KORONATIEDOTE

 

Ylitornion kunnan tiedote koulujen avaamisesta

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti Suomen peruskouluissa palataan lähiopetukseen torstaina 14.5.2020.

Lapin aluehallintoviraston mukaan perusopetus ja esiopetus ovat normaalioloissa lähiopetusta. Poikkeusolojen aikana käytössä ollut etäopetus ei ole perusopetuslain mukaan normaalioloissa mahdollista. Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että koulut ja opettajat järjestävät opetusta perusopetuslain mukaisesti.

Ylitorniolla on herännyt aiheellisesti keskustelua koulujen avaamisen mielekkyydestä, tarpeellisuudesta ja turvallisuudesta viimeaikaisten koronatautitapausten johdosta. Tästä syystä keskiviikkona 6.5.2020 kokoontui laaja-alainen asiantuntijaryhmä etäpalaveriin pohtimaan Ylitornion tilannetta.

Kunnanjohtaja Tapani Melaluodon koolle kutsumassa palaverissa olivat mukana Lapin aluehallintoviraston, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin, Ylitornion terveyskeskuksen, sivistystoimen ja koulujen sekä kunnanhallituksen edustajat.

Tässä tärkeässä palaverissa keskusteltiin kuntalaisten huolesta sekä moninaisista viesteistä asian tiimoilta. Terveydenhuollon asiantuntijoiden arvion mukaan Ylitorniolla ei ole tällä hetkellä tartuntatautilain mukaista perustetta olla avaamatta kouluja. Koronatilanne Ylitornion kunnassa on rauhoittumassa ja hallinnassa. Viimeisen viikon aikana uusia positiivia löydöksiä on todettu neljä ja ne liittyvät pääosin aikaisempiin tiedossa oleviin altistumisketjuihin.

Kunnan ja edellä mainittujen viranomaisten neuvottelussa sovittiin, että tilannetta seurataan tarkasti ja toimenpiteisiin ryhdytään tarvittaessa välittömästi. Mikäli tartuntatilanne kunnassa pahenee, päätöksen mahdollisesta koulujen sulkemisesta tekee tartuntatautien torjunnasta vastaava kunnan terveydenhuoltoviranomainen.

Ylitorniolla valmistaudutaan koulujen avaamiseen ja koulutoimi järjestää opetustilanteet, oppilaskuljetukset ja kouluruokailun mahdollisimman turvallisesti ja asianmukaisesti.

Opetusjärjestelyissä otamme huomioon tartuntariskin torjumiseen tähtäävät toimenpiteet ja noudatamme THL:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön antamia ohjeita opetuksen järjestämisessä. Koulujen työjärjestyksiä sekä koulukuljetuksia suunnitellaan parhaillaan ja niistä tiedotetaan koteihin wilman kautta.

Tästäkin me selviämme!

Tapani Melaluoto                                                    Hanna Lintupuro                        Kari Askonen
kunnanjohtaja                                                          sivistysjohtaja                               vastaava lääkäri

Jouni Vuontisjärvi                                                  Timo Kunnari
Ainiovaaran koulun rehtori                                  koulunjohtaja

________

Terveyskeskukseen saapuminen vain ajanvarauksella

Ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse oman alueen sairaanhoitajaan virka-aikana.

Älä saavu paikanpäälle, jotta vältytään turhilta altistumisilta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin pandemia puhelin puh. 040 825 1072 (iltaisin ja viikonloppuisin)

Lisätietoa Mehiläinen Länsi-Pohjan nettisivuilla https://www.mehilainenlansipohja.fi/koronavirus/

Koronaviruksen oireet

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystie-infektion. Monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta  joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus.

Oireita voivat olla 

 • kuume
 • yskä
 • hengenahdistus
 • lihaskivut
 • väsymys
 • nuha
 • pahoinvointi
 • ripuli

Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä.

Hyvä käsihygienia ehkäisee leviämistä

Koronavirustartuntojen leviämistä voi parhaiten ehkäistä pitämällä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Tutustu THL:n käsienpesuun ja yskimiseen liittyviin ohjeisiin: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

THL, suomalaiset viranomaiset ja sairaanhoitopiirit sekä muut terveydenhuollon palvelutuottajat seuraavat tilannetta tiivisti. Länsi-Pohjassa noudatetaan THL:n ja viranomaisten ohjeita. Lisätietoa koronaviruksesta löytyy THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

________

Toimintaohjeita ruokahuollon ja asioinnin järjestämisessä Ylitorniolla yli 70-vuotiaille, sairastuneille tai karanteenissa oleville henkilöille

Maan hallituksen linjaamien toimenpiteiden mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet).

