Siirry sisältöön

NÄIN HAKEUDUT KORONATESTIIN

 

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse. Älä saavu paikan päälle, jotta vältytään turhilta altistumisilta.

 

Arkipäivisin:

Klo 8-16 arvion koronatestiin hakeutumisesta tekee oman alueen sairaanhoitaja:

 1. alue lääkäri – sairaanhoitaja, astmahoitaja Elina Alaniemi puh 016 571710

Kirkonkylä (virastotalo – Sofiankatu),  Tolpinmäki, Koivistonpää, Ojalanpää, Kantomaanpää, Ratasvuoma, Nivanpää, Lohijärvi, Pakisjärvi, Pessalompolo, Meltosjärvi, Raanujärvi

 

 1. alue lääkäri– sairaanhoitaja, palvelupäällikkö Sirpa Uusimaa puh 016 571720

Parkkitie – Nuotioranta, Kirkonkylän pohjoisosa (Sahaherrantiestä pohjoiseen) , Niuro,  Lutunkuja, Suutarinmäki, Hyllykylä, Kopanmäki, Taroniemi, Purasenvaara, Aavasaksa, Kuivakangas, Kaulinranta

 

 1. alue lääkäri– sairaanhoitaja Sanna Rautio puh 016 571730

Armassaari, Kainuunkylä, Väystäjä,  Pekanpää, Rajantie 24 – 410, Tengeliö, Portimo, Etelä-Portimo, Törmäsjärvi, Mellakoski

 

Viikonloppuisin:

Arvion koronavirustestiin hakeutumisesta voi tehdä omatoimisesti osoitteessa www.omaolo.fi.

Viikonloppuisin ylitorniolaisia palvelee ajanvarauksella näytteenottopiste Tornion terveysneuvontapisteessä, Pakkahuoneenkatu  1, (Greenlinen Tullin päädyn parkkialue). Näytteenottopiste on avoinna lauantaisin klo 9-15 ja sunnuntaisin klo 9-14.

Näytteenottopisteelle (sininen näytteenottokontti) saapuessa jätä auto sille merkitylle paikalle ja siirry kävellen näytteenottoon. Ruuhkien välttämiseksi näytteenottoon pyydetään saapumaan juuri ennen varattua aikaa. Varattu aika on ohjeellinen.

Koronatestin ajanvaraus löytyy täältä (klikkaa kohdasta ”Ajanvaraus – Tornio”):

https://ajanvaraus.mehilainen.fi/parse/location:TOKO/erikoisala:NAYT/

Ajanvarausohje on katsottavissa Youtubessa:

https://www.youtube.com/watch?v=43Mxf_HeQPU&feature=youtu.be

 

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatiedote 24.2.2021

LänsiPohjan sairaanhoitopiirissä on eilisen jälkeen todettu 4 uutta koronavirustapausta.

Tapausmäärien vähenemisestä huolimatta vahvasti suositellaan huolehtimaan tarkasti koronaturvatoimista. Myös sosiaalisten kontaktien määrä tulee pitää mahdollisimman pienenä.

Epidemiatilanne heikkenee koko ajan Etelä-Suomessa. Ilmaantuvuus kahdessa viikossa Uudellamaalla on 209/100 00, Norrbottenissa n. 400/100 000, Länsi-Pohjassa 35/100 000. Koko Suomen ilmaantuvuus on 105/100 000/14 vrk.

Epidemian paheneminen näkyy Etelä-Suomessa sairaala- ja tehohoidon kasvuna. Samalla herkemmin leviävien muunnosvirusten määrä tapauksista on nopeasti noussut.

Länsi-Pohjassa sairaalahoidon kapasiteetti on hyvin rajallinen. Epidemiatilanteen paheneminen tuleekin estää ennakoinnilla. Viikolla 10 on Meri-Lapin hiihtoloma. Vuosi sitten keväällä laajoja tartuntaketjuja levisi tunturikeskuksista eri puolelle Suomea. On erittäin tärkeää harkita miten hiihtoloman viettää ja miten pystyy noudattamaan koronaturvatoimia sen aikana.

Rokotukset etenevät kunnissa sitä mukaa kuin rokotteita saadaan. Kunnat tiedottavat rokotusasioista internet-sivuillaan. Kaikki halukkaat tulevat saamaan rokotteen oman ikä- tai riskiryhmän mukana. Rokotusvuorojen kyselyä tulee välttää, koska se ruuhkauttaa tällä hetkellä terveydenhuoltoa turhaa. Omaa vuoroa voi odottaa rauhassa tiedottamista seuraten.

 

Jyri J. Taskila
Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
LPSHP

 

 

 

Länsi-Pohja yhä epidemian kiihtymisvaiheessa koronasuosituksiin hienosäätöä

 

Viikolla 6 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 19 uutta koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla uusia tapauksia on todettu kuusi, joista tänään yksi. Tartunnanjäljitys alueen kunnissa toimii tehokkaasti ja lähes kaikki tartunnat on onnistuttu jäljittämään.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä todettu yksi todennäköinen muuntovi-rustapaus, josta odotetaan vielä vahvistusnäytteen tulosta. Sairaalahoidon suhteen tilanne on py-synyt rauhallisena eikä keskussairaalassa ole tällä hetkellä koronapotilaita. Epidemia on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

SM-tason ryhmäkilpaurheilu sallitaan
Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti purkaa aiemmin antamansa suosituksen, jonka mukaan ko-koontumisrajoitukset koskivat myös SM-tason ryhmäkilpaurheilua. Suosituksen purkamisella työ-ryhmä pyrkii vähentämään harjoitteluun ja kilpailuun liittyvää ylimääräistä matkustamista. Urheilu-tapahtumat tulee kuitenkin järjestää ilman yleisöä ja koronaturvallisuusohjeita huolellisesti noudat-taen.

