Siirry sisältöön

Tapahtumat


Ajankohta: 12.09.2019 - 12.09.2019

Olavi Jama esittelee esseekokoelmaansa Sipirjan lapset – esseitä ja tutkielmia Euroopan reunalta Ylitornion kirjaston väliaikaisissa tiloissa Meän opiston juhlasalissa torstaina 12.9. klo 18.00.

 Sipirjan lapset – esseitä ja tutkielmia Euroopan reunalta alkaa Yrjö Kokosta ja päätyy Kalervo Palsan ja Maria Peuran taiteellisiin näkyihin. Kirjan muita tähtiä ovat muun muassa Lars Levi Laestadius, Timo K. Mukka, Reidar Särestöniemi ja Rosa Liksom.

Teos hyppää myös Tornionjoen tuolle puolen (Bengt Pohjanen ja Mikael Niemi) ja tutkii monikulttuurisen Tornionlaakson saavutuksia verrattuna itäisen Lapin suljettuun tilaan. Jari Tervokin on mukana.

Teos ylittää kansalliset rajat ja sen Lappi onkin henkinen ja hengellinen vyöhyke, yhtaikaa eurooppalaisen kulttuurin relikti ja valon lähde. Lapin taide liikkuu voimallisesti kohti urbaania niin kuin huuhkaja, joka istuu helsinkiläisen ostoskeskuksen katolla.

Olavi Jama on Tornionlaaksossa syntynyt tutkija ja kriitikko, joka on julkaisut mm. runokokoelmat Turvakirja  ja Tornionjärvi sekä Helsingin kulttuurihistoriasta kertovan tietoteoksen Harju soi ja Kallio kukkii.

Kirjan on kustantanut tornionlaaksolainen Väyläkirjat.


Alkuun