Siirry sisältöön

Länsi-Pohjan koronakoordinaatioryhmä tiedottaa 5.1.2022

Tartuntojen määrän kasvu jatkuu Meri-Lapissa voimakkaana. Keskiviikkoaamuun mennessä alueella oli todettu yhteensä 100 uutta tartuntaa kuluvalla viikolla.

Tartuntojen kehitys:

vko 50 – 85 tartuntaa

vko 51 – 122 tartuntaa

vko 52 – 221 tartuntaa

vko 1 kuluvalla viikolla kahdessa päivässä 100 tartuntaa.

 

Toistaiseksi sairaalahoidon tarve ei ole kasvanut. Sairaalahoidossa on alle 5 potilasta. Tehohoitoa tarvitaan.

Läpäisyinfektioita on runsaasti myös täyden rokotussarjan saaneilla. Myös kolme rokotetta saanut on voinut saada tartunnan. Tauti on rokotetulla pääsääntöisesti kuitenkin lievä.

Näytteenotossa ja testauksessa on ruuhkaa. Oireettomien ei pidä hakeutua testiin ilman tartuntatautilääkärin erillistä määräystä tai positiivista kotitestiä.

 

Myös jäljitystoiminta on kuormittunut. Jäljittämisviive on tällä hetkellä noin 2 vuorokautta. Mikäli saat positiivisen testituloksen niin odota jäljittäjien soittoa kotona rauhassa. Mieti etukäteen ketä olet tavannut kahden edeltävän päivän aikana oireiden alusta laskien. Omasta tartunnasta on hyvä kertoa niille kenen kanssa on ollut tekemisissä, jotta muut pystyvät välttämään kontakteja toisiin ihmisiin.

Tällä hetkellä pyrkimyksenä on hidastaa taudin kuormitushuipun ilmaantumista, vaikka varsinaista leviämistä ei voida estää. Hidastamisella pyrimme estämään sairaalahoitoon kohdistuvan nopean ja yhtäaikaisen kuormituksen lisääntymisen. Myös eri toimialojen työntekijöiden samanaikaista sairastumista on pyrittävä estämään yhteiskunnan toiminnan turvaamiseksi.

Koronakoordinaatioryhmä eli alueellinen pandemiatyöryhmä vahvasti suosittelee välttämään kaikenlaisten yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä seuraavan kahden viikon aikana. Sama suositus koskee myös välttää yksityisten juhlien tms. kokoontumisten järjestämistä.

Etätyötä suositellaan mahdollisimman laajasti ja alueella on käytössä laaja kasvomaskisuositus. Pandemiatyöryhmä muistuttaa, että koulujen alkaessa ensi viikolla maskinkäyttösuositus koskee myös yläkoulusta alkaen koululaisia. Opetushenkilökuntaa suositus koskee myös alakoulujen osalta.

 

Kodin ulkopuolisia kontakteja suositellaan välttämään seuraavan kahden viikon ajan. Välttämättömissä kontakteissa suositellaan käytettävän aina kasvomaskia.

 

Jyri J. Taskila

Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri

LPSHP


Alkuun