Harrastustoimintaa koskevaa suositustaan työryhmä päivitti niin, että jatkossa ryhmämuotoiset harrastustoiminnat on sallittu alle 20-vuotiaille. Aiemmin ikäraja oli 18-vuotta. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Kuntavaalien lähestyessä äänestäjille ja vaalitoimitsijoille on tulossa valtakunnallisia ohjeistuksia vaalien järjestämiseen ja äänestämiseen liittyen. Voimassa olevat kokoontumisrajoitukset koskevat kuitenkin esimerkiksi puolueiden järjestämiä vaalitilaisuuksia ja toritapahtumia.

Myös kevään ylioppilaskirjoitusten järjestäjille ja niihin osallistuville odotetaan valtakunnallisia oh-jeita.

Kunnat tiedottavat rokotusten etenemisestä

Rokotteita saapuu Länsi-Pohjan alueen kuntiin viikoittain, mutta määrät ovat toistaiseksi pieniä. Kunnat tiedottavat rokotusaikatauluista ja -ajanvarauksesta omilla verkkosivuillaan. Rokotuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittelemää rokotusjärjestystä.

Eri rokotteilla on erilaiset ikärajat, joten rokottaminen ei kunnissa etene tarkalleen ikäjärjestykses-sä. Rokotusvuoroja koskevat runsaat kyselyt kuormittavat nyt terveydenhuoltoa tarpeettomasti. Tiedustelut eivät kuitenkaan nopeuta rokotuksen saamista. Koronarokotteen saavat vuorollaan kaikki 16 vuotta täyttäneet, jotka haluavat rokotteen ottaa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee edelleen Koronavilkku-sovelluksen lataamista. Ko-ronavilkun altistumisilmoituksen saaneiden testaamiseen on lähiaikoina tulossa muutos, joka
suosittaa myös oireettomien ohjaamista testiin.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä
Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

 

 

KORONATESTAUS RUOTSIN PUOLELLA TYÖSSÄ KÄYVILLE YLITORNIOLAISILLE

Ruotsi alkaa lauantaista 6. helmikuuta alkaen vaatia negatiivista koronatestitulosta maahan saapuvilta ulkomaalaisilta. Säännöllisessä työmatkaliikenteessä riittää enintään seitsemän päivää vanha testitulos.

Ruotsissa työssäkäyviä ylitorniolaisia ohjeistetaan sopimaan koronatestissä käymisestä oman alueen sairaanhoitajan kanssa.

Arkipäivisin klo 8-16:

1. Elina Alaniemi puh 016 571710

Kirkonkylä (virastotalo – Sofiankatu),  Tolpinmäki, Koivistonpää, Ojalanpää, Kantomaanpää, Ratasvuoma, Nivanpää, Lohijärvi, Pakisjärvi, Pessalompolo, Meltosjärvi, Raanujärvi

2. Sirpa Uusimaa puh 016 571720

Parkkitie – Nuotioranta, Kirkonkylän pohjoisosa (Sahaherrantiestä pohjoiseen) , Niuro,  Lutunkuja, Suutarinmäki, Hyllykylä, Kopanmäki, Taroniemi, Purasenvaara, Aavasaksa, Kuivakangas, Kaulinranta

3. Maarit Välimaa puh 016 571730

Armassaari, Kainuunkylä, Väystäjä,  Pekanpää, Rajantie 24 – 410, Tengeliö, Portimo, Etelä-Portimo, Törmäsjärvi, Mellakoski

Länsi-Pohjan koronarokotuskoordinaatioryhmä tiedottaa

THL:n eilisen suosituksen mukaisesti helmikuulle suunnitellut koronavirusrokotukset muuttuvat Länsi-Pohjassa. Eilen saapunut rokote-erä ohjataan aiemmasta suunnitelmasta poiketen tehosteiden sijasta uusien potilaiden rokottamiseen.

Rokotusten tehosteväliä on valtakunnallisesti pidennetty 12 viikkoon, koska jo 1. annos antaa merkittävän suojan vakavaa koronavirusinfektiota varten.

Länsi-Pohjan alueen kunnat ovat tällä hetkellä rokottamassa ympärivuorokautisen hoivan ja kotihoidon asiakkaita. Seuraavaksi rokotukset siirtyvät kotona asuviin yli 80-vuotiaisiin henkilöihin. Rokotusten etenemisessä ja toteuttamisessa on kuntakohtaisia eroja. Väestöä kehotetaan seuraamaan kotikuntansa internet-sivujen rokotusinfoa ja paikallisia medioita. Kunnat tiedottavat asiasta ensi viikon aikana.

Muiden väestöryhmien rokotusten aikatauluista tiedotamme laajasti, kun rokotukset etenevät. Toivomme väestöltä kärsivällisyyttä, sillä rokotusvuorojen kysely kuormittaa tällä hetkellä terveydenhuoltoa laajasti.

Lisätietoja: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila 040-352 1097

Alueellinen pandemiatyöryhmä:  Rajoituksista ei varaa tinkiä

Viikolla 4 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella otettiin yhteensä 864 koronavirusnäytettä, joista 29 oli positiivisia (aiemmin ilmoitettu 27 tapausta muuttunut korjauslaskennassa). Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä 13, joista tänään viisi.

Viime viikolla Torniossa aloitettiin rajanylittäjien massatestaus. Tartuntoja on tämän myötä todettu aiempaa enemmän, koska rajanylittäjät valtaosin oireettomia, joita ei muutoin testata. Valtaosa uusista tartunnoista on todettu Ruotsin puolella asuvilla rajanylittäjillä. Yhtään muuntunutta ko-ronavirustartuntaa ei Länsi-Pohjassa ole toistaiseksi todettu. Myös sairaalahoidon suhteen tilanne on pysynyt rauhallisena. Epidemia on alueella yhä kiihtymisvaiheessa.

