KORONATIEDOTE

 

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien yhteinen koronakesäviesti lappilaisille:  Toimitaan koronaturvallisesti myös kesällä!

 

Pidetään kaikki yhdessä Lappi koronavapaana. Tällä hetkellä tautitilanne on hyvä Lapin alueella, mutta tilanne voi muuttua. Jokainen meistä voi omalta osaltaan varmistaa, että koronatartunnat eivät meillä Lapissa leviä.

Meillä on takana hyvin poikkeuksellinen kevät rajoitustoimenpiteiden vuoksi. Koronasta johtuvat poikkeusolot tulevat jatkumaan vielä jonkin aikaa ja siksi on tärkeää toimia niin lomalla, vapaa-ajalla kuin töissä koronaturvallisesti muut kanssaihmiset huomioiden.

Olemme koonneet tähän muutamia toimintaohjeita. Nautitaan kesästä, pidetään yhteyttä ja tavataan läheisiä turvallisesti, sillä kanssakäyminen ylläpitää henkistä jaksamista ja lisää turvallisuuden tunnetta. Muistetaan kuitenkin vapauden tuoma vastuu.

Tässä tärkeimmät vinkit koronaturvalliseen kesään:

1.      Jos sairastut lievästikin, mene koronatestiin ja pysyttele eristäytyneenä kunnes vastaus tulee.
Näin havaitsemme yksittäisetkin tartunnat ja pystymme estämään epidemian. Testeihin pääsee helposti – katso tarkemmat tiedot oman kuntasi verkkosivuilta.

2.      Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkokokoontumisissa. Ylipäänsä vältä joukkokokoontumisia.

3.   Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

4. Suu-nenäsuojainta suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

– Kun tiedät kohtaavasi lähietäisyydeltä riskiryhmään kuuluvia, käytä suu-nenäsuojaa suojataksesi heitä. Tähän soveltuu kertakäyttöinen tai kankainen maski.

– Jos kuulut itse riskiryhmään, käytä suu-nenäsuojainta muiden varotoimien lisäksi esimerkiksi kaupoissa, julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikennevälineissä suojataksesi itseäsi. Ensisijainen on kirurginen suu-nenäsuoja.

Maskin käyttö on huomaavaista muita kohtaan ja sitä kannattaa harjoitella. Lapin tartuntatilanteen muuttuessa annamme tarvittaessa lisäsuosituksia.

5.      Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsidesipullo kulkee kätevästi taskussa!

6.      Pidetään huolta toisistamme: älä jää yksin, älä jätä läheistäsi yksin!

7.      Seuraa koronavirustiedotusta ns. ”koronasäätiedotusta”. Koronatilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti.

8.   Ole läheisten kanssa ja riemuitse kesästä!

 

Pidetään yhtä ja huolta toisistamme!

 

Kesälomaterveisin,

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit

Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloiden infektiotiimit

 

Ajankohtaista tietoa löydät mm. seuraavista linkeistä:

Lapin sairaanhoitopiiri: https://www.lshp.fi/fi-FI

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri: https://www.lpshp.fi/fi/sairaanhoitopiiri/ajankohtaista/uutiset.html

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

_______

Terveyskeskukseen saapuminen vain ajanvarauksella

 

Ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse oman alueen sairaanhoitajaan virka-aikana.

Älä saavu paikanpäälle, jotta vältytään turhilta altistumisilta.

Arkisin virka-aikana korona näytteen tarpeen arvioinnin tekee oman alueen sairaanhoitaja ja viikonloppuisin vuodeosaston sairaanhoitaja

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin pandemia puhelin puh. 040 825 1072 (iltaisin ja viikonloppuisin)

Lisätietoa Mehiläinen Länsi-Pohjan nettisivuilla https://www.mehilainenlansipohja.fi/koronavirus/

Koronaviruksen oireet

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystie-infektion. Monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta  joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus.

Oireita voivat olla 

 • kuume
 • yskä
 • hengenahdistus
 • lihaskivut
 • väsymys
 • nuha
 • pahoinvointi
 • ripuli

Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä.

Hyvä käsihygienia ehkäisee leviämistä

Koronavirustartuntojen leviämistä voi parhaiten ehkäistä pitämällä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Tutustu THL:n käsienpesuun ja yskimiseen liittyviin ohjeisiin: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

THL, suomalaiset viranomaiset ja sairaanhoitopiirit sekä muut terveydenhuollon palvelutuottajat seuraavat tilannetta tiivisti. Länsi-Pohjassa noudatetaan THL:n ja viranomaisten ohjeita. Lisätietoa koronaviruksesta löytyy THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

________

Toimintaohjeita ruokahuollon ja asioinnin järjestämisessä Ylitorniolla yli 70-vuotiaille, sairastuneille tai karanteenissa oleville henkilöille

 

Maan hallituksen linjaamien toimenpiteiden mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet).

