reseptin uusiminen

Marraskuusta 2015 lähtien asiakkaat ovat voineet itse laittaa reseptejään uusittavaksi osoitteessa www.kanta.fi (vaatii nettipankkitunnukset). Täältä asiakas voi laittaa uusittavaksi sellaiset reseptit, jotka on määrätty enintään 16 kk sitten.  Sitä vanhemmat reseptit tulee uusia soittamalla Ylitornion terveyskeskukseen p. 016 571740 tai käymällä terveyskeskuksessa vastaanottoavustajan luona. Huomioitava on, että www.kanta.fi -osoitteessa tekemä reseptinuusimispyyntö pitää lähettää siihen yksikköön, joka vastaa asiakkaan hoidosta. www.kanta-fi -osoitteesta voi nähdä myös laboratoriovastaukset sen jälkeen kun hoitaja/lääkäri on kuitannut ne nähdyksi.  Toiminto vaatii nettipankkitunnukset.

Terveyskeskuksen vastaanotto tiedottaa takaisinsoitosta

 • Kun soittajalle tarjotaan mahdollisuutta jättää takaisinsoittopyyntö, ääni kehoittaa painamaan 1.
 • Tämän jälkeen ääni vielä varmistaa, mihin numeroon soitetaan takaisin:
 • Jos ääni sanoo numeron oikein,  tulee soittajan VALITA TIEDOTTEEN OHJEEN MUKAAN UUDELLEEN 1.
 • Jos takaisinsoitto halutaan johonkin toiseen puhelinnumeroon, pitää soittajan valita 2.
 • Numeron varmistuksen vuoksi yhden kerran valikkovalinnan 1 painaminen ei siis riitä, eli pyyntö ei ohjaudu takaisin soittojärjestelmään.
 • Pyydämme kuuntelemaan tiedotteen loppuun asti .

Alkuun