Siirry sisältöön

Kunnanjohtajan katsaus vuoteen 2020 ja tulevaan

Kirjoittaessani vuosi sitten katsausta vuoteen 2019 kirjoitin, että koronavirus on hiipinyt pikkuhiljaa Eurooppaan ja Suomeen. Korona hiipi valitettavasti myös Lappiin ja Ylitorniolle.

Varsinkin keväällä tilanne kotikunnassamme oli kriittinen. Koronatartuntoja löytyi terveydenhuollon laitoksissa ja päivittäistavarakaupoissa. Tilanteet saatiin hallintaan kunnan henkilöstön ja eri tahojen ammattilaisten hyvällä työllä. Suomessa otettiin valmiuslaki käyttöön ja harjoittelimme varautumista poikkeusoloihin.

Vuoden 2020 alussa emme tienneet mitä tuleman pitää. Silloin arvioitiin tulevan suhdannekäänne hitaamman kasvun suuntaan. Se mitä tuli, oli paljon dramaattisempaa. Korona on ollut huolenamme yli vuoden ajan. Lapissa erityisesti matkailu-, ravintola- ja hotellitoiminta on ajautunut vaikeaan tilanteeseen. Mutta korona on hankaloittanut lähes kaikkien toimialojen tilannetta.

Tätä kirjoittaessani ei tilanne ole vieläkään ohi. Koronarokotukset ovat käynnistyneet ja toivottavasti tulevan kesän aikana palaamme lähelle normaalimpaa elämää. Selvää kuitenkin on, että korona jättää pysyvät jäljet ihmisten elämään. Toivottavasti osa jäljistä on myös positiivisia.

Uusi päiväkoti valmistuu

Vuonna 2020 tapahtui onneksi muutakin kuin koronaa. Meillä oli myös ilonaiheita. Kotikunnassamme käynnistyi pitkään odotettu investointi. Uuden päiväkodin rakentaminen alkoi syksyllä ja päiväkoti valmistuu tulevana kesänä. Olen seurannut suurella ilolla päiväkodin rakennustyömaata. Se on satsaus lapsiin ja se on satsaus tulevaisuuteen.

Hyviä uutisia kunnan elinkeinopolitiikasta ja väestökehityksestä

Elinkeinoelämän rintamalta saimme myös hyviä uutisia. Suomen Yrittäjät ry arvioi kahden vuoden välein kuntien elinkeinopolitiikkaa. Viimeinen kysely yrittäjille tehtiin keväällä 2020. Kyselyssä paikkakunnan yrittäjät arvioivat mm kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä, elinkeinopolitiikan asemaa kunnassa, yrityspalvelua ja kunnan hankintapolitiikkaa. Kotikuntamme yrittäjät vastasivat kyselyyn erinomaisen aktiivisesti. Aktiivisuus oli maakunnan huippua. Kyselyn tuloksena yrittäjät arvioivat, että Ylitornion kunta on maakunnan ykkönen elinkeinopolitiikan hoitamisessa. Ylitornion kunnan saama kokonaisarvosana oli 3,70 asteikolla 0-5:een. Maakunnan keskiarvo oli 2,88 ja koko maan keskiarvo oli 2,97. Hyvä näin. Laakereille lepäämiseen ei ole kuitenkaan syytä. Paalupaikan säilyttäminen vaatii aktiivista työtä myös tästä eteenpäin. Kunnan ja yrittäjien yhteistyö on hyvällä mallilla ja tästä on hyvä jatkaa.

Vuosi 2020 toteutui väestökehityksen osalta selvästi aikaisempia vuosia positiivisemmin. Erittäin suuri ilonaihe oli, että Ylitorniolle muutti enemmän ihmisiä kuin täältä muutti pois. Maahanmuuton saldo oli myös meille hyvin positiivinen. Kunnan markkinointiin on tehty uusia avauksia esimerkiksi osaajamarkkinointiyhteistyö House of Laplandin kanssa. Tästäkin on hyvä jatkaa.

Kunnan talous hyvällä mallilla

Kunnanvaltuusto hyväksyi joulukuussa 2019 talousarvion vuodelle 2020 siten, että tilikauden tulos olisi ollut 51 200 euroa alijäämäinen. Lopputulos on paljon parempi. Tilinpäätös osoittaa noin 1,3 miljoonan euron ylijäämää. Kunnan talous on hyvässä kunnossa, kunnallisverotus ja kunnan velkaisuus selvästi maakunnan keskitasoa alhaisempi. Kunnan taloustilanne antaa hyvät lähtökohdat tuleviin vuosiin. Tästäkin on hyvä jatkaa.