Tämä toimintaohje on syytä ottaa kaikkien vakavasti. Monilla on läheisiä, ystäviä, naapureita, jotka ovat jo auttaneet näitä henkilöitä. Kaikilla ei kuitenkaan ole paikkakunnalla sellaisia henkilöitä ja apua tullaan tarvitsemaan myös muissa ikäryhmissä sairastumisten tai karanteenien vuoksi.

Tämän toimintaohjeen noudattamisen mahdollistamiseksi seuraavassa on tietoja, miten ruokahuolto ja välttämättömät kauppa- ja apteekkiasioinnit on mahdollista hoitaa Ylitorniolla.

Kauppojen tarjoamat palvelut:

K-Supermarket Ylitornio, nouto- ja kuljetuspalvelu

K-Supermarket tarjoaa asiakkailleen noutopalvelua sekä kotiinkuljetuksen. Palvelu toimii verkkokauppana, tilaus ja maksu hoidetaan netissä osoitteessa www.k-ruoka.fi/kauppa/k-supermarket-ylitornio.

Noutopalvelun avulla voit ostaa kauppatavarat valmiiksi, tilauksesi kootaan kaupan toimesta. Tilaus on noudettavana kaupan edustalla ennalta sovittuna aikana. Noutopalvelun hinta on 4,90€. K-Supermarketin maksullinen kotiinkuljetuspalvelu toimii seuraavilla alueilla:

Alue 1, 14.90€

Alkkulan alue, Taroniemi, Purasenvaara, Aavasaksa, Övertorneå (Matarengin alue), Kuivakangas, Tengeliö, Nuotioranta, Armassaari.

Alue 2, 19.90€

Etelä-Portimo, Pohjois-Portimo, Kaulinranta, Juoksenki, Turtola, Kainuunkylä, Pekanpää.

Näitä alueita kauemmaksi on kuljetuksesta sovittava erikseen. Mainitsethan tilatessasi kuulutko alueeseen 1 vai 2. Verkkokaupan kysyessä toimitusalueen postinumeroa, niin se on aina 95600.

Piimätien puoti Lohijärvi, nouto- ja kuljetuspalvelu
Piimätien puoti Lohijärvellä palvelee myös asiakkaita noutopalvelun avulla. Tilaukset voi soittaa suoraan kauppias Sari Saloselle puh. 040 486 9609. Piimätien puodista tilauksia kuljetetaan Pessalompoloon, Meltosjärvelle ja Raanujärvelle kunnan toimesta. Kuljetuspyynnöt Marja-Leena Laitiselle puh. 0400 220 343. Kuljetusapua kauppa-asioinnissa ja muussa asioinnissa Lohijärven ja Mellakosken alueella tarjoaa Mellan Erä ry. Tiedustelut Erkki Kostiander puh. 044 9487009.

Apteekki
Apteekkitilaukset voi hoitaa ilman asiointia apteekissa. Asiointi hoituu suoraan puh. 016 571 021. Lääkkeet voi noutaa itse tai sopia noudettavaksi. Myös apteekki tarjoaa maksullista kuljetuspalvelua seuraavin ehdoin alueille:
3 kuljetusaluetta: alle 10 km hinta 14€, 10–25 km 25€, 25-50km 40€

Mikäli on ongelmia lääkkeiden kuljetuksessa, niin yhteys Marja-Leena Laitiseen puh. 0400 220 343.

Kunnan järjestämät asiointipalvelut:
Ylitornion kunta ja vapaaehtoisjärjestöjen tarjoamat palvelut ovat yhdistäneet voimavaransa ja tarjoavat yhdessä seuraavanlaista palvelua. Asiointiapu on maksutonta.

Asiointiavun koordinoinnista vastaa Marja-Leena Laitinen puh. 0400 220 343, tavoitettavissa ma-pe  klo 9-16. Asioinnin tarpeesta ilmoitettava kuljetusta edeltävänä päivänä viimeistään klo 14. Ilmoittautumiset osallistumisesta vapaaehtoiseksi asiointipalvelun järjestämisestä tehdään myös Marja-Leenalle.

Kauppa-asiointipalvelu toteutetaan yhdessä K-supermarkat Ylitornion ja Piimätien puodin kanssa.

Tiistai: Ylitornion keskusta – Nuotioranta – Armassaari – Kainuunkylä – Pekanpää
Keskiviikko: Taroniemi – Aavasaksa – Kaulinranta – Kuivakangas – Tengeliö
Torstai: Koivistonpää – Kantomaanpää – Pessalompolo – Meltosjärvi – Raanujärvi (Huom! Pessalompoloon, Meltosjärveen ja Raanujärveen tilauksen voi tehdä myös Piimätien puotiin, kuljetus näille alueille kunnan toimesta).
Perjantai: Etelä-Portimo – Törmäsjärvi
Perjantai: Mellakoski – Lohijärvi – Mellajärvi (Tilaukset suoraan Piimätien puotiin, kuljetus Mellan Erän toimesta).

