Siirry sisältöön

Länsi-Pohjassa muutetaan tartunnanjäljitystä, myös karanteeniaika lyhenee

Kuinka pitkä on eristysaika positiiviselle?

Eristys pääsääntöisesti 7 vrk oireiden alusta, myös lieväoireiset ja rokotetut. Oireettomat 7 vrk positiivisesta testituloksesta (seuraava pv=1.) 2 oireetonta päivää oltava ennen loppua.

Miten ja koska jäljittäminen muuttuu?

Tartunnanjäljitys muuttuu tänään perjantaina 21.1.2022 alkaen niin, että vain koronapositiivisille soitetaan ja heitä neuvotaan olemaan itse yhteydessä altistuneisiin. Koronapositiivisen perheenjäsenet rokotusten määrästä huolimatta tulee jäädä 7vrk karanteeniin ja heille ohjeet annetaan yhteydenoton yhteydessä.

Mikä lasketaan altistumiseksi?

Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut lähikontaktissa (yli 15 minuuttia alle 2 metrin etäisyydellä) koronavirusinfektioon sairastuneen kanssa tartuttavuusaikana. Tartuttavuusaika alkaa 2 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Pitääkö minun jäädä karanteeniin?

Altistuneista tulee jäädä 7 vuorokauden karanteeniin henkilöiden, joilla on puutteellinen koronarokotussuoja eli vähemmän kuin kaksi koronarokotusta. Karanteeniin ei tarvitse jäädä, mikäli on sairastanut koronavirusinfektion 6 kuukauden sisällä tai jos olet saanut yhden koronarokotteen ja sairastanut koronavirusinfektion. Koronapositiivisen perheenjäsenet rokotusten määrästä huolimatta tulee jäädä 7vrk karanteeniin ja heille ohjeet annetaan yhteydenoton yhteydessä. Sote-henkilöstön karanteeniohjeet saattavat poiketa edellä kuvatusta. Sote-työntekijöitä kehotetaan ottamaan yhteyttä omaan esimieheen sekä osoitteeseen terveyskeskus@ylitornio.fi heti altistumisesta kuultuaan.

Mistä saan karanteenipäätöksen?

Altistuneita, jotka jäävät karanteeniin ja tarvitsevat karanteenipäätöksen tartuntatautipäivärahaa varten, kehotetaan ottamaan yhteyttä tartunnanjäljittäjään sähköpostitse terveyskeskus@ylitornio.fi.  Myös karanteeniin jääneen alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja saa lapselleen karanteenipäätöksen edellä mainitusta sähköpostiosoitteesta, mikäli tarvitsee sitä tartuntatautipäivärahaa varten.


Alkuun