Henkilöstö avainasemassa

Kunnan henkilöstön työhyvinvointi on tärkeä asia. Mm koronan vuoksi on henkilöstön jaksaminen huolestuttanut. Asiaan on reagoitu työnantajan taholta. Kunnanhallitus teki tärkeän päätöksen päättäessään ylimääräisestä hyvinvointisetelistä henkilöstölle. Erityisesti perusturvan henkilöstön työhyvinvointi on ollut huolena. Syksyn aikana sovittiin toimenpiteistä, joilla työssä jaksamista tuetaan ja pyritään vaikuttamaan myös akuuttiin rekrytointiongelmaan. Kuluvana keväänä on käynnistynyt Tornionjokivarren kuntien ja koulutusorganisaatioiden yhteinen työhyvinvointihanke. Uskon, että myös tämän myötä saamme eväitä parempaan työhyvinvointiin ja tuottavuuteen.

Kunnan henkilöstö on tärkein tekijä kunnan palvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa asukkaille. Olen kunnanjohtajana erittäin tyytyväinen työstä, jota henkilöstö on tehnyt vuoden 2020 poikkeuksellissa oloissa. Kiitos hienoille työkavereille!

Työni kuntatyössä päättyy

Urani viranhaltijana kuntatyössä on päättymässä. Neljäkymmentä vuotta on vilahtanut todella nopeasti. Ei ole tarvinnut kelloa katsoa ja ihmetellä, etteikö työpäivä jo lopu. Lähes koko työurani lyhyttä Pohjois-Savon keikkaa lukuunottamatta olen työskennellyt Tornionlaaksossa. Kuntatyöurani alkoi harjoittelijana Tornion kaupungilla. Pellossa vierähti 27 vuotta kunnansihteerinä ja kunnanjohtajana

Viimeiset reilut yhdeksän vuotta olen palvellut Ylitornion kuntaa ja ylitorniolaisia. Koen, että olen ollut etuoikeutetussa asemassa saadessani työskennellä täällä. Tämä on ollut hieno aika.

Kun aloitin täällä lokakuussa 2012 sovimme kunnanhallituksen kanssa, että työn painopisteet ovat kunnan talouden kunnossa pitäminen, kuntakuva ja imago, edustaminen, suhdetoiminta, edunvalvonta ja tiedotustoiminta sekä kunnan ja yrittäjien vuoropuhelun parantaminen.

Ylitorniolla hyvät eväät tulevaisuuteen

Aluekehittämisen asiantuntija valtiotieteen tohtori Timo Aro ja kuntatalouden asiantuntija hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä ovat tehneet vuotta 2021 koskevan tilastoaineiston, jossa ovat laittaneet Suomen kunnat järjestykseen. Tilastossa on arvioitu kuntien väestökehitystä, elinvoimaa ja kuntatalouden tilaa. Saman analyysin he ovat tehneet kunnista myös vuonna 2017. Ylitornion kunta sijoittuu rankingissa sijalle 182. Positiivista on se, että kuntamme sijoitus on parantunut 54 sijalla vuoteen 2017 verrattuna. Rankingaseman parantuminen oli meillä suurinta koko Lapin maakunnassa. Terve kilpailu pitää vireänä. Tästäkin on hyvä jatkaa.

Kiitän kunnan luottamushenkilöitä erinomaisesta ja tuloksellisesta yhteistyöstä. Yhteistyö yrittäjien, järjestöjen ja kumppaneiden kanssa on ollut hyvää ja tuloksellista. Kiitos kaikille!

Toivotan Ylitornion kunnalle mitä parhainta menestystä myös tulevaisuudessa. Täällä on paljon menestystekijöitä, joiden varaan kunnan asukkaiden, yrittäjien ja kunnan tulevaisuutta voidaan rakentaa. Itse siirryn hyvillä mielin sivummalle ja seuraan asioita kunnan asukkaana. Olen saanut olla unelmatyössä ja olen siitä hyvin kiitollinen.

 

   

Tapani Melaluoto
kunnanjohtaja

Alkuun