Siirry sisältöön

Ylitorniolla otetaan käyttöön kokoontumisrajoituksia, vaihtoehtona koronapassi 19.11.2021

Ylitorniolla kielletään sisätiloissa järjestettävät yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sekä korkean riskin tilaisuudet. Kielto on voimassa 19.11.–17.12.2021 välisenä aikana. Ylitornion kunnan perusturvalautakunta päätti asiasta keskiviikkona 17.11.2021. Päätös perustuu tartuntatautilakiin § 58.

Lautakunta katsoo, että päätökselle on epidemiologiset perusteet ja että päätös on välttämätön koronaepidemian hillitsemiseksi, terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi ja sairaalahoidon ylikuormittumisen estämiseksi.

Koronaepidemia on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä vaikein koko pandemian aikana, ja esimerkiksi sairaalahoito ja tartunnanjäljitys uhkaavat ylikuormittua. Koronavirus leviää etenkin rokottamattomien keskuudessa.

Onko tapahtumassasi suuri koronatartunta- ja leviämisriski?

Erilaisten tapahtumien järjestäjät arvioivat itse, onko kyseessä korkean riskin tapahtuma. Korkean riskin tapahtumiksi määritellään esimerkiksi sisätiloissa järjestettävät massakonsertit ja urheilutapahtumat, joiden katsomoissa ei ole määriteltyjä istumapaikkoja.

THL on laatinut arvioinnin tueksi taulukon:

Vaihtoehtona rajoituksille erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjät voivat halutessaan ottaa käyttöön koronapassin.

Rajoitukset eivät koske alle 16-vuotiaita, jotka voivat siis jatkossakin liikkua vapaasti ilman koronapassia.

Koronapassin voi tarvittaessa noutaa terveyskeskuksesta

Ylitorniolaiset, joilla ei ole mahdollisuutta ladata itselleen sähköistä koronapassia tai tulostaa sitä paperille, voivat hakea paperille tulostetun koronapassin Ylitornion terveyskeskuksesta.

Älä kuitenkaan saavu paikanpäälle sitä noutamaan, ennen kuin olet sopinut asiasta puhelimitse oman alueen sairaanhoitajasi kanssa.

Koronapassia tarvitseva voi ottaa yhteyttä puhelimitse oman alueen sairaanhoitajaan, jonka kanssa sovitaan passin nouto- tai toimitustavasta.

Länsi-Pohjassa alkoivat myös ravitsemisliikkeiden rajoitukset

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on astunut keskiviikkona 17. marraskuuta voimaan myös ravintolarajoituksia. Nämä rajoitukset ovat valtioneuvoston päätöksellä voimassa vuoden 2021 loppuun saakka.

Ravitsemisliikkeet saavat olla auki klo 05-01. Anniskelu on sallittu klo 07-24.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee olla sisätiloissa oma istumapaikka pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Vaihtoehtona myös ravitsemistoiminnan erityisille rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

 

Mikä on koronapassi?

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Henkilöllä pitää siis olla todistus koronarokotuksista, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Koronapassia voidaan edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä, tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa, huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa sekä erilaisissa yleisötilaisuuksissa.

Koronapassin esittämistä ei voi edellyttää paikoissa, joiden voidaan katsoa olevan tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien ja palveluiden nauttimisen kannalta välttämättömiä. Todistusta ei siis saa edellyttää asiakkailta esimerkiksi apteekeissa tai kaupoissa.


Alkuun