Tämä toimintaohje on syytä ottaa kaikkien vakavasti. Monilla on läheisiä, ystäviä, naapureita, jotka ovat jo auttaneet näitä henkilöitä. Kaikilla ei kuitenkaan ole paikkakunnalla sellaisia henkilöitä ja apua tullaan tarvitsemaan myös muissa ikäryhmissä sairastumisten tai karanteenien vuoksi.

Tämän toimintaohjeen noudattamisen mahdollistamiseksi seuraavassa on tietoja, miten ruokahuolto ja välttämättömät kauppa- ja apteekkiasioinnit on mahdollista hoitaa Ylitorniolla.

Kauppojen tarjoamat palvelut:

 

K-Supermarket Ylitornio, nouto- ja kuljetuspalvelu

K-Supermarket tarjoaa asiakkailleen noutopalvelua sekä kotiinkuljetuksen. Palvelu toimii verkkokauppana, tilaus ja maksu hoidetaan netissä osoitteessa www.k-ruoka.fi/kauppa/k-supermarket-ylitornio.

Noutopalvelun avulla voit ostaa kauppatavarat valmiiksi, tilauksesi kootaan kaupan toimesta. Tilaus on noudettavana kaupan edustalla ennalta sovittuna aikana. Noutopalvelun hinta on 4,90€. K-Supermarketin maksullinen kotiinkuljetuspalvelu toimii seuraavilla alueilla:

Alue 1, 14.90€

Alkkulan alue, Taroniemi, Purasenvaara, Aavasaksa, Övertorneå (Matarengin alue), Kuivakangas, Tengeliö, Nuotioranta, Armassaari.

Alue 2, 19.90€

Etelä-Portimo, Pohjois-Portimo, Kaulinranta, Juoksenki, Turtola, Kainuunkylä, Pekanpää.

Näitä alueita kauemmaksi on kuljetuksesta sovittava erikseen. Mainitsethan tilatessasi kuulutko alueeseen 1 vai 2. Verkkokaupan kysyessä toimitusalueen postinumeroa, niin se on aina 95600.

Piimätien puoti Lohijärvi, nouto- ja kuljetuspalvelu

Piimätien puoti Lohijärvellä palvelee myös asiakkaita noutopalvelun avulla. Tilaukset voi soittaa suoraan kauppias Sari Saloselle puh. 040 486 9609. Piimätien puodista tilauksia kuljetetaan Pessalompoloon, Meltosjärvelle ja Raanujärvelle kunnan toimesta. Kuljetuspyynnöt Marja-Leena Laitiselle puh. 0400 220 343. Kuljetusapua kauppa-asioinnissa ja muussa asioinnissa Lohijärven ja Mellakosken alueella tarjoaa Mellan Erä ry. Tiedustelut Erkki Kostiander puh. 044 9487009.

Apteekki

Apteekkitilaukset voi hoitaa ilman asiointia apteekissa. Asiointi hoituu suoraan puh. 016 571 021. Lääkkeet voi noutaa itse tai sopia noudettavaksi. Myös apteekki tarjoaa maksullista kuljetuspalvelua seuraavin ehdoin alueille:
3 kuljetusaluetta: alle 10 km hinta 14€, 10–25 km 25€, 25-50km 40€

Mikäli on ongelmia lääkkeiden kuljetuksessa, niin yhteys Marja-Leena Laitiseen puh. 0400 220 343.

Kunnan järjestämät asiointipalvelut:

Ylitornion kunta ja vapaaehtoisjärjestöjen tarjoamat palvelut ovat yhdistäneet voimavaransa ja tarjoavat yhdessä seuraavanlaista palvelua. Asiointiapu on maksutonta.

Asiointiavun koordinoinnista vastaa Marja-Leena Laitinen puh. 0400 220 343, tavoitettavissa ma-pe  klo 9-16. Asioinnin tarpeesta ilmoitettava kuljetusta edeltävänä päivänä viimeistään klo 14. Ilmoittautumiset osallistumisesta vapaaehtoiseksi asiointipalvelun järjestämisestä tehdään myös Marja-Leenalle.

Tiistai: Ylitornion keskusta – Nuotioranta – Armassaari – Kainuunkylä – Pekanpää
Keskiviikko: Taroniemi – Aavasaksa – Kaulinranta – Kuivakangas – Tengeliö
Torstai: Koivistonpää – Kantomaanpää – Pessalompolo – Meltosjärvi – Raanujärvi (Huom! Pessalompoloon, Meltosjärveen ja Raanujärveen tilauksen voi tehdä myös Piimätien puotiin, kuljetus näille alueille kunnan toimesta).
Perjantai: Etelä-Portimo – Törmäsjärvi
Perjantai: Mellakoski – Lohijärvi – Mellajärvi (Tilaukset suoraan Piimätien puotiin, kuljetus Mellan Erän toimesta).

