Siirry sisältöön

Testaus-, jäljitys-, eristys- ja karanteenikäytännöt muuttuvat Länsi-Pohjan alueella 29. tammikuuta alkaen.

Koska testiin?

Jatkossa lieväoireisten henkilöiden ei ole välttämätöntä hakeutua koronavirustestiin pelkän testin takia, vaan riittää, että sairastaa oireisen hengitystieinfektion kotona eristäytymällä viiden päivän ajaksi. Töihin tai kouluun voi palata kahden oireettoman päivän jälkeen, kunhan kokonaisaika on vähintään viisi päivää. Alueella on nyt niin paljon koronavirustautia, että kaikkia hengitystieinfektioita voidaan pitää koronavirustaudin aiheuttamina. Muiden virusten aiheuttamia tauteja alueella on vähän.

Poikkeuksen testiin hakeutumisessa muodostavat hengitystieoireista kärsivät sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät sekä heidän perheenjäsenensä. Myös raskaana olevien ja alle kuuden (6) viikon sisällä synnyttäneiden kehotetaan edelleen hakeutuvan koronavirustestiin, koska heidän osaltaan arvioidaan tarve tukosriskiä estävään lääkitykseen.

Oireettomien ei tule hakeutua testiin muuten kuin tartuntatautilääkärin määräyksestä.

Positiivisen kotitestin tehneen ei tarvitse enää hakeutua varmistustestiin, vaan hän voi sairastaa taudin ja eristäytyä viiden (5) vuorokauden ajaksi kotiinsa. Liikkeelle voi lähteä viiden (5) vuorokauden kuluttua positiivisesta kotitestistä, kunhan ajanjakso sisältää kaksi oireetonta päivää.

 

Jäljitys- ja karanteenikäytäntö muuttuu

Jatkossa tartunnanjäljitys tullaan keskittämään sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköihin ja laitosepidemioihin. Karanteenikäytännöstä nykymuodossa ja karanteenipäätösten tekemisestä luovutaan alueellisesti. Päätösten laatimisessa on pitkä viive eikä käytäntö enää vaikuta epidemiaa rajaavasti, sillä tauti on jo laajasti levinnyt.

Koronavirustaudille altistuneen (oleskelu yli 15 minuuttia alle kahden metrin etäisyydellä positiivisesta henkilöstä) suositellaan mahdollisuuksien mukaan välttämään kontakteja toisiin ihmisiin vähintään viiden päivän ajan.

Etätyötä ja etäopiskelua suositellaan mahdollisuuksien mukaan. Töihin ja opiskeluun voi mennä normaalisti, mikäli etätyö ei ole mahdollista. Kasvomaskin käyttöä ja hyvää käsihygieniaa suositellaan. Kouluun ja päiväkotiin mennään normaalisti. Mikäli ilmaantuu oireita, siirrytään välittömästi kotiin sairastamaan.

 

Koronapositiivisten kontaktointi ja eristyskäytäntö muuttuvat

Eristyspäätösten tekeminen tartuntalain edellyttämällä tavalla on pitkän viiveen takia muodostunut mahdottomaksi. Pääsääntöisesti tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä luovutaan alueellisesti. Jatkossa eristykseen määrätään vain erityistapauksissa tilanteissa, joissa pyritään rajoittamaan ja ehkäisemään laitosepidemioita ja osana sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden epidemian hallintaa.

Positiivisen koronatestin antanut saa ilmoituksen tartunnastaan tekstiviestillä, ja häntä kehotetaan eristäytymään kotiinsa vähintään viiden vuorokauden ajaksi. Liikkeelle voi lähteä viiden vuorokauden kuluttua, jos näihin päiviin sisältyy vähintään kaksi oireetonta päivää.

 

Normaalit sairauslomakäytännöt jatkossa, sairaana pysytään kotona

Mikäli henkilö tarvitsee sairauslomatodistuksen töistä poissaolonsa takia, hän on tavalliseen tapaan yhteydessä työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseen hyödyntäen sähköisiä kanavia ja puhelinta. Sairaana ei pidä lähteä liikkeelle kotoa todistuksen hakemisen takia.

Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikka keskittyy päivystyspotilaiden hoitoon. Sairauslomatodistukset työnantajaa varten tulee pyytää oman kotikunnan terveyskeskuksesta tai työterveyshuollosta tai sopia asiasta muutoin työnantajan kanssa.

Työnantajien suositellaan laajentavan omailmoituskäytäntöään työntekijän positiivisen koronatestin jälkeen, jotta tarpeettomien todistusten hankkimiselta vältyttäisiin.

 

Ohje sote-henkilöstölle

  • Ilmoita tartunnastasi ja altistumisestasi aina lähiesimiehellesi.
  • Mikäli kärsit hengitystieinfektion oireista poistu työpaikaltasi ja hakeudu koronavirustestiin.
  • Jos perheenjäsenelläsi todetaan koronavirusinfektio (= perhealtistus), sinut määrätään seitsemän vuorokauden mittaiseen karanteeniin.
  • Jos perheenjäsenesi hakeutuu oireisena koronatestiin, pyydä häntä ilmoittamaan näytteenottajille, että perheessä on sote-työntekijä.
  • Muissa altistustilanteissa kuin perhealtistuksissa voit yleensä jatkaa työskentelyä suojattuna, mikäli olet saanut täyden rokotussuojan eli kaksi rokotetta. Käytä viikon ajan työskennellessä FFP2-tason hengityssuojainta (ilman venttiiliä) ja ruokaile ja pidä tauot ilman kontakteja toisiin ihmisiin.

Meri-Lapin tartuntatautilääkärit


Alkuun