Siirry sisältöön

Ylitornion Palokassa kultaa etsitään nyt yötä päivää – Natura-alueella kairaukset on ajoitettava talviaikaan

Malminetsintäyhtiö Mawson etsii Lapissa kultaa syväkairauksilla. Natura-alueelle myönnetty poikkeuslupa edellyttää, että kairaukset on tehtävä talviaikaan maan ollessa jäässä.

Timanttikairauskoneet käyvät Ylitornion ja Rovaniemen rajalla Palokkaan alueella yötä päivää – tuulessa ja tuiskussa.

– Meillä koneessa olosuhteet on sellaiset, että siellä työskennellään kuin sisäolosuhteissa. Hyvin vähän joutuu altistumaan myräkälle ja säälle. Sisällä on aika tasainen viidentoista asteen lämpötila, kertoo Mawsonille työtä alihankintana tekevän Arctic Drilling Company Oy:n vientipäällikkö Aleksi Autti.

Poikkeusluvan myöntäminen syväkairauksiin Natura-alueelle on saanut luonnonsuojelijat takajaloilleen. Ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet lupaa ja valittaneet siitä. Vastustuksesta huolimatta Mawson aikoo hakea jatkolupaa malminetsintään myös ensi talvelle.

– Suurin osa meidän luvistamme aina kiertää hallinto-oikeusasteet eli se on enemmänkin tällainen perus setti tässä hommassa, sanoo ympäristöjohtaja Noora Ahola Mawson Oy:stä.

Natura-alueella operoidaan poikkeusluvalla

Natura-alueelle myönnetty poikkeuslupa edellyttää, että kairaukset on tehtävä talviaikaan maan ollessa jäässä, jotta luonnolle koituvat haitat jäisivät mahdollisimmat pieniksi.

Talven ja kevään aikana maastoon on tarkoitus porata kymmeniä reikiä, jotka ulottuvat syvimmillään noin kolmeen sataan metriin asti. Tarkemmat tulokset valmistuvat kesällä, mutta nyt löydökset näyttävät lupaavilta.

– Kulta voi olla joissakin tapauksissa siellä ja täällä, mutta tässä tapauksessa tutkimustulokset ovat näyttäneet siltä, että se olisi hyvin tasaisesti jakautunut. Tutkittavuuden kannalta se helpottaa kummasti, kun siihen on helpompi osua ohuella kairan reiällä, Mawson Oy:n geologi Janne Kinnunen kertoo.

Geologille maaperän uumenista nousevien kivien analysointi on mieleistä.

– Kyllähän tämä on geologin näkökulmasta aarteen etsintää. Erittäin paljon pidän työstäni ja tämä on mukavaa touhua, Kinnunen sanoo.

Lähde: 26.1.2017 Lue lisää tästä


Alkuun