Rajoitukset koskevat myös urheilua

Nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa 18.2.2021 saakka. Niitä tarkastellaan seu-raavan kerran alueellisen pandemiatyöryhmän kokouksessa 10.2.2021. Tämänhetkisessä epidemia-tilanteessa rajoituksia ei ole mahdollista löysätä.

Kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Länsi-Pohjan alueella on kielletty Lapin aluehallintoviraston päätöksellä niin ikään 18.2.2021 asti. AVI on tarkentanut yleisötilaisuuk-sien määritelmää niin, että myös erilaiset massaurheilutapahtumat lasketaan yleisötilaisuuksiksi, vaikka paikalla ei olisi yleisöä. Tarkemmat tiedot www.avi.fi.

Yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat ryhmämuotoiset harrastustoiminnat suositellaan kes-keytettäväksi 18.2.2021 saakka. Suositus koskee myös SM-tason ryhmäkilpaurheilua. Kunnat tekevät liikuntapaikkojen käytöstä ja niiden sulkemisesta omat päätöksensä.

Alle 18-v. harrastustoiminnassa ei ole rajoituksia, mutta koronaturvaohjeita (maski, turvaväli, käsi-hygienia) tulee jatkaa entiseen tapaan.
Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä
Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

Joukkorokotukset käyntiin vasta maaliskuussa

 

Viikolla 3 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella otettiin yhteensä 797 koronavirusnäytettä, joista 17 oli positiivisia. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä kahdeksan.

Tartunnanjäljitys alueella on onnistunut hyvin ja noin 85 prosenttia kaikista tartunnoista on pystyt-ty jäljittämään. Myös tilanne sairaalahoidon suhteen on rauhoittunut viime viikon jälkeen. Epide-mia on alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Rajaliikennettä koskevat, valtakunnalliset rajoitukset ovat tiukentuneet tänään. Rajan yli sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne. Rajan yli työmatkailevien on käytävä koronatestissä kerran vii-kossa, tai esitettävä todistus puolen vuoden sisällä sairastetusta koronavirustaudista.

Alueellinen pandemiatyöryhmä muistuttaa, että kaikkien oireilevien on hakeuduttava koronavirus-testiin, vaikka oireet olisivat vain lieviä. Oireilevien on odotettava testiin menoa ja testitulosta omaehtoisessa karanteenissa ja vältettävä kaikkia kodin ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja. Karan-teenien noudattaminen on ensisijaisen tärkeää epidemian hillitsemisessä.

Rokotukset etenevät, mutta hitaasti

okotukset edistyvät hitaasti, koska rokotteitta on saatu maahan ennakoitua hitaammin. Tähän mennessä on rokotettu terveydenhuollon henkilökuntaa sekä hoivayksiköiden asukkaita. Myös ko-tihoidon asiakkaiden rokotukset ovat käynnissä tai alkamassa. Kunnat tiedottavat rokotuksista omilla nettisivuillaan.

Vähäisten rokotetoimitusten vuoksi joukkorokotukset päästään aloittamaan Länsi-Pohjan kunnissa vasta maaliskuussa. Rokotusten alkamisesta tiedotetaan laajasti heti, kun aikataulu varmistuu. Kunnissa on valmius rokotusten nopeaan käynnistämiseen.

Rajoitukset ennallaan

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että hiihtolomaviikolla ei järjestetä rippi-leirejä, vaan ne siirretään myöhempään ajankohtaan. Lähestyvien ylioppilaskirjoitusten suhteen työryhmä linjaa, että kirjoituksiin voivat koronaturvallisuusohjeita (kasvomaski, turvaväli) noudat-taen osallistua myös lievästi oireilevat opiskelijat, joiden koronavirusnäyte on negatiivinen.

Nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset alueella ovat voimassa 18.2.2021 saakka. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

 

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä
Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

 

 

Koronarokotusten aloittamisesta tiedotetaan kunnan kotisivuilla

Koronarokotukset on aloitettu Ylitorniolla viikolla 2. Riskiryhmiin kuuluvien kuntalaisten rokottaminen aloitetaan tämän hetkisen tiedon valossa helmikuussa. Rokotusten etenemisnopeus riippuu rokotteiden saapumisesta alueellemme. Rokotusten alkamisesta tiedotetaan kunnan kotisivuilla ajankohtaista-tiedotteissa sekä koronainfo-sivulla.

Lisää koronarokotteesta, rokotteen antamasta suojasta ja rokotusjärjestyksestä voit lukea THL:n koostamasta koronarokoteinfosta THL:n verkkosivuilta.

 

Länsi-Pohjassa ei vielä muuntovirusta joukkorokotuksiin varauduttu kunnissa

Viikolla 2 koronavirusnäytteitä otettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 664, joista 15 oli positiivisia. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä kymmenen.

Yhtään muuntunutta koronavirustartuntaa ei Länsi-Pohjassa ole toistaiseksi todettu. Epidemia on alueella edelleen kiihtymisvaiheessa.

Nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset alueella ovat voimassa 18.2.2021 saakka. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuil-le.

Lisäksi alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että toisen asteen oppilaitoksissa käytetään etäopetusta kunnassa vallitsevan epidemiatilanteen mukaan. Lähiopetustilanteisiin suositellaan osallistuvan enintään kymmenen henkeä kerrallaan. Lähiopetuksessa on noudatettava koronatur-vallisuusohjeita ja huolehdittava riittävistä turvaväleistä sekä maskin käytöstä.

Kunnissa varauduttu joukkorokotuksiin

Alueen kunnissa rokotukset ovat käynnistyneet hyvin. Tähän mennessä on rokotettu terveyden-huollon henkilökuntaa ja rokotukset hoivakodeissa ovat alkaneet.

