Siirry sisältöön

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee uusia tehosteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Uusi tehosteannos tarkoittaa viidettä koronarokoteannosta.

Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.

Alla mainittu henkilöt, jotka katsotaan THL:n mukaan voimakkaasti immuunipuutteisiksi:

Elinsiirto

Ryhmään kuuluvat henkilöt, joille on tehty elinsiirto.

Kantasolusiirto

Ryhmään kuuluvat henkilöt,

  • jotka ovat saaneet kantasolusiirron enintään kolme vuotta sitten
  • joilla kantasolusiirto on tehty jo aiemmin ja joilla immunosuppressiivinen käänteishyljinnän estolääkitys jatkuu.

Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

Ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vaikea tai keskivaikea perinnöllinen immuunipuutos. Ryhmään kuuluvat esimerkiksi henkilöt, jotka sairastavat tavallista vaihtelevaa immuunipuutosta (CVID), rusto-hiushypoplasiaa tai DiGeorgen oireyhtymää.

Ryhmään eivät kuulu lievemmät, väestössä yleisemmät poikkeavuudet, kuten IgA-vaje tai -puutos, mannoosia sitovan lektiinin puutos tai komplementtitekijä C4:n osittainen vaje.

Immunosuppressiivinen syöpähoito

Ryhmään kuuluvat

  • solunsalpaajahoitoa vuoden sisällä saaneet henkilöt
  • leukemian tai lymfooman monoklonaalista vasta-ainehoitoa edellisen kahden vuoden aikana saaneet henkilöt
  • CAR-T-soluhoidon saaneet.

Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä

Ryhmään kuuluvat muun muassa selkärankareuma, nivelreuma, niveltulehdukset, haavainen paksusuolentulehdus, Crohnin tauti tai psoriaasi, jos kyseistä sairautta hoidetaan biologisella lääkkeellä tai JAK-estäjällä. Biologisista lääkkeistä tällaisia ovat erityisesti rituksimabi ja okrelitsumabi.

Ryhmään eivät kuulu pelkästään kortikosteroidilääkitystä, metotreksaattia, sulfasalatsiinia tai hydroksiklorokiinia käyttävät henkilöt.

Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

Ryhmään kuuluvat henkilöt, jotka saavat dialyysihoitoa tai joiden munuaisten hiussuonikerästen suodatusnopeus eli GFR on alle 15.

Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV

Ryhmään kuuluvat HIV-positiiviset henkilöt, joilla CD4-auttajasolutaso on alle 200 x 10E6 solua /l.

Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Hoitavan lääkärin arvion mukaan myös jokin muu tila tai sairaus voidaan katsoa voimakkaasti immuunipuolustusta heikentäväksi.

Lisätietoa immuunipuutteisten koronarokotuksista THL- verkkosivuilta: THL suosittelee vakavasti immuunipuutteisille viidettä koronarokoteannosta – Tiedote – THL

Varaa aika koronarokotukselle koronarokotuspuhelimesta. Puhelinaika ma-pe klo 10-11 p. 0406701314. Toivomme, että koronarokotuksiin liittyvät tiedustelut soitetaan ainoastaan koronarokotus puhelinnumeroon.


Alkuun