Siirry sisältöön

Pyörällä töihin ja kouluun_Lappi 

Kielletty ajosuunta koskee myös pyöräilijöitä

Turvavyö on syytä laittaa kiinni aina

_____

Pysäköinti ruutuun peruuttamalla vähentää vaaratilanteita

Peruuttamista avustavat järjestelmät auttavat havaitsemaan auton takana olevia esteitä. Ne eivät kuitenkaan korvaa kääntyvällä päällä varustettua taitavaa kuljettajaa. Kuva: Liikenneturva/Kaisa Tanskanen

Liikenneturvallisuudesta puhuttaessa pysäköinti ei ole ensimmäinen asia, mikä tulee mieleen. Kuitenkin melkein puolet korvatuista liikennevahingoista tapahtuu pysäköintialueilla ja useimmiten vahinko sattuu peruuttamalla. Liikenneturva muistuttaa, että varovaisuutta tarvitaan myös hiljaisissa nopeuksissa.

Vuonna 2018 korvatusta 102 162 liikennevahingosta 44 prosenttia tapahtui pysäköintialueella, ja useimmiten vahinko tapahtui peruuttamalla.*

”Tutkat ja kamerat ovat hyvä apu pysäköidessä, mutta ne eivät korvaa kääntyvällä päällä varustettua taitavaa kuljettajaa, joka tarkkailee aktiivisesti ympäristöään. Pysäköintitutkat ja kamerat eivät ennakoi”, vahvistaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Pysäköinti oman piha-alueen ulkopuolella vaatii henkilöuhreja onneksi vain harvoin, mutta jokainen niistäkin olisi pitänyt pystyä estämään.

”Erityisen tarkkana tulee olla, kun pysäköidään alueilla, joilla liikkuu lapsia ja vanhuksia, kuten koulujen tai palvelutalojen piha-alueilla”, Heiskanen muistuttaa.

Suosi palomiesparkkia ‒ peruuta ruutuun tai aja sen läpi

Omaa ja muiden turvallisuutta voi pysäköintivaiheessa edistää parhaiten peruuttamalla pysäköintiruutuun tai ajamalla sen läpi. Peruuttaminen suoraan ruutuun onnistuu helposti, kun sitä on muutaman kerran harjoitellut.

”Palomiesparkkinimitys tulee siitä, että auto on pysäköity keula lähtösuunnassa. Palomiesparkin voi toteuttaa joko peruuttamalla tai ajamalla pysäköintiruudun läpi varovaisuutta noudattaen, kun edessä olevassa ruudussa ei ole ketään”, kiteyttää Tapio Heiskanen.

Peruuttaminen ruutuun vaatii hieman enemmän vaivaa tullessa, mutta peruuttaminen on helpompaa ja turvallisempaa tullessa tyhjään ruutuun kuin lähtiessä liikenteen sekaan.

Muuta ajankohtaista Liikenneturvalta

Laita pyörän valot kuntoon – muista myös takavalo

Hyvä fiilis liikenteessä vaikuttaa myös turvallisuuteen

Valmenna lapsi koulutielle – vinkkejä vanhemmille

 

 

 


Alkuun