Kunnat ovat varautuneet aloittamaan myös kuntalaisten joukkorokotukset helmikuun alkupuolella. Rokotusaikataulu tarkentuu kuitenkin sen mukaan, milloin ja kuinka paljon rokotetta saadaan Suo-meen ja alueen kuntiin. Kunnat tiedottavat asukkaitaan rokotuspaikoista ja ajanvarauksesta, kun aikataulu varmistuu. Väestön rokotusten alkamisesta tullaan tiedottamaan laajasti.

Tornion ja Haaparannan rajalla on varauduttu massatestauksen aloittamiseen. Kaikille rajan ylittä-jille vapaaehtoinen koronatestaus aloitetaan rajalla 25.1.2021. Tätä varten rajan koronanäytteenot-toon on lisätty kontteja ja rekrytoitu henkilökuntaa.

Massatestaus on tarkoitettu ainoastaan rajanylittäjille. Muuten Tornion näytteenottopiste toimii edelleen ajanvarauksella. Ajanvarausohjeen voi katsoa YouTubesta.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä
Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

 

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatiedote 19.1.2021

 

Rajanylittämistä vältettävä ja ihmisten välisiä tapaamisia vähennettävä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu 4 uutta koronavirustapausta eilisen jälkeen.
Valtaosa näistä liittyy rajan ylitse tapahtuvaan kanssakäymiseen.

Länsi-Pohjassa oli viime viikolla 15 uutta tapausta, kaikkiaan tapauksia on ollut 414.
Viime viikon tartunnoista 60% oli peräisin Ruotsin puolelta.
13% oli lisäksi jatkotartuntoja rajan yli tulleesta tartunnasta.
13% oli peräisin Oulusta.
Positiivista oli, että karanteenien tai omaehtoisen karanteenin sisältä oli 30% kaikista tapauksista.
Lisäksi vain yhdessä tapauksessa lähde jäi kokonaan tuntemattomaksi.

Haaparannalla oli viime viikolla 80 tapausta. Kaupungin kahden viikon ilmaantuvuusluku on 1300/100 000.
Norrbottenissa luku on 400/100 000, Länsi-Pohjassa 56/100 000.

Sairaalahoidon tarve koronainfektion takia on lisääntynyt Länsi-Pohjassa huolestuttavasti. Sairaalahoidon riski lähtee nopeasti kasvamaan n. 70 vuoden iän jälkeen.

Iäkkäiden tulee nyt erityisesti kiinnittää huomiota koronaturvaohjeisiin. Myös muita kehoitetaan vähentämään keskinäistä kanssakäymistä sillä tartunnoissa korostuvat työperäisten tartuntojen lisäksi lähipiirin tartunnat, kuten erilaiset vierailut ja kyläilyt, tällä hetkellä.

Haaparannalla vierailu tai asiointi kaupoissa on tällä hetkellä merkittävä riski tartunnansaamisen kannalta.

 

yt  JJT

Jyri J. Taskila
Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
LPSHP

Koronavirustiedote 13.1.2021

Viikolla 1 koronavirusnäytteitä otettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 698, joista 25 oli positiivisia. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä kolme. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjassa tällä hetkellä noin 70 sataatuhatta asukasta kohti. Epi-demian painopiste on edelleen Torniossa, vaikka tartuntoja on tullut ilmi eri puolilla sairaanhoito-piiriä.

Viime viikon tartunnoista 30 prosenttia oli peräisin Ruotsista. Kuluvan viikon tartunnoista kaikki kolme ovat tulleet länsirajan takaa. Alueellinen pandemiatyöryhmä kehottaa alueen asukkaita vä-hentämään kontakteja rajan yli. Välttämättömissä kontakteissa tulee käyttää kasvomaskeja ja huo-lehtia turvaväleistä.

Epidemiatilanne Länsi-Pohjassa on viime viikkojen aikana heikentynyt, mutta leviämisvaiheen kri-teerit eivät vielä täyty. Tartuntojen lähteet on pääsääntöisesti pystytty jäljittämään ja sairaalahoi-don suhteen tilanne on pysynyt edelleen rauhallisena. Tällä hetkellä sairaalahoidossa ei ole yhtään Covid-19 -potilasta.

Rajoitukset voimassa helmikuulle

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa nykyisten suositusten ja rajoitusten voimassaoloa 18.2.2021 saakka. Myös SM-tason ryhmäkilpaurheilu suositellaan keskeytettäväksi 18.2.2021 asti. Kunnat tekevät liikuntapaikkojen käytöstä ja niiden sulkemisesta omat päätöksensä.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintoja rajoitukset eivät koske.

Lukioissa vietetään helmikuussa perinteisesti penkinpainajaisia ja vanhojentansseja. Vallitsevassa epidemiatilanteessa alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee penkkariajelujen perumista. Van-hojenpäivätanssit suositellaan siirrettävän myöhempään ajankohtaan loppukeväälle.

Koronarokotukset ovat alkaneet Länsi-Pohjassa tammikuun alussa. Tähän mennessä on rokotettu koronapotilaita hoitavaa henkilökuntaa erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Massa-rokotukset alkavat tämänhetkisen tiedon mukaan helmikuussa. Rokotuksista ja niiden aikatauluista tiedotetaan myöhemmin, kun aikataulut tarkentuvat.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä
Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

 

Koronavirusrokotukset aloitetaan Ylitorniolla viikolla 2

 

Koronarokotukset alkavat Ylitorniolla viikolla 2. Ensimmäisenä rokotuksen saa henkilökunta, joka työssään altistuu koronavirukselle. Seuraavaksi rokotetaan vuodeosaston iäkkäät pitkäaikaispotilaat ja henkilökunta, ikäihmisten hoivakotien asukkaat ja henkilökunta. Rokotteiden saatavuuden mukaan rokottaminen laajenee noudatellen THL:n ohjetta rokottamisjärjestyksestä.

