Siirry sisältöön

Länsi-Pohjassa voimassa olevat koronarajoitukset ja -suositukset

05.01.2022

Päivitetty: 5.1.2022

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella leviämisvaiheessa.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja rajoituksista voit lukea valtioneuvoston verkkosivuilta.

Lapin maakunnan alueella on voimassa myös Lapin aluehallintoviraston päätös, joka rajoittaa sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja joukkokokoontumisten osallistujamäärän 20 henkilöön.

Koko Länsi-Pohjan alueella on voimassa laaja etätyösuositus sekä laaja kasvomaskin käyttösuositus. Kasvomaskin käyttöä suositellaan lähikontakteissa työpaikoilla ja oppilaitoksissa yläkoulusta alkaen. Erityisen tärkeää suojautuminen on puutteellisen rokotussuojan omaaville henkilöille.

Töihin tai kouluun ei mennä sairaana, vaan lievissäkin flunssaoireissa tulee välttää kontakteja toisiin ihmisiin ja hakeutua koronatestiin.

Koululaisten karanteenikäytäntöjä on muutettu. Tavoitteena on turvata lasten ja nuorten mahdollisimman häiriötön koulunkäynti. Jatkossa pääpaino altistustilanteissa on ala- ja yläkoululaisten vapaa-ajan kontaktien kartoituksessa. Kokonaisten luokkien karanteeneja pyritään välttämään ja huomio kiinnitetään vain korkean riskin tilanteisiin tartuntatautilääkärin tekemän harkinnan mukaan. Muutos ei koske aiemmin alkaneita karanteeneja.

Turvallista koronarokotetta suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Rokote ei estä kokonaan tartunnan saamista, mutta suojaa erittäin tehokkaasti vakavalta sairastumiselta.

Vierailujen rajoittaminen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja niihin rinnastettavissa toimipisteissä. Vierailuista on sovittava toimintayksikön kanssa. Vierailijoiden on oltava oireettomia. Vierailulla käytetään kasvomaskia. Myös käsihygieniasta ja turvaväleistä tulee huolehtia. Toimintayksiköt vastaavat vierailujen turvallisesta suunnittelusta ja toteuttamisesta. Näihin saa tarvittaessa neuvoja ja tukea Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiontorjuntayksikön hygieniahoitajilta.

Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan terveysturvallisuusohjeet voit lukea koronaturvallinenlappi.fi-sivustolta.

Matkailussa suositellaan huomioimaan kohdealueen epidemiatilanne.  Ohjeet rajanylitykseen on esitetty Rajavartiolaitoksen verkkosivuilla.

Ennaltaehkäisy: Oireisena pysy kotona, tee Omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. Huolehdi aina käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Muiden sairauksien hoito: Huolehdi olemassa olevan sairautesi hoidosta ja hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon pitkäkestoisten oireiden kanssa.


Alkuun