Ruokatilaus on tehtävä edellisenä päivänä klo 17.00 mennessä. Kuljetusauto ajaa jakelureitin aamu- ja iltapäivän aikana. Asiakas tekee itse tilauksen kauppaan/apteekkiin ja ilmoittaa tilauksen kuljetustarpeesta Marja-Leena Laitiselle puh. 0400 220 343.


Kauppa-asiointipalvelu toteutetaan yhdessä K-supermarkat Ylitornion, S-marketin ja Piimätien puodin kanssa.
K-Supermarketin tilaukset tehdään netissä ja myös maksetaan netin kautta. Mikäli nettiasioinnin kanssa on ongelmia, ota yhteys Marja-Leena Laitiseen.

Piimätien puodin tilaukset ja maksuasiat tehdään soittamalla kauppias Sari Saloselle puh. 040 486 9609. Piimätien puodin tilaukset ja maksuasiat tehdään soittamalla kauppias Sari Saloselle puh. 040 486 9609. Piimätien puodista tilauksia kuljetetaan Pessalompoloon, Meltosjärvelle ja Raanujärvelle kunnan toimesta. Kuljetuspyynnöt Marja-Leena Laitiselle puh. 0400 220 343. Lohijärvelle ja Mellakoskelle kuljetukset hoitaa Mellan Erä, yhteys Erkki Kostiander  puh. 044 9487009.


Ruokahuolto sairastuneille tai karanteenissa oleville, jotka eivät itse pysty huolehtimaan ruoan valmistamisesta
Aavasaksan grilli, Kilpisjärventie 630, puh. 045 843 5770, noutoruoka (uudet aukioloajat tulossa)
Festi palvelu, Alkkulanraitti 61, puh. 040 770 3246, nouto- ja ruokakuljetuspalvelu, ma-pe 9-16, la 10–15
Gulf Aavasaksa, Kilpisjärventie 644, puh. Puh. 016 578 301, noutoruoka, avoinna ma-pe 7-20, la 8-20, su 10–20
Ravintola Väylä, Alkkulanraitti 123, puh. 040 015 1144 noutoruokaa. Avoinna ma-ti 11–16, ke-to 11–18, pe-la 11–20
Seo Ylitornio, Kilpisjärventie 30, puh. 040 5588 867 noutoruoka ma-la 11–17
Turkin Chili, Alkkulanraitti 54, puh.040 183 0117, noutoruokaa 10.30-20.00, maanantaina suljettu

Poikkeustilan aikana Ylitornion ateriapalvelu toimii entistä laajemmin ja joustavammin ja mikäli ruokahuoltoa ei pystytä järjestämään yllä olevien palveluiden avulla, ole yhteydessä Ylitornion kuntaan, Kunnan keskuskeittiöön, puh. 0400 220 330 mistä ruokapalvelun voi tilata.

 

Muu tuki

Koronasta johtuvan poikkeustilanteen vuoksi sinulle tai perheellesi voi tulla tilanteita sairastumisen tai karanteenin vuoksi, joissa tarvitset apua myös muissa kuin asiointiasioissa. Mikäli sinulle tai perheellesi tulee vaikeuksia selvitä arjen asioista tai muita taloudellisia tai sosiaalisia ongelmia, ota yhteys Ylitornion kunnan sosiaalitoimeen:

Sosiaalityöntekijät: 040 5049654 tai 040 5049845
Sosiaaliohjaaja: 0400 220365

Kiireellisissä asioissa soita päivystyspuhelimeen 0400 299 481. Virka-aikana siihen vastaavat kunnan sosiaalityöntekijät ja virka-ajan ulkopuolella alueellinen sosiaalipäivystys. Kahden seuraavan viikon aikana tullaan soittamaan jokaiselle yli 70-vuotiaalle kuntalaiselle. 

________

Kunnantalo on toistaiseksi suljettu asiakaskäynneiltä koronavarautumisen vuoksi

Ota yhteys tarvittaessa

 • soittamalla
 • sähköpostilla etunimi.sukunimi@ylitornio.fi
 • sopimalla tarvittaessa tapaaminen
 • yhteystiedot löytyvät kunnan kotisivujen www.ylitornio.fi  linkistä ”yhteystiedot”

Ylitornion kunnan johtoryhmä

 

Edellä mainitut järjestelyt ovat voimassa tämän hetkisen tiedon mukaan 13.5.2020.

Esiopetus jatkuu normaalisti, toiminnallisista muutoksista tulee lisätietoa erityisesti kyläkoulujen osalta.