Riskiryhmään kuuluvien kuntalaisten rokottaminen aloitetaan tämän hetkisen tiedon valossa helmikuussa. Tarkka päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin. Rokotteeseen kuuluu kaksi annosta, tehosteannos pistetään 3-12 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

Lisää koronarokotteesta, rokotteen antamasta suojasta ja rokotusjärjestyksestä voit lukea THL:n koostamasta koronarokoteinfosta THL:n verkkosivuilta.

 

LSPSHP koronavirustiedote 4.1.2021

Viikolla 53 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin 25 uutta koronavirustartuntaa. Koronavirustestejä tehtiin yhteensä 760.

Länsi-Pohja on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta epidemiatilanne on pahenemassa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut tasolle 55,1/100 000 asukasta.

Tapausten määrän vähentäminen edellyttää sitä, että väestö vähentää sosiaalisia kontaktejaan nykyisestä. Kaksi seuraavaa viikkoa kannattaa välttää kyläilemistä ja vierailuja kodin ulkopuolella. Kauppa-asiat kannattaa hoitaa turvavälit huomioiden ja kasvomaskia käyttänen. Etätöitä kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan laajasti.

Jyri J. Taskila
Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
LPSHP

 

LSPSHP koronavirustiedote 21.12.2020

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonloppuna neljä uutta tartuntaa. Yhteensä tapauksia oli kymmenen viikolla 51. Tapauksista 7 oli Torniossa. Joukossa on useita tartuntoja, joiden tartunnanlähde on jäänyt toistaiseksi tuntemattomaksi tai epävarmaksi. Selvittäminen on edelleen käynnissä.

Epidemia on Länsi-Pohjassa edelleen kiihtymisvaiheessa. Tapausmäärä kaksinkertaistui edelliseltä viikolta.

Viime viikolla tehtiin 815 koronavirusanalyysia Länsi-Pohjassa. Valtaosa näytteistä tehdään Kemissä, mutta ei-kiireellisiä näytteitä joudutaan lähettämään tutkittavaksi Ouluun. Vastauksen saaminen voi osassa näytteistä kestää tällä hetkellä pahimmillaan 2-3 päivää.

Länsi-Pohjaan ja raja-alueelle saapuu jouluna väkeä sekä Etelä-Suomesta että Etelä-Ruotsista, joissa tautitilanne on huomattavasti pahempi. Koronaturvatoimet (käsihygienia, turvavälit ja kasvomaski) sekä väkijoukkojen välttäminen ovat nyt erittäin tärkeitä.

Joulua kannattaa viettää vain oman perheen parissa ja välttää kyläilemistä. Epidemiatilanne pahenee nopeasti, jos ohjeita ei malteta noudattaa.

Euroopan lääkevirasto päättänee tänään koronarokotteen myyntiluvasta. Rokotteet antavat mahdollisuuden pandemian voittamiseen. Siihen asti on oltava kärsivällisiä ja noudattaa ohjeita ja suosituksia.

yt  JJT

Jyri J. Taskila

Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri

LPSHP

 

 

Koronatiedote 16.12.2020

Epidemiatilanne rauhoittumassa – rajoitukset yhä tarpeen

 

Länsi-Pohjassa on kuluvalla viikolla todettu neljä uutta koronavirustartuntaa, joista kaksi tänä aamuna.

Viikolla 50 koronavirusnäytteitä otettiin alueella yhteensä 817, joista viisi oli positiivisia. Epidemiati-lanne on Länsi-Pohjan alueella rauhoittumassa, mutta on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Joukkokokoontumisia vältettävä yli vuodenvaihteen

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti pitää yli kymmenen hengen kokoontumisia koskevan suosi-tuksensa voimassa 18.1.2021 saakka.

Vaikka epidemiatilanne Länsi-Pohjassa näyttää olevan rauhoittumassa, on edelleen vaarana, että ti-lanne kääntyy nopeasti huonompaan suuntaan. Koronavirustilanne lähialueilla on vakava ja myös Länsi-Pohjan alueella on edelleen aktiivisia tartuntaketjuja. Joulun ja uudenvuoden pyhät ovat tar-tuntojen leviämisen suhteen riskialttiita, kun matkustelu ja kyläily lisääntyvät.

Joulua on syytä viettää vain omalla perheellä. Tervehditään iäkkäitä läheisiä virtuaalisesti tai turva-etäisyyden päästä kasvomaskia käyttäen.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee myös, että uimahallit pidetään toistaiseksi suljettuina. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Muistetaan myös D-vitamiini

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on suositellut iäkkäille ja erityisryhmille D-vitamiinilisää koronavirusepidemian aikana. D-vitamiinilisä tehostaa vastustuskykyä. Tutkimuksissa on todettu yhteys D-vitamiinin puutoksen ja koronaviruksen aiheuttaman vakavan keuhkoinfektion välillä.

Alueellinen pandemiatyöryhmä kehottaa alueen asukkaita huomioimaan HUS:n suosituksen ja varmistamaan riittävän D-vitamiinin saannin.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä
Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

 

 

Koronatiedote 03.12.2020

Koronarajoitukset jatkuvat Ylitorniolla vuoden loppuun asti.

Ylitornio jatkaa rajoituksia ja suosituksia, joiden tavoitteena on hillitä koronan leviämistä ja saada infektiotilanne Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallintaan. Rajoituksia ja suosituksia jatketaan ja ne ovat voimassa vuoden loppuun asti.

Rajoitukset ja suositukset johtuvat  alueella vallitsevasta vaikeasta tautitilanteesta. Rajoitukset ja suositukset perustuvat Länsi-Pohjan alueellisen pandemiatyöryhmän suosituksiin. 

