Työkone Koivisto Oy öljykatastrofin siivoukseen
Suomalaisille miljoonien urakat öljykatastrofin siivoukseen. Työ Nigeriassa voi kestää vuosikymmeniä ja mahdollisuuksia riittää myös naapurimaissa.
Neljän suomalaisyrityksen perustama yhteisyritys, Recowell Solutions Group, alkaa puhdistaa pahoin saastuneita Nigerian öljyntuotantoalueita Ogonilandissa. Työ alkaa pienimuotoisella näyttöpilotilla, mutta mahdollisuudet ovat merkittävät, sillä Nigerian valtio ja YK aikovat käyttää puhdistamiseen miljardi dollaria pelkästään seuraavan viiden vuoden kuluessa.
Varat tulevat YK:n valvomasta öljysuojarahastosta, johon esimerkiksi Nigeriassa toimiva öljytuottaja Shell maksaa osuuksia. Rahaston arvo on noin 30 miljardia dollaria. Suomesta öljykatastrofin siivoukseen osallistuvat Eko/Harden Technologies Helsingistä, Keeen Europe Oulusta, OperativeRecovery Solutions JMR Lahdesta sekä Työkone Koivisto Ylitorniosta. Puhdistusratkaisussa yhdistyvät maan käsittely, öljyn imeytys rouheeseen, mikrobit sekä sähkökemialliseen reaktioon perustuva hapettuminen ja hapen muodostuminen maaperässä. Osa maaperästä käsitellään paikan päällä ja pahimmin saastuneet pintamaat aumoissa. Paikoitellen maa on saastunut jopa viiden metrin syvyyteen. Maat ja vedet ovat saastuneet jopa 1 000 neliökilometrin alueella ja puhdistustyön arvioidaan vievän 20–30 vuotta.
Eko/Harden toimittaa projektiin aurinkosähköllä toimivan hapetusjärjestelmän ja Keeen Europe mikrobit. Operative Recovery Solutions JMR on kehittänyt öljyn imeytysrouheen ja Työkone Koivisto vastaa maansiirtotöistä. ”Luontaisesti alueen puhdistus kestäisi useiden sukupolvien ajan. Tämä yhteinen menetelmä nopeuttaa sen osin jopa 0,5–2 vuoteen”, kertoo yhteisyrityksen hallituksen puheenjohtaja Jussi Koskinen.
Pilotti alkoi viime viikolla noin hehtaarin alueelta, ja jos kaikki sujuu suunnitellusti, käsiteltävä alue kasvaa useampiin kymmeniin hehtaareihin. Työkone Koivisto toimittaa alueelle aluksi 12 koneyksikköä, joista jokaiseen kuuluu kaivin- ja pyöräkoneita, sekoitusasemia, poravaunuja sekä koneiden ja merikonttien kuljetuskalustoa. Meillä on mahdollisuus osallistua myös paikallisiin SPR:n projekteihin ja esimerkiksi vesikaivojen porauksiin.”
Pelkkien kone- ja kalustoinvestointien arvo on noin 10 miljoonaa euroa. Lisäksi tulevat rahdit ja työntekijöistä aiheutuvat kustannukset. ”Tavoite on kouluttaa töihin mahdollisimman paljon paikallista työvoimaa. Työt alkavat päivätyönä ja joka yksiköllä on vähintään 20–40 työntekijää. Jos siirrymme kahteen vuoroon, työntekijöiden määrä tuplaantuu”, kertoo Työkone Koiviston toimitusjohtaja Jarmo Koivisto.
Operative Recovery Solutions arvioi myös tarvitsevansa vähintään sata paikallista työntekijää. Projekti on valtava. Eko/Hardenin kaupallinen johtaja Iisak Lusua kertoo ympäristöjärjestöjen arvioineen, että kokonaisuudessaan kulut voivat nousta 100 miljardiin dollariin. Eko-Hardenille projekti voi merkitä varovaisestikin arvioiden kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa vuosittain. Samaan luokkaan arvioi liikevaihtonsa kasvun Keeen Europe. Työkone Koivistolle Nigeria-projektin liikevaihto voi olla 40–50 miljoonaa euroa ja Operative Recovery Solutionsilla 50–100 miljoonaa euroa vuodessa. Lahtelaisyritys aikoo valmistaa imeytysrouheen paikan päällä 20-jalkaisissa konteissa, joita on helppo lisätä ja liikutella tarpeen mukaan kuorma-autolla. Tuote kompostoituu ja se valmistetaan luonnonmateriaaleista. Keeenin toimittamat mikrobiseokset laimennetaan ensin Suomessa ja toistamiseen Nigeriassa. ”Toimitamme lisäksi öljypalojen torjuntaan kehittämämme mikrobipohjaiset aineet”, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Martti Haapala. Nigerian ohella puhdistettavaa riittää myös sen naapurimaissa.
Lähde: Kauppalehti 15.3.2017, www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaisille-miljoonien-urakat-oljykatastrofin-siivoukseen/64LThzu9