Siirry sisältöön

Lapin Kansa-lehden pääkirjoituksessa 4.5.2020 oli kirjoitus koronavirukseen liittyvästä kriisiviestinnästä. Pääkirjoituksessa kritisoitiin Ylitornion kunnan toimintaa viestinnässä.

Ylitornion kunta on informoinut koronavirukseen liittyvästä tilanteesta, maan hallituksen päätöksistä ja kunnan toimenpiteistä pääasiassa kunnan kotisivuilla ja Meän Tornionlaakso-paikallislehdessä. Esimerkiksi paikallislehdessä on ollut viikottain informaatiota tilanteesta. Yli 70-vuotiaille kunnan asukkaille on soitettu ja kysytty kuulumisia ja informoitu tilanteesta ja palveluista. Ylitornion kunta on keskittynyt tiedon ja yksityiskohtaisten ohjeiden informoimiseen jokaiselle kunnan asukkaalle. Tiedotuskanavana on käytetty niitä välineitä, jotka varmimmin tavoittavat jokaisen kuntalaisen.

Pääsiäisen aikana kunnan terveyskeskuksen ja palvelutalon henkilökunnassa todettiin koronatartuntoja ja altistumisia. Nämä henkilöt asetettiin välittömästi karanteeniin. Tämän olemme myös avoimesti kertoneet. Muiden kuin henkilökuntaan kuuluvien osalta tartuntoja todettiin onneksi vähän.

Kun tartuntatilanne todettiin Ylitornion kunnan johto ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johto sopivat, että sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri hoitaa tilanteen tiedottamisen. Näin on myös toimittu. Johtajaylilääkärin informaatiota tilanteesta on ollut lähes joka päivä Yle Kemin ja Yle Rovaniemen kanavilla sekä Lapin Kansa-lehdessä.

Tilanteen viestinnässä on ollut tärkeää ottaa huomioon, ettei kenenkään tietosuojaa vaaranneta. Haluamme toiminnassamme suojella ihmisten yksityisyyttä ja myös sairastuneita. Lapin aluehallintovirasto on korostanut, että kuntien viestinnässä huomioidaan yksityisyyden suoja.

Tavoitteemme on edelleenkin informoida ihmisiä tilanteesta niin hyvin kuin se kulloisessakin tilanteessa on mahdollista ja tarpeellista.

 

Tapani Melaluoto
Ylitornion kunnanjohtaja

Jyri J Taskila
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri

 


Alkuun