Siirry sisältöön

Lapin hyvinvointialueen pelastuslaitos
Tulvatiedote 20.5.2023 klo 12.30

Omatoiminen tulvasuojaus tärkeää

Tulvantorjuntatyöt ovat käynnissä Kolarissa, Pellossa ja Ylitorniolla. Lapin pelastuslaitos on varautunut siirtämään lisää kalustoa ja henkilöstöä tulva-alueille.

Torniojoki
-Muoniossa veden nousu on pysähtynyt.
-Kolarissa veden nousu on hidastunut, mutta ennusteiden mukaan nousee vielä. Omatoiminen varautuminen ja rakennusten suojaus on tärkeää.
-Pellossa vahinkoraja on ylittynyt, ja veden nousu jatkuu edelleen ennusteen mukaan 20-25 senttiä. Omatoiminen varautuminen ja rakennusten suojaus on erittäin tärkeää.
-Ylitorniossa veden nousu jatkuu edelleen. Omatoiminen varautuminen ja rakennusten suojaus on erittäin tärkeää. Valtatie 21 suljetaan väliltä Kaulinranta Ylitornio ja paikalle järjestään kiertotie.
-Torniossa vesi nousee edelleen ennusteen mukaan maanantaihin mennessä puoli metriä perjantaihin verrattuna. Torniossa asukkaita kehotetaan seuraamaan tilannetta ja tarvittaessa omatoimisesti varautumaan tilanteeseen.

Ounasjoki
-Kittilässä veden nousu on hidastunut ja vahinkoraja on ylittynyt. Vesi nousee ennusteen mukaan lisää ja saavuttaa huipun sunnuntain aikana. Omatoiminen varautuminen ja rakennusten suojaus on erittäin tärkeää.
-Rovaniemellä tulva ei nouse ennusteiden mukaan vahinkorajalle.

-Tulva ei ole aiheuttanut vaaraa ihmisille, mutta yksittäisten rakennusten lisäksi on kastunut esimerkiksi kellareita. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että kriittisiä rakennuksia kuten sosiaali- ja terveyspalvelujen yksiköitä olisi vaarassa kastua, kertoo päällikköpäivystäjä Timo Rantala.

Lisää teitä on vaarassa mennä poikki, ja niistä tiedottaa Tieliikennekeskus.

-Omatoimiseen tulvasuojaukseen saa hyviä tarvikkeita esimerkiksi paikallisista rautakaupoista. Valitettavasti pelastuslaitoksen käytössä olevat tulvasuojausvarusteet on tarkoitettu pelastuslaitoksen omaan käyttöön, Rantala toteaa.

Jos tarvitsee pelastuslaitoksen apua tulva-asioissa, eikä kyseessä ole välitön hengenvaara, kannattaa soittaa Lapin hyvinvointialueen pelastuslaitoksen operaatiokeskukseen 040 152 8650. Näin vältetään 112-numeron turha kuormittuminen.

Tulvien kehittymistä voit seurata kätevästi muun muassa Suomen Ympäristökeskuksen Twitteristä: https://twitter.com/pinnanalta

Katso ohjeita omatoimiseen tulvasuojaukseen:
https://www.youtube.com/watch?v=m_ls0fHYDok

Suojaa koti tulvalta

Tieliikennekeskuksen tiedot poikki menneistä teistä: Liikennetilanne (fintraffic.fi)

 


Alkuun