Kaikki yli 18-vuotiaille suunnattu ryhmäliikuntatoiminta on keskeytetty vuoden loppuun saakka. Rajoitukset eivät koske muuta harrastetoimintaa eikä lapsille suunnattua toimintaa. Vapaa-aikatoimen ja kansalaisopiston muut kuin ryhmäliikuntatoiminnot järjestetään normaalisti. Meän opiston järjestämät ryhmäliikuntatunnit Pellon toimipisteissä järjestetään normaalisti. 

Lisäksi suosituksena on että yli kymmenen (10) henkilön kokoontumisia ei järjestetä. Mikäli kokoontumisissa henkilömäärä ylittää suosituksen, on maskia käytettävä ja turvaväleistä on huolehdittava erityisen tarkasti.  

Kuntotalo, uimahalli, kirjasto ja Nuorisotalo ovat avoinna normaalisti.  Myös elokuvatoiminta jatkuu normaalisti. Näissäkin julkisissa tiloissa suositus on kuitenkin käyttää maskia ja rittävistä turvaväleistä on huolehdittava erityisen hyvin.  

Nämä rajoitukset ja suositukset ovat varotoimenpiteitä, joilla pyritään hillitsemään Länsi-Pohjassa kiihtyvää koronatilannetta. Ylitornion kunnassa koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen. 

Kannustamme kuntalaisia liikkumaan ja harrastamaan rajoitustenkin ajan omaehtoisesti ja aktiivisesti, koronaturvallisuus huomioiden ja sosiaalisia kontakteja välttäen. 

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin pandemiaryhmä tiedottaa 2.12.2020:

Länsi-Pohjassa todettiin viime viikolla 11 koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauk-sia ei ole vielä tullut ilmi. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 60 sataatuhatta asukasta kohden ja epidemiatilanne on edelleen kiihtymisvaiheessa. Sairaalahoidon suhteen tilanne on pysynyt rauhal-lisena eikä tehohoidossa ole yhtään Covid-19-potilasta.

Lapset saavat harrastaa
Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa suositusta, ettei yli 10 hengen tilaisuuksia järjestettäi-si. Suositus on voimassa vuoden loppuun saakka. Kokoontumisrajoituksen jatkaminen on perustel-tua juhlakauden kynnyksellä, koska epidemiatilanne on vakava lähialueilla, Pohjois-Pohjanmaalla ja länsirajan takana.

Vaikka aluehallintovirastojen määräykset eivät koske hengellisiä tilaisuuksia, epidemian leviämisris-ki koskee myös näitä kokoontumisia. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee siksi, ettei yli 10 henkilön kokoontumisia järjestettäisi myöskään seurakunnissa. Muun muassa yhteislaulu on to-dettu tartuntojen leviämisen suhteen hyvin riskialttiiksi.

Myös alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnat ovat olleet tauolla viime viikot. Alueellinen pan-demiatyöryhmä totesi, että alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastuksia voidaan nyt jatkaa, koska epide-miatilanne on alueella rauhoittumaan päin. Koronaturvallisuusohjeita, turvavälejä ja hyvää käsihy-gieniaa on lasten ja nuorten harrastuksissakin noudatettava huolellisesti.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Sairauslomatodistuksen haku tartuntariski

Osa alueen työnantajista on ohjeistanut hengitystieinfektio-oireisia työntekijöitään hakemaan vii-konloppuisin sairauslomatodistuksen Mehiläinen Länsi-Pohjan akuuttiklinikalta. Alueellinen pan-demiatyöryhmä suosittelee, että työnantajat tässä epidemiatilanteessa hyväksyisivät sairausloman työntekijän omalla ilmoituksella. Todistusasiat kuormittavat akuuttiklinikkaa ja hidastavat hoitoa tarvitsevien palvelua.

Viikonloppuisin kaikki oireilevat Länsi-Pohjan asukkaat voivat tarvittaessa hakeutua Tornion ko-ronavirusnäytteenottoon, joka toimii ajanvarauksella. Ajanvarausohjeen voi katsoa Youtubessa.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

 

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin pandemiaryhmä tiedottaa:

Tiedote

Länsi-Pohjan alueellinen koronakoordinaatioryhmä on tänään ylimääräisessä iltakokouksessa arvioinut alueen epidemiatilannetta. Koronavirustilanne on Suomessa nopeasti heikkenemässä ja sairaalahoidon tarve on lisääntymässä Etelä-Suomessa.

Marraskuun aikana koronavirustartuntoja on todettu Länsi-Pohjan alueella yhteensä 126. Tartuntojen kokonaismäärä keväästä lähtien alueella on yhteensä 302.

Tautiin on Länsi-Pohjan alueella menehtynyt yhteensä 10 ihmistä. Valtaosa menetyksistä tapahtui keväällä 2020, mutta niiltä ei ole vältytty syksyn aikana.

Länsi-Pohjan kahden viikon ilmaantuvuusluku on ollut korkeimmillaan 125/100 000, kun se tällä hetkellä on 80/100 000.

Vaikka tautitilanne Meri-Lapissa näyttää lieviä rauhoittumisen merkkejä tulee kaikkia annettuja rajoituksia ja suosituksia edelleen noudattaa. Nykyiset suositukset ovat voimassa 13.12.2020 saakka.

Koordinaatioryhmä vahvasti suosittaa, että joukkotapahtumia ei järjestettäisi eikä niihin osallistuttaisi ja välttämättömissä tilanteissa huomioidaan enintään 10 hengen suositusraja.

Etätyötä ja etäkokouksia vahvasti suositellaan.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi laajasti samalla turvaväleistä huolehtien.

Ylimääräisiä sosiaalisia kontakteja tulee välttää ja pysytellä omassa perhepiirissä.

Kattava listaus rajoituksista ja suosituksista löytyy Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin internet-sivuilta.

 

Länsi-Pohjan koronakoordinaatioryhmä lisäksi vahvasti suosittaa:

matkustaminen myös kotimaassa tulee rajata välttämättömiin tilanteisiin. Oman alueen ulkopuolelle ja erityisesti Uudellemaalle matkustamista tulee välttää.

– koronavirustesteihin tulee edelleen hakeutua herkästi ja jo lievien oireiden vuoksi. Koronavirustauti voi oireilla pelkästään mahataudin oirein.

– Länsi-Pohjaan on tullut koronavirustautia, jonka epäillään olevan peräisin osallistumisesta Levin maailmancupiin. Tapahtumaan osallistuneita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan koronavirustestiin herkästi.

Pysykää poissa Länsirajalta!!! Koronavirustautia ei pidä tulla tuomaan Länsirajalle eikä viemään Länsirajalta. Rajayhteisöön kuulumattomien turhat matkat Haaparannalle ja Ruotsin Norrbotteniin tulee lopettaa. Norrbottenin tautitilanne on nopeasti vaikeutumassa ja tautitapaukset lisääntymässä. Viime viikolla Norrbottenin alueella todettiin 753 koronavirustapausta ja tälle viikolle määrän arvioidaan nousevan yli tuhanteen. Pääpaino epidemiassa on Norrbottenin eteläosissa.

Länsi-Pohjan koronakoordinaatioryhmä

lisätietoja: Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila puh. 040-352 1097

 

KORONATIEDOTE

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä tiedottaa:

Länsi-Pohja edelleen kiihtymisvaiheessa – jo yli tuhat määrätty karanteeniin

Epidemiatilanne on Länsi-Pohjassa edelleen kiihtymisvaiheessa. Tapausmäärien kasvu on kuitenkin hidastunut ja ilmaantuvuusluku on viime päivien aikana kääntynyt laskuun. Korkeimmillaan kahden viikon ilmaantuvuus oli Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella 125 sataatuhatta asukasta kohden. Tänä aamuna on todettu neljä uutta tartuntaa.

Tartuntaketjujen jäljittäminen on onnistunut edelleen hyvin, mutta kaikkien tartuntojen alkuperä ei kuitenkaan ole tiedossa. Viimeisen viikon aikana todetuista tartunnoista noin puolet on tullut karanteenien sisällä.

Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin on Länsi-Pohjan alueella määrätty syksyn aikana yhteen-sä yli tuhat henkilöä.

Covid-19-tapaukset Länsi-Pohjan alueella 1.9.2020 alkaen:

Kotikunta                         Altistuneet                      Positiiviset
Tornio                               645                                   79
Kemi                                  167                                   19
Keminmaa                         73                                     6
Tervola                               59                                   12
Ylitornio                             53                                     8
Simo                                  Alle viisi tapausta

Ei yli kymmenen hengen kokoontumisia

Vaikka tartuntojen määrä on tällä hetkellä laskusuunnassa, ei epidemiatilanne ole vielä rauhoittu-nut toivotulla tavalla. Tämän vuoksi alueellinen pandemiatyöryhmä vahvasti suosittelee, että yli kymmenen hengen kokoontumisia ei nyt järjestetä. Suositus on voimassa koko sairaanhoitopiirin alueella 2.12.2020 asti. Myös kaikki muut suositukset ovat edelleen välttämättömiä ja voimassa.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin internet -sivuille.

Alueen väestö on ottanut aiemmat suositukset vakavasti ja esimerkiksi maskien käyttö on lisääntynyt kiitettävästi kaupoissa ja muilla julkisilla paikoilla. Alueellinen pandemiatyöryhmä kiittää myös tapahtumajärjestäjiä, yrityksiä ja urheiluseuroja suosituksien noudattamisesta ja tapahtumien pe-ruuttamisesta. Tällä on ollut suuri merkitys epidemian hillitsemisessä.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

 

LPSHP koronatiedote 11.11.2020

Koronatilanne on vakava – näytteenottopisteissä ruuhkaa
Viikolla 45 Länsi-Pohjan alueella otettiin yhteensä 1089 koronavirusnäytettä ja todettiin 36 uutta tartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 91,9 sataatuhatta asukasta kohden. Ei-lisen jälkeen on todettu viisi uutta koronavirustartuntaa.

Tartuntoja on todettu eri puolilla Länsi-Pohjaa, mutta vakavin tilanne on tällä hetkellä Torniossa. Torniossa on todettu myös useita joukkoaltistuksia. Tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin on määrätty Länsi-Pohjan alueella yhteensä yli 500 henkilöä.

Viime viikolla annetut vahvat suositukset ovat edelleen voimassa ainakin 18.11.2020 saakka, jolloin niiden jatkamista arvioidaan uudelleen:
– Anniskeluravintolat lopettavat anniskelun kello 22.00 ja sulkevat ovensa viimeistään kello 23.00.Yli 20 henkilön kokoontumisia ei tule järjestää. Tämä koskee myös yksityistilaisuuksia.
– Yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat harrastustoiminnat keskeytetään.
– Kasvomaskia käytetään kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata.

Tartuntaketjuja on saatu jäljitettyä hyvin, mikä antaa toivoa, että tilanne saadaan vielä rauhoitet-tua. Suurin osa viime viikkojen tartunnoista liittyy Torniossa lokakuun lopussa tapahtuneeseen ra-vintola-altistukseen. Kaikkia yksittäisten tartuntojen lähteitä ei kuitenkaan ole pystytty jäljittämään.

Oireettomien ei tule hakeutua testeihin

Näytteenottopisteet ovat nyt ruuhkautuneet, etenkin Torniossa. Myös Mehiläinen Länsi-Pohjan hoidon tarpeen arviointi on ajoittain ruuhkautunut koronavirukseen liittyvien yhteydenottojen vuoksi. Kemin, Keminmaan ja Tornion koronavirusnäytteenottoon ajanvaraus kannattaa tehdä en-sisijaisesti sähköisen ajanvarauksen kautta. Ohjeet ajanvaraukseen ovat Mehiläinen Länsi-Pohjan nettisivuilla.

Oireettomien ei tule hakeutua testeihin, sillä oireettoman henkilön testaaminen ei anna luotetta-vaa tietoa tartunnasta. Jos testi tehdään taudin itämisaikana, tulos voi olla negatiivinen, vaikka henkilöllä olisi tartunta. Negatiivinen testitulos ei myöskään lyhennä karanteeniaikaa.

Näytteenottoon on aiheuttanut paineita myös se, että jotkut työnantajat edellyttävät testausta esimerkiksi ulkomailta palaavilta, oireettomilta työntekijöiltään. Tällaisissa tapauksissa näytteenot-to on järjestettävä työterveyshuollossa.

Kaikki koronavirukseen liittyvät suositukset ja rajoitukset on koottu Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin nettisivuille.
Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

 

 

LPSHP koronatiedote 6.11.2020

Eilisen jälkeen on ilmaantunut 7 uutta koronavirustapausta. Näistä tapauksista valtaosa on Torniossa. Altistuneiden selvittely on kesken.

Kahden viikon sisällä koronavirustaudin ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjassa noussut tasolle
61,8/ 100 000 ja se on kolmanneksi korkein koko maassa Uudenmaan ja Vaasan jälkeen.

Tilanne tulee ottaa vakavasti. Erilaiset tapahtumat on syytä siirtää eteenpäin. Minkäänlaiseen joukkokoontumiseen ei kannata osallistua ennenkuin epidemiatilanne rahoittuu. Tämä vahva suositus koskee myös yritysten suunnittelemia joulun avajaisia. Näitä ei tule järjestää ennenkuin Länsi-Pohjan epidemiatilanne on saatu rauhoitettua takaisin perustasolle.

Aluehallintoviraston kielto ja ohjeet yli 20 hengen yleisten tilaisuuksien järjestämisestä tulee huomioida tarkasti.

Muistutetaan myös siitä, että joukkokokoontumisten lisäksi yhteislauluun liittyy selkeästi kohonnut koronavirustartunnan levittämisriski.

Kaikenlainen joukkokoontuminen on nyt syytä keskeyttää ja välttää kaikkea ylimääräistä kontaktia toisiin ihmisiin ja viettää isänpäivää omassa perhepiirissä.

Jyri J. Taskila
Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
LPSHP

 

Länsi-Pohja epidemian kiihtymisvaiheessa – alueellisia rajoituksia suositellaan

Lapin aluehallintavirasto: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella kokoontumisrajoitukset kiristyvät

Tänä aamuna Länsi-Pohjan alueella on tullut ilmi seitsemän uutta covid-19-tautitapausta. Useimmat sairastuneista ovat jo karanteenissa olleita.

Viime viikolla otetuista koronavirusnäytteistä positiivisia oli 3,5 prosenttia. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä noin 50 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohden ja todennäköisesti luku edelleen nousee. Valtaosa todetuista tartunnoista liittyy tunnettuihin tartuntaketjuihin, mutta kaikkien tar-tuntojen lähdettä ei ole pystytty jäljittämään. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on näin ollen siirtynyt epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee painokkaasti, että epidemian kiihtymisvai-heessa alueen anniskeluravintolat lopettaisivat anniskelun kello 22.00 ja sulkisivat ovensa viimeis-tään kello 23.00.

Yli 20 henkilön kokoontumisia ei suositella. Suositus koskee myös yksityistilaisuuksia.

Lisäksi alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että yli 18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat har-rastustoiminnat keskeytetään seuraavien kahden viikon ajaksi.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata. Influenssarokotusta suositellaan aivan kaikille [6 kk vanhemmille], kansallisen rokotusohjelman kohderyhmien lisäksi erityisesti myös asiakastyössä toimiville. Koska sekä influessa että koronavirus ovat liikkeellä samaan aikaan, influenssarokotus voi suojata molempien tautien vakavilta muodolta.

Koska epidemiatilanne on alueen kunnissa erilainen, kunnat tiedottavat tarkemmin omista kunta-kohtaisista suosituksistaan ja rajoituksistaan koskien uimahallien ja kirjastojen yms. aukioloja. Tie-toa koko Lapin koronavirustilanteesta löytyy osoitteesta https://koronaturvallinenlappi.fi/.

Näytteenotto laajenee viikonloppuihin

Tähän saakka koronavirusnäytteenotto on toiminut kunnissa pääasiassa vain arkisin, mutta 7.11. alkaen näytteitä aletaan ottaa myös viikonloppuisin.
Lauantaisin ja sunnuntaisin näytteitä otetaan Tornion terveysneuvontapisteellä, joka sijaitsee rajal-la. Viikonloppunäytteenotto on avoinna Tornion, Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan ja Ylitornion asukkaille.

Näytteenotto on auki lauantaisin kello 9.00–15.00 ja sunnuntaisin kello 9.00–14.00 ja toimii ajanva-rauksella. Ajanvarausohje on katsottavissa Youtubessa.

Linkki ajanvaraukseen:  https://ajanvaraus.mehilainen.fi/parse/location:TOKO/erikoisala:NAYT/

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä
Lisätietoja antaa: johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila, 040 352 1097

 

Koronatiedote 4.11.

Ohjattu ryhmäliikunta keskeytetään Ylitorniolla 5.-19.11. väliseksi ajaksi

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelle on annettu suositus keskeyttää kaikki aikuisille suunnattu, sisätiloissa tapahtuva ohjattu ryhmäliikunta kahden viikon ajaksi. Suositus koskee kaikkia palveluiden järjestäjiä kunnassa. Rajoitus ei koske alle 18-vuotiaille suunnattua toimintaa.

5.11.2020 lähtien kaikki Ylitornion kunnan vapaa-aikatoimen ja Meän opiston ohjatut ryhmäliikuntatunnit Ylitorniolla keskeytetään 19