Siirry sisältöön

Länsi-Pohjan pandemiatyöryhmän tiedote 4.8.

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 10 koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu tähän mennessä kahdeksan.

Koronavirusepidemia alueella on tällä hetkellä perustasolla. Tautitilanne Etelä-Suomessa on kuitenkin huonontunut ja ihmisten liikkuminen kesäaikaan lisää epidemian leviämisen ja pahenemisen riskiä myös pohjoisessa.

Myös Norrbottenissa tautitilanne on hieman heikentynyt, mutta rajakunnissa tilanne on rauhallinen.

Suositukset ovat ennallaan

Alueella järjestettäviin festivaali ym. massatapahtumiin osallistujia kehotetaan huolehtimaan siitä, että eivät osallistu tapahtumiin, jos heillä on pienimpiäkään infektio-oireita, vaan hakeutuvat oireisina herkästi koronavirustestiin. Kasvomaski pienentää virustartunnan riskiä, joten sen käyttöä kannattaa vakavasti harkita, mikäli riittävää turvaväliä ei voi pitää.

Alueellinen pandemiatyöryhmä ei muuttanut voimassaolevia suosituksia ja rajoituksia. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Epidemia nujerretaan rokotteilla!!!

Rokotukset ovat edenneet alueen kunnissa hyvin, sillä kaikista alueen rokotettavista noin 66 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokotteen ja 32 prosenttia kaksi rokotetta. Jo ensimmäi-nen rokotusannos antaa hyvän suojan vaikeaa koronavirustaudin muotoa vastaan.

Rokotusaikoja kaikille yli 16-vuotiaille on nyt kunnissa vapaana. Kaikkien suositellaan hakevan ro-kotteen, jotta rokotuskattavuus eri ikäryhmissä nousee riittävän korkealle. Erityisesti alle 30-vuotiaiden suositellaan nyt hakevan rokotteen, sillä tautia esiintyy nyt tässä ikäryhmässä eniten. Tavoitteena on saavuttaa Länsi-Pohjassa 80%:n rokotuskattavuus, mitä pidetään rajana sille, että delta-variantin aiheuttama epidemia väistyy ja yhteiskunnassa päästään takaisin normaalimpaan elämään pois karanteenikäytännöistä.

Rokotus tulee olemaan jatkossa avain matkustamiseen, sillä yhä useammat maat edellyttävät täydellistä rokotussuojaa vapaaseen matkustamiseen. Myös vierailut Ruotsiin sujuvat mutkattomasti

On myös lisääntyvää tietoa siitä, että pitkäaikaiset oireet koronavirustaudin jälkeen (ns. long-covid oireyhtymä) ovat vähäisempiä rokotetuilla henkilöillä, jos sattuu rokotuksesta huolimatta sairastumaan.

Kunnat tiedottavat rokotuksista omilla verkkosivuillaan.

 

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, p. 040-352 1097


Alkuun