Sivistysjohtaja Hanna Lintupuro (0400 244 278)
Koulun johtajat Jouni Vuontisjärvi (040 847 2172) ja Timo Kunnari (040 825 4566)

 

16.3.2020 päivitetty henkilökunnan ohjeistus:

Ylitornion kuntakonsernia koskeva ohje henkilöstölle koronavirusepidemiaan varautumiseksi

Lisätiedot johtoryhmältä:

 •  Kunnanjohtaja Tapani Melaluoto, puh. 040 069 2890
 •  Hallintojohtaja Erika Erkheikki puh. 0400 220 349
 •  Perusturvajohtaja Eeva Leukumaa puh. 0400 191 824
 •  Sivistysjohtaja Hanna Lintupuro puh. 0400 244 278
 •  Tekninen johtaja Jarmo Jaako puh. 040 584 4046
 •  Vastaava lääkäri Kari Askonen puh. 041 433 8210

________

Tiedote
Lapin aluehallintovirasto
27.3.2020

Lapin alueellinen yhteinen varautuminen tiivistyy entisestään

Lapin alueellinen valmiustoimikunta piti perjantaina 27.3.2020 kokouksen, jossa keskityttiin erityisesti Lapin koronavirustilanteeseen. Lisäksi valmiustoimikunnan asialistalla olivat varautuminen mahdollisiin kevättulviin, tiedottamisen yhteensovittaminen sekä rajaliikenteen vaikutukset Lappiin. On tärkeää, että kaikki lappilaiset noudattavat valtakunnallisia määräyksiä ja suosituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja hidastamiseksi. Näin saamme hillittyä epidemian leviämistä.

Lapissa tilanne on rauhallinen. Koronavirusepidemia ei ole vielä käynnissä. Yksittäisiä tapauksia on molemmissa sairaanhoitopiireissä, mutta Lapissa ei ole alueellisia tartuntaketjuja. Uudenmaan eristäminen koskee myös Lappia, koska työmatkaliikennettä on Lapista Uudellemaalle ja Uudeltamaalta Lappiin.

Oikeaa ja ajantasaista tietoa saa erityisesti THL:n sekä sairaanhoitopiirien verkkosivuilta. Liikkeellä on myös väärää sekä osittain valheellista tietoa. Lähdekritiikkiin tulee kiinnittää erityistä huomiota.

”Koronaviruksen leviämisen hidastaminen Lapissa on meidän yhteinen tehtävämme, johon tarvitaan jokaista lappilaista. Tämä onnistuu vain, jos meistä jokainen omalta osaltaan noudattaa valtakunnallisia määräyksiä, ohjeita ja suosituksia. Lapin vahvuus on yhdessä toimiminen – myös tässä koronavirustaistelussa”, Lapin valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Kaisa Ainasoja sanoo.

Vaikka baarien, yökerhojen ja vastaavien sulkeminen on pakollista vasta ensi viikolla, valmiustoimikunta esittää vahvan vetoomuksen, että ne pidettäisiin kiinni jo tänä viikonloppuna myös Lapissa.

Lapin alueellista varautumista tiivistetään viranomaisten kesken koronaepidemian lisäksi myös mahdollisen kevättulvan osalta Lapissa. ELY-keskuksen vesistöennusteen mukaan lumen vesiarvot ovat nyt poikkeuksellisen suuret. Suurtulvat toukokuussa voivat näiden ennusteiden mukaan koetella erityisesti Kittilää ja Rovaniemeä.

Lapin viranomaiset jatkavat varautumistoimia ja tiivistä yhteistyötä

Lapin alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu koronavirustilanteen vuoksi toistaiseksi kerran viikossa.

Aluehallintoviraston lakisääteinen tehtävä on varautumisen yhteensovittaminen alueellaan ja siihen liittyvän yhteistoiminnan järjestäminen, valmiussuunnittelun yhteensovittaminen ja kuntien valmiussuunnittelun tukeminen. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa tilannetietojen jakamista, yhteisen Lapin alueellisen tilannekuvan ja -ymmärryksen luomista, alueellisten resurssien käytöstä sopimista, asiantuntija-apua ja toimien yhteensovittamista, sekä yleensä ottaen aluetason koordinaatiota, jotta päällekkäisyyksiltä vältyttäisiin.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri sekä Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta.

Lisäksi valmiustoimikuntaan kuuluvat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset. Viestintäjaos yhteensovittaa ja koordinoi viranomaisten valmiusviestintää Lapin alueella.

Lisätietoja Lapin aluehallintovirastosta:
ylijohtaja Kaisa Ainasoja, p. 0295 017 345
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, p. 0295 017 364

etunimi.sukunimi@avi.fi