Vieraslajit

”Ethän päästä haitallisia vieraslajeja leviämään ympäristöön”

Vieraslajeilla tarkoitetaan lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomosta tai tarkoituksella. Vieraslajeja on alunperin tuotu koriste- ja puutarhakasviksi, mistä niiden leiväminen on lähtenyt liikkeelle. Vieraslajit leiviävät ympäristöön ihmisen mukana, yleensä puutarhakarkulaisena tai huolimattoman puutarhajätteen käsittelyn vuoksi. Suomen yleisimpiä haitallisia vieraslajeja ovat jättibalsami, lupiini, ruttojuuri sekä jättiputki.

Vieraslajien torjunnasta on vastuussa maanomistaja/kunnossapitäjä. Kansallisen vieraslajilain mukaan maanomistaja on velvollinen huolehtimaan, ettei vieraslajit pääse leviämään ympäristöön. (Lähde: www.vieraslajit.fi)

Hyödyllistä tietoa vieraslajien torjunnasta ja vieraslajien ilmoittamisesta kansallisesta vieraslajiportaali-sivustolta www.vieraslajit.fi. Ylitornion kunnan infopisteeltä löydät myös esitteitä vieraslajien torjunnasta. Pyynnöstä toimitamme suurempia määriä esitteitä esim. kylätaloille tai kyläiltoihin.

Mikäli jokin vielä askarruttaa ja tarvitset torjunnan aloittamisen lisäksi neuvoa esim. vieraslajin tunnistamisessa, ole yhteydessä maaseututoimistoon Anna-Sofia Nikka 0400 220 350, Henri Marjeta 040 6811 040.

Lapin Maa-ja kotitalousnaiset ry – Vauhtia Etelä-ja Länsi-Lapin Vieraslajeille – hankkeen vieraslajientorjunta oppaat:

JÄTTIPALSAMI

JÄTTIPUTKI

LUPIINI

RUTTOJUURI

Vieraslaji-info

Tämän sivuston materiaali on koottu yhteistyössä Lapin Maa- ja kotitalousnaiset ry, Vauhtia Etelä-ja Länsi-Lapin Vieraslajeille- hankkeen projektipäällikö Essi Vakkurin kanssa.