Siirry sisältöön

Omatoimi- eli laajennettu asiointiaika

Pellon ja Ylitornion toimipisteissä on käytössä myös omatoimiaika. Omatoimiaikana kirjastohenkilökunta ei ole paikalla, vaan asiakkaat käyttävät kirjastoa itsenäisesti. Sisään kirjastoon pääsee Lapin kirjaston kirjastokortilla ja siihen liitetyllä PIN-koodilla. Alle 15-vuotiaat saavat käyttöoikeuden omatoimiaikaan huoltajansa suostumuksella.

Omatoimiajat

 • Ylitornion kirjasto ma-su klo 7-21
 • Pellon kirjasto ma-su klo 7-21

Omatoimiaikana kirjastossa voi:

 • lainata ja palauttaa aineistoa automaatilla
 • noutaa varauksia
 • käyttää kirjaston tiloja ja aineistoja
 • käyttää asiakastietokoneita ja tulostaa
 • käyttää langatonta verkkoa

Omatoimiaikana kirjastossa ei voi:

 • ottaa kopioita tai skannata
 • käyttää varastossa olevia aineistoja (kirjat, lehdet, urheiluvälineet)
 • käyttää tutkijanhuoneita
 • pelata konsolipelejä

Miten omatoimiaikaa pääsee käyttämään?

Omatoimiajan käyttöön tarvitaan Lapin kirjaston kirjastokortti ja siihen liitetty PIN-koodi. PIN-koodin saa kirjastosta. Unohtuneen PIN-koodin vaihtamiseksi voi myös tilata verkkokirjaston kautta linkin kirjastokorttiin liitettyyn sähköpostiosoitteeseen.

Alle 15-vuotiaat tarvitsevat huoltajansa suostumuksen saadakseen käyttöoikeuden omatoimiaikaan.

Omatoimiaikana sisään pääsee näyttämällä kirjastokortin viivakoodin ulko-oven vieressä olevaan kortinlukijaan ja näppäilemällä tämän jälkeen PIN-koodin lukijalle. Tämän jälkeen ovilukitus avautuu. Sisään tullessa ja kirjastosta poistuttaessa on huolehdittava, että ulko-ovi menee kiinni.

Kirjaston käyttösäännöt omatoimiajalla

Omatoimiaikana kirjastossa asiointia koskevat samat käyttösäännöt kuin asiakaspalveluaikanakin.

Kirjastokortti ja samalla myös oikeus asioida kirjastossa omatoimiajalla on henkilökohtainen. Jos päästät sisään muita, voit väliaikaisesti menettää oikeutesi käyttää kirjastoa. Omatoimiajalla kirjastossa asioidessasi voit kuitenkin päästää sisään omat, alle 15-vuotiaat lapsesi.

Jos toinen asiakas käyttäytyy häiritsevästi omatoimiaikana, voit ystävällisesti huomauttaa häiritsevästä käytöksestä ja siitä, että kaikki kirjastossa tapahtuva toiminta tallentuu kameroille. Kirjaston käyttösäännöt ja Järjestyslaki (27.6.2003/612) kieltävät häiritsevän toiminnan ja esim. päihteiden käytön yleisissä tiloissa. Jos toiminta on sellaista, että siitä aiheutuu vaaraa toisille käyttäjille tai kirjaston omaisuudelle, soita numeroon 112 ja ilmoita tapahtuma. Kirjastojen ilmoitustaululta löydät rakennuksen tarkan osoitteen ja muut tarvittavat tiedot hätätapausten varalle.

Tiloissa on käytössä tallentava kameravalvonta. Jokainen omatoimiajalla kirjastoon tulija tallentuu valvontakameraan.


Kirjasto Ylitornion toimipiste
0400 220 352
kirjasto@ylitornio.fi
Kirjasto Pellon toimipiste
040 713 2766
pellon.kirjasto@pello.fi
Chatbot