Ruokatilaus on tehtävä edellisenä päivänä klo 16.00 mennessä. Kuljetusauto ajaa jakelureitin aamu- ja iltapäivän aikana. Asiakas tekee itse tilauksen kauppaan/apteekkiin ja ilmoittaa tilauksen kuljetustarpeesta Marja-Leena Laitiselle puh. 0400 220 343.


Kauppa-asiointipalvelu toteutetaan yhdessä K-supermarkat Ylitornion, S-marketin ja Piimätien puodin kanssa.
K-Supermarketin tilaukset tehdään netissä ja myös maksetaan netin kautta. Mikäli nettiasioinnin kanssa on ongelmia, ota yhteys Marja-Leena Laitiseen.

Piimätien puodin tilaukset ja maksuasiat tehdään soittamalla kauppias Sari Saloselle puh. 040 486 9609. Piimätien puodin tilaukset ja maksuasiat tehdään soittamalla kauppias Sari Saloselle puh. 040 486 9609. Piimätien puodista tilauksia kuljetetaan Pessalompoloon, Meltosjärvelle ja Raanujärvelle kunnan toimesta. Kuljetuspyynnöt Marja-Leena Laitiselle puh. 0400 220 343. Lohijärvelle ja Mellakoskelle kuljetukset hoitaa Mellan Erä, yhteys Erkki Kostiander  puh. 044 9487009.


Ruokahuolto sairastuneille tai karanteenissa oleville, jotka eivät itse pysty huolehtimaan ruoan valmistamisesta
Aavasaksan grilli, Kilpisjärventie 630, puh. 045 843 5770, noutoruoka (uudet aukioloajat tulossa)
Festi palvelu, Alkkulanraitti 61, puh. 040 770 3246, nouto- ja ruokakuljetuspalvelu, ma-pe 9-16, la 10–15
Gulf Aavasaksa, Kilpisjärventie 644, puh. Puh. 016 578 301, noutoruoka, avoinna ma-pe 7-20, la 8-20, su 10–20
Ravintola Väylä, Alkkulanraitti 123, puh. 040 015 1144 noutoruokaa. Avoinna ma-ti 11–16, ke-to 11–18, pe-la 11–20
Seo Ylitornio, Kilpisjärventie 30, puh. 040 5588 867 noutoruoka ma-la 11–17
Turkin Chili, Alkkulanraitti 54, puh.040 183 0117, noutoruokaa 10.30-20.00, maanantaina suljettu

Poikkeustilan aikana Ylitornion ateriapalvelu toimii entistä laajemmin ja joustavammin ja mikäli ruokahuoltoa ei pystytä järjestämään yllä olevien palveluiden avulla, ole yhteydessä Ylitornion kuntaan, Kunnan keskuskeittiöön, puh. 0400 220 330 mistä ruokapalvelun voi tilata.

 

Muu tuki

Koronasta johtuvan poikkeustilanteen vuoksi sinulle tai perheellesi voi tulla tilanteita sairastumisen tai karanteenin vuoksi, joissa tarvitset apua myös muissa kuin asiointiasioissa. Mikäli sinulle tai perheellesi tulee vaikeuksia selvitä arjen asioista tai muita taloudellisia tai sosiaalisia ongelmia, ota yhteys Ylitornion kunnan sosiaalitoimeen:

Sosiaalityöntekijät: 040 5049654 tai 040 5049845
Sosiaaliohjaaja: 0400 220365

Kiireellisissä asioissa soita päivystyspuhelimeen 0400 299 481. Virka-aikana siihen vastaavat kunnan sosiaalityöntekijät ja virka-ajan ulkopuolella alueellinen sosiaalipäivystys.

________

16.3.2020 päivitetty henkilökunnan ohjeistus:

Ylitornion kuntakonsernia koskeva ohje henkilöstölle koronavirusepidemiaan varautumiseksi

Lisätiedot johtoryhmältä:

 •  Kunnanjohtaja Tapani Melaluoto, puh. 040 069 2890
 •  Hallintojohtaja Erika Erkheikki puh. 0400 220 349
 •  Perusturvajohtaja Eeva Leukumaa puh. 0400 191 824
 •  Sivistysjohtaja Hanna Lintupuro puh. 0400 244 278
 •  Tekninen johtaja Jarmo Jaako puh. 040 584 4046
 •  Vastaava lääkäri Kari Askonen puh. 041 433 8210

________