Siirry sisältöön

Palvelut

Lainaaminen

Tornionlaakson kirjastosta voi Lapin kirjasto -kortilla lainata kirjoja, lehtiä, elokuvia, musiikkia ja muuta aineistoa. Tornionlaakson kirjaston asiakkailla on käytettävissään Lapin kirjaston kokoelmat. Kirjastokortin saa henkilöllisyystodistusta vastaan kirjastosta. Alle 15-vuotiaalle tarvitaan huoltajan sitoomus, joka korvaa henkilöllisyystodistuksen. Ensimmäinen kortti on ilmainen.

E-kirjat

Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen yhteisen Pohjoisen eKirjaston e-kirjat ovat lainattavissa kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella PIN-koodilla. Saat PIN-koodin käymällä kirjastossa.

Vieraile e-kirjastossa (linkki aukeaa uuteen ikkunaan). Valitse sisään kirjautuessasi kirjastoksi Pohjoisen eKirjasto.

Tiedonhaku

Henkilökunta auttaa mielellään kaikissa tiedonhakuun liittyvissä kysymyksissä. Tule käymään paikanpäällä, laita meille sähköpostia tai soita!

Verkkokirjasto

Linkki verkkokirjastoon

Tornionlaakson kirjasto kuuluu Lapin kirjastoon, jolla on yhteinen verkkokirjasto (linkki aukeaa uuteen ikkunaan). Verkkokirjastossa voit selata Lapin kirjaston aineistotietokantaa, tarkistaa mistä toimipisteestä teosta on saatavilla ja tarkistaa mahdolliset varausjonot. Kirjastosta saatavalla PIN-koodilla sekä kirjastokortin numerolla voit tarkastella omia lainojasi, varauksiasi sekä maksujasi. Voit myös uusia ja varata aineistoa itse.

Kaukolainaus

Mikäli Tornionlaakson kirjastosta tai muista Lapin kirjastoista ei löydy haluamaasi aineistoa, voit tilata sen kaukolainaksi. Kaukolainan maksu on 2 €. Yliopistoista ja ulkomailta tilattaessa veloitamme todelliset kulut. Voit tehdä kaukolainapyynnön sähköpostitse tai asioimalla kirjaston henkilökunnan kanssa.

Asiakastietokoneet

Ylitornion ja Pellon toimipisteissä asiakkailla on mahdollisuus käyttää tietokoneita.

Kirjastoissa on langaton asiakasverkko, jota on mahdollista käyttää omalla laitteella.

Tulostus, skannaus ja valokopiointi

Kirjastossa on asiakkaiden käytössä tulostus-, skannaus- ja kopiointimahdollisuus. Skannaaminen ja kopiointi on mahdollista vain asiakaspalveluaikana, tulostaa voi myös omatoimiajalla.

Omatoimiaika

Pellon ja Ylitornion kirjastoissa on käytössä omatoimiaika. Omatoimiaikana kirjastossa voi asioida, vaikka henkilökunta ei olekaan paikalla. Omamatoimiaikana sisään pääsyyn tarvitaan Lapin kirjaston kirjastokortti ja siihen liitetty PIN-koodi. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat kirjaston käyttöön omatoimiaikana huoltajansa suostumuksen.

Kirjastonkäytön opetus

Kirjastossa on mahdollista saada yksilöllistä opetusta kirjaston palvelujen käytössä. Opetusta on mahdollista varata joko ryhmille tai yksityisesti.

Lehtisali

Ylitornion ja Pellon toimipisteissämme on asiakkaiden käytössä hyvä valikoima erilaisia sanoma- ja aikakauslehtiä. Uusinta numeroa ei lainata, vaan siihen voi tutustua paikan päällä kirjastossa. Lapin kirjasto on hankkinut asiakkaiden käyttöön kotimaisia sanomalehtiä sisältävän ePress-palvelun. Lehtiä pääsee lukemaan kirjaston lehtisalissa olevalla tietokoneella.

Kotiseutuosasto

Kotiseutuosastolle on kerätty ylitorniolaisten (Ylitornion kirjasto) ja pellolaisten (Pellon kirjasto) kirjailijoiden teoksia sekä kotiseudustamme kertovia teoksia. Osaston aineistoa ei lainata ja niitä voi tutkia vain kirjastossa. Suurimmasta osasta teoksia löytyy kuitenkin myös lainattava versio. Kotiseutuosastolta löytyy sekä kauno- että tietokirjallisuutta.

Tutkijanhuone

Molemmista toimipisteistä voi varata käyttöönsä tutkijanhuoneen esimerkiksi opiskelua tai tutkielman kirjoittamista varten. Tutkijanhuoneen käytön kestosta sovitaan erikseen.

Tentin valvonta

Tornionlaakson kirjastossa voi suorittaa tenttejä. Tentin suorittamisesta sovitaan etukäteen oppilaitoksen ja kirjaston kanssa. Kirjaston henkilökunta valvoo tenttiä.

Oheislukemistot

Lappilaisten koulujen on mahdollista tilata Rovaniemeltä kirjallisuutta sisältäviä valmiita paketteja opetuskäyttöön. Vieraile Lapin verkkokirjastossa (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) ja lue lisää aiheesta, tai kirjaudu Oskuun (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Digitointi

Ylitornion ja Pellon toimipisteissä voi muuttaa vanhat VHS-kasetit DVD-muotoon. Ota mukaasi tyhjä DVD-levy tai osta sellainen meiltä (3€). Digitointiin kuluu aikaa videon keston ajan. Asiakas suorittaa digitoinnin itsepalveluna, mutta henkilökunnalta saa myös apua. Palvelu on ilmainen.


Kirjasto Ylitornion toimipiste
0400 220 352
kirjasto@ylitornio.fi
Kirjasto Pellon toimipiste
040 713 2766
pellon.kirjasto@pello.fi
Kirjastoauto Väylän Kulkuri
0400 394 032
kirjasto@ylitornio.fi
Chatbot