Siirry sisältöön

Vieraslajit

”Ethän päästä haitallisia vieraslajeja leviämään ympäristöön”

Vieraslajeilla tarkoitetaan lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomosta tai tarkoituksella. Vieraslajeja on alunperin tuotu koriste- ja puutarhakasviksi, mistä niiden leiväminen on lähtenyt liikkeelle. Vieraslajit leiviävät ympäristöön ihmisen mukana, yleensä puutarhakarkulaisena tai huolimattoman puutarhajätteen käsittelyn vuoksi. Suomen yleisimpiä haitallisia vieraslajeja ovat jättipalsami, lupiini, ruttojuuri, kurtturuusu sekä jättiputki.

Vieraslajien torjunnasta on vastuussa maanomistaja/kunnossapitäjä. Kansallisen vieraslajilain mukaan maanomistaja on velvollinen huolehtimaan, etteivät vieraslajit pääse leviämään ympäristöön.

Vieraslajeja kerättäessä tulee varmistua kerätyn kasvijätteen oikeaoppisesta hävittämisestä. Kaikki kerätty vieraskasvijäte poimitaan jätesäkkeihin, jotka suljetaan huolellisesti. Vieraskasvijätesäkit voi tuoda hävitettäväksi Alkkulan Aluelämpö Oy:n lämpölaitoksen punaisen oven viereen (Ainiovaarantie 38).

Hyödyllistä tietoa vieraslajien torjunnasta ja vieraslajien ilmoittamisesta kansallisesta vieraslajiportaali-sivustolta www.vieraslajit.fi. Ylitornion kunnan infopisteeltä löydät myös esitteitä vieraslajien torjunnasta. Pyynnöstä toimitamme suurempia määriä esitteitä esim. kylätaloille tai kyläiltoihin tai halutessasi postitse kotiin.

Mikäli jokin vielä askarruttaa ja tarvitset torjunnan aloittamisen lisäksi neuvoa esim. vieraslajin tunnistamisessa, voit saada neuvoa maaseututoimistosta. Lisätietoa voit kysyä myös myös Lapin Maa- ja kotitalousnaiset ry:ltä (toiminnanjohtaja Essi Vakkuri 050 514 6151).

Lapin Maa- ja kotitalousnaiset ry – Vauhtia Etelä- ja Länsi-Lapin Vieraslajeille -hankkeen tekemät vieraslajientorjuntaoppaat kotitalouksille:

JÄTTIPALSAMI

JÄTTIPUTKI

LUPIINI

RUTTOJUURI

KURTTURUUSU

Ethän levitä vieraslajia – näin käsittelet puutarhajätteen oikein. Lapin maa-ja kotitalousnaisten tiedote

Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun-hanke tiedote

Vieraslaji-info

Lapin maa- ja kotitalousnaiset toteuttavat Lapin alueella kaksivuotisen hankkeen ”Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun-hanke”. Hanke edistetää maakunnan kylien maaseutumaiseman säilyttämistä ja suojelua tiedottamalla vieraslajien haitoista.

Tämän sivuston materiaali on koottu yhteistyössä Lapin Maa- ja kotitalousnaiset ry, Vauhtia Etelä-ja Länsi-Lapin Vieraslajeille -hankkeen projektipäälliköiden Essi Vakkurin ja Paula Ahon kanssa.

 

Alkuun