Siirry sisältöön

Osallistava budjetointi Ylitorniolla. Anna ideasi!

Osallistava budjetointi on toimintatapa, jossa kuntalaiset otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuva budjetointi tarkoittaa talouden ja demokratian yhdistämistä. Kuntalaiset otetaan mukaan pohtimaan ja myös päättämään siitä, mihin määrätyt taloudelliset resurssit käytetään.

Osallistuva budjetointi on demokraattinen prosessi: se on kuntalaisten avointa keskustelua, vuoropuhelua ja intressien yhteensovittamista sekä yhteistyötä kuntalaisten kanssa. Sen avulla voidaan parantaa valmistelun ja päätöksenteon avoimuutta sekä vahvistaa kansalaisten osallisuutta ja luottamusta hallintoa ja päätöksentekoa kohtaan. Se on myös keino motivoida asukkaita kiinnostumaan, osallistumaan ja ottamaan myös itse vastuuta.

Ylitorniolla osallistuva budjetointi on käytössä ensimmäistä kertaa vuonna 2022. Osallistuvaan budjetointiin on varattu talousarviossa 6000€. Pyydämme ehdotuksia teemalla kuntalaisten hyvinvoinnin ja vapaa-aikatoimintojen kehittäminen. Miten käyttäisit varatun summan tämän teeman toteuttamiseen?

Voit tehdä konkreettisia ehdotuksia tai antaa suuntaavia ideoita. Summa voidaan käyttää kokonaan yhteen hankkeeseen tai sillä voidaan toteuttaa useampi kokonaisuus.

Esityksiä on mahdollisuus tehdä ssähköisellä lomakkeella, joka löytyy tekstin alta. Kartoitamme ideoita kahdessa vaiheessa, ensin kerätään ehdotuksia. Myöhemmin toisessa vaiheessa äänestetään ehdotusten pohjalta muodostettuja valmiita esityksiä. Eniten kannatusta saanut ehdotus tai ehdotukset viedään toteutukseen.

Kyselyn ensimmäinen vaihe on avoinna 28.6.2022 saakka.

Pääset kyselyyn tästä.

 

Lisätietoja:

Hanna Lintupuro
sivistysjohtaja
0400 244 278

etunimi.sukunimi@ylitornio.fi

 


Alkuun