Siirry sisältöön

Länsi-Pohja yhä epidemian kiihtymisvaiheessa – koronasuosituksiin hienosäätöä

17.2.2021

Viikolla 6 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 19 uutta koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla uusia tapauksia on todettu kuusi, joista tänään yksi. Tartunnanjäljitys alueen kunnissa toimii tehokkaasti ja lähes kaikki tartunnat on onnistuttu jäljittämään.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä todettu yksi todennäköinen muuntovi-rustapaus, josta odotetaan vielä vahvistusnäytteen tulosta. Sairaalahoidon suhteen tilanne on py-synyt rauhallisena eikä keskussairaalassa ole tällä hetkellä koronapotilaita. Epidemia on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

SM-tason ryhmäkilpaurheilu sallitaan
Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti purkaa aiemmin antamansa suosituksen, jonka mukaan ko-koontumisrajoitukset koskivat myös SM-tason ryhmäkilpaurheilua. Suosituksen purkamisella työ-ryhmä pyrkii vähentämään harjoitteluun ja kilpailuun liittyvää ylimääräistä matkustamista. Urheilu-tapahtumat tulee kuitenkin järjestää ilman yleisöä ja koronaturvallisuusohjeita huolellisesti noudattaen.

Harrastustoimintaa koskevaa suositustaan työryhmä päivitti niin, että jatkossa ryhmämuotoiset harrastustoiminnat on sallittu alle 20-vuotiaille. Aiemmin ikäraja oli 18-vuotta. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Kuntavaalien lähestyessä äänestäjille ja vaalitoimitsijoille on tulossa valtakunnallisia ohjeistuksia vaalien järjestämiseen ja äänestämiseen liittyen. Voimassa olevat kokoontumisrajoitukset koskevat kuitenkin esimerkiksi puolueiden järjestämiä vaalitilaisuuksia ja toritapahtumia.

Myös kevään ylioppilaskirjoitusten järjestäjille ja niihin osallistuville odotetaan valtakunnallisia ohjeita.

Kunnat tiedottavat rokotusten etenemisestä
Rokotteita saapuu Länsi-Pohjan alueen kuntiin viikoittain, mutta määrät ovat toistaiseksi pieniä. Kunnat tiedottavat rokotusaikatauluista ja -ajanvarauksesta omilla verkkosivuillaan. Rokotuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittelemää rokotusjärjestystä.

Eri rokotteilla on erilaiset ikärajat, joten rokottaminen ei kunnissa etene tarkalleen ikäjärjestykses-sä. Rokotusvuoroja koskevat runsaat kyselyt kuormittavat nyt terveydenhuoltoa tarpeettomasti. Tiedustelut eivät kuitenkaan nopeuta rokotuksen saamista. Koronarokotteen saavat vuorollaan kaikki 16 vuotta täyttäneet, jotka haluavat rokotteen ottaa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee edelleen Koronavilkku-sovelluksen lataamista. Ko-ronavilkun altistumisilmoituksen saaneiden testaamiseen on lähiaikoina tulossa muutos, joka suosittaa myös oireettomien ohjaamista testiin.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä
Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097


Alkuun