Siirry sisältöön

Kouluruoka

Ruokalista ajalle 10.8.2022 – 21.12.2022 

 

Erityisruokavaliot koulu- ja päiväkotiruokailussa

Peruskoulua käyvällä oppilaalla on jokaisena koulun toimintapäivänä oikeus maksuttomaan, täysipainoiseen ateriaan (Perusopetuslaki 31 §). Myös lasten ruokailu varhaiskasvatuksessa on lakisääteistä (Varhaiskasvatuslaki 11 §). Laadukkaat, terveelliset ja monipuoliset ateriat edistävät lasten hyvinvointia ja terveyttä.

Päiväkodeissa tarjotun ruuan terveellisyyttä ja täysipainoisuutta määrittävät Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksessa annetut ruoka- ja ravintoainekohtaiset suositukset. Kouluruokailun laatua ohjaa Kouluruokailusuositus (2017).

Ruokailusuosituksissa on huomioitu myös erityisruokavalioiden järjestäminen.  Ruokailusuosituksen mukaan terveydellisiin syihin perustuvien erityisruokavalioiden tarve selvitetään neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Uskonnollisista ja eettisistä syistä aiheutuvat ruokarajoitteet otetaan huomioon.

Ruoka-aineallergiat ovat tavallisimpia pikkulapsilla. Ruoka-allergiat saattavat poistua kokonaan iän karttuessa. Ylitornion kunnan kouluissa ja päiväkodeissa on käytössä kuuden (6) viikon kiertävä ruokalista. Erityisruokavaliot noudattavat perusruokalistaa niin paljon kuin se on mahdollista. Tarjottava ruoka on pääosin laktoositonta.

Allergiaepäilyissä vanhemmat/huoltajat ottavat ensin yhteyttä päiväkotilapsesta neuvolaan ja koululaisesta kouluterveydenhoitajaan. Terveydenhoitaja haastattelee vanhempia/huoltajia, arvioi erityisruokavalion tarpeen sekä mahdolliset jatkotoimenpiteet sekä toimittaa ruokapalvelulle todistuksen erityisruokavaliosta. Neuvolaan ja kuluterveydenhoitajan vastaanotolle otetaan mukaan mahdolliset aikaisemmat lääkärintodistukset. Allergiatestien tuloksia ei hyväksytä todistuksena erityisruokavalion tarpeesta.

Pysyvästä erityisruokavaliosta tulee olla lääkärintodistus (keliakia, vaikea allergiaoire tai keskeinen ruoka-aine ja diabetes), ja siitä vanhempien/huoltajien tulee täyttää lomake ”Erityisruokavalio terveydellisistä syistä”. Lääkärintodistusta ei edellytetä vähälaktoosisesta ruokavaliosta, kasvisruokavaliosta eikä uskonnollisiin syihin perustuvasta ruokavaliosta. Näistä vanhempien/ huoltajien tulee täyttää lomake ” Muu ruokavalio”. Laktoosittomat ja vähälaktoosiset ruokavaliot tulee ilmoittaa keittiölle, jotta keittiö osaa varata riittävästi mm. ruokajuomia.

Todistus erityisruokavalioista tulee vanhempien/huoltajien päivittää vuosittain syksyllä. Todistukset toimitetaan Ainiovaaran keittiölle.

On erittäin tärkeää, että erityisruokavaliota noudattavan ruokailijan poissaolosta ilmoitetaan mahdollisimman aikaisin aamulla (klo 7.00 – 8.00) suoraan Ainiovaaran koulun keittiölle puh. 0400 220 358. Ilmoituksella vältetään turhien erityisruokavalioiden valmistus.  Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia erityisruokavalioita. Muuttuneista ruokarajoituksista on huoltajien ilmoitettava välittömästi.

 

Linkit lomakkeisiin:

Lomake 1: Erityisruokavalio terveydellisistä syistä

Lomake 2: Muu ruokavalio

 

Lisätietoa erityisruokavalioista mm. seuraavista lähteistä:

Ruoka-allergia  (www.kaypahoito.fi)

Lasten ruoka-allergia –opas (www.allergia.fi)


Ainiovaaran koulun keittiö
0400 220 358
keittio.ainiovaara@ylitornio.fi
Marjaana Liikala
ravitsemispäällikkö
0400 220 329
etunimi.sukunimi@ylitornio.fi
Alkuun