Siirry sisältöön

Valtioneuvosto on päättänyt jatkaa sisärajavalvontaa 25.7. asti rajojen terveysturvallisuustoimien käyttöönoton varmistamiseksi

 

Käytännössä sisärajavalvonnan jatkaminen tarkoittaa sitä, että 12.-25.7. rajavalvontaviranomaiset arvioivat ensin henkilön oikeuden matkustaa Suomeen.

Jos sinulla on maahantulo-oikeus, arvioidaan maahan saavuttaessa toteutettavat terveystoimet tartuntatautilain mukaan seuraavasti:

 • Kun saavut tartuntalain perusteella annetun valtioneuvoston asetuksen listauksen mukaisesta alhaisen riskin maasta, velvollisuus esittää todistus tai osallistua koronavirustestiin ei koske sinua.
 • Kun olet syntynyt vuonna 2006 tai sen jälkeen, velvollisuus esittää todistus tai osallistua koronavirustestiin ei koske sinua.
 • Kun sinulla on todistus hyväksyttävästä vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta COVID-19-rokotussarjasta tai 6 kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista, sinun ei tarvitse osallistua koronavirustestiin 24 tunnin sisällä eikä 72–120 tunnin eli 3–5 vuorokauden kuluessa Suomeen saapumisesta.
 • Kun sinulla on todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu korkeintaan 72 tuntia ennen Suomeen saapumista tai todistus koronarokotussarjan ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista, sinut ohjataan testiin 72–120 tunnin eli 3–5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta. Kontakteja tulee välttää ja pysytellä kotona tai majapaikassa, kunnes negatiivinen tulos on varmistunut.
 • Jos sinulla ei ole mitään yllä mainituista todistuksista, sinut ohjataan testiin 24 tunnin sisällä ja toisen kerran 72–120 tunnin eli 3–5 päivän sisällä Suomeen saapumisesta. Kontakteja tulee välttää ja pysytellä kotona tai majapaikassa, kunnes negatiivinen tulos on varmistunut.

Testaus tapahtuu Ylitornion terveyskeskuksen pihalla sijaitsevassa sinisessä kontissa osoitteessa Mellantie 5. Älä hakeudu terveyskeskukseen sisälle testiä varten.

Pyydämme rajanylittäjiä hakeutumaan koronatestiin ensisijaisesti ajanvarauksella.

Ajan voit varata soittamalla numeroon 040 619 7080. Koronatestien ottaminen on keskitetty klo 1018 välille, tarvittaessa testiin voi hakeutua myös aamuisin klo 8–10 ja iltaisin klo 18–21.

Lisätietoja koronatestiin hakeutumisesta saat numerosta 040 619 7080.

Jos olet täyttänyt 18 vuotta ja kieltäydyt pakolliseksi määrätystä terveystarkastuksesta, voit tartuntatautilain mukaisesti saada sakkorangaistuksen.

 

Poikkeukset velvollisuudesta esittää todistus tai osallistua koronatestiin 12.7. alkaen:

Seuraavien henkilöiden ei tarvitse maahan tullessa esittää koronavirukseen liittyviä todistuksia tai osallistua koronatesteihin 12.7. alkaen:

 • Henkilökohtaista koskemattomuutta nauttivat ulkovaltojen edustustojen tai kansainvälisten valtioidenvälisten järjestöjen jäsenet ja heidän perheenjäsenensä sekä muualle kuin Suomeen akkreditoitujen diplomaatti- tai virkapassin haltijat heidän kulkiessaan Suomen kautta virkapaikalleen tai kotimaahansa.
 • Kuljetus- tai logistiikka-alalla toimiviat matkustaja- tai tavaraliikenteen kuljettajat, alusten, ilma-alusten tai junien miehistöt heidän työtehtävissään ja vaihtomiehistöt heidän siirtyessä työtehtäviin tai työtehtäviin.
 • Henkilöt, joiden maahantulon peruste on äkillisen terveyttä tai turvallisuutta uhkaavan yhteiskunnan infrastruktuuriin kohdistuvan vaaran torjunta.
 • Lentoliikenteessä matkustavat, kun he eivät poistu lentoasemalta.
 • Suomen ja Norjan rajalla toimivat tulliviranomaiset välttämättömissä virkatehtävissä.
 • Saamelaiset, jotka harjoittavat elinkeinoaan tai kulttuuriaan saamelaisten kotiseutualueella.

 

Tartuntatautilain väliaikaiset muutokset ja valtioneuvoston asetus tulevat voimaan 12.7.2021.

Tartuntatautilain väliaikaiset muutokset ovat voimassa 15.10.2021 asti.

Asetus on voimassa 31.8.2021 asti.

Lisätietoa maahantulosta Rajavartiolaitoksen sivustolta.

Lisätietoa matkustamisesta ja koronaviruspandemiasta THL:n sivustolta.

 


Alkuun