Talven tuntua ilmassa

 

Syksy on pian taittumassa talveksi. Ensimmäiset merkit pakkasista ja myös lumesta ovat olleet jo ilmassa. On hienoa, että meillä Suomessa ja varsinkin täällä Lapissa on monta toisistaan poikkeavaa vuodenaikaa ja jokaisella niistä on omat tunnusmerkit.
Nyt menemme kohti pakkasta ja lunta. Toivoa sopii, että lumi tulee hyvissä ajoin ja kotikunnassamme päästää hiihtämään ja laskettelemaan.

Kunnassa ovat meneillään syksylle hyvin tyypilliset tekemiset. Ensi vuoden talousarviota valmistellaan kuumeisesti. Julkisuudessa on kerrottu tarinaa siitä, että kuntien talous on ajautumassa isoihin vaikeuksiin. Haasteita toki riittää, sen näkee myös kotikuntamme talouden suunnittelussa. Onneksi Ylitornion tilanne on lähtökohtaisesti hyvä ja luo perustan vakaalle toiminnalle myös tulevina vuosina.

Pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelmassa on linjattu selväksi tavoitteeksi tavoite koko maan asuttuna pitämisestä ja alueiden tasapuolisesta kehittämisestä. Toiveemme on, että hallitusohjelman tavoitteet konkretisoituvat myös teoiksi.
Haja-asutusalueilta muuttaa kaiken aikaa väkeä muutamaan kasvukeskukseen. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ihmisillä on halu asua ns ”lähellä kotia”.  Valtiovallalta odotetaan vaikuttavia päätöksiä ja toimenpiteitä kehityksen suunnan pysäyttämiseksi ja jopa muuttamiseksi. Esimerkiksi Ranskassa on esimerkkejä siitä, että isojen kaupunkien väkiluku ei enää kasva ja väkeä muuttaa pienemmille paikkakunnille ja maaseudulle.

Meillä Ylitorniolla ja Tornionlaaksossa on paljon menestystekijöitä, joiden varaan voimme tulevaisuutta rakentaa. Kunnan yrityspalvelun ovi käy vilkkaasti ja elinkeinoelämässä on vahvaa uskoa tulevaisuuteen.

 

Hyvää alkavaa talvea kaikille!

   

Tapani Melaluoto
Ylitornion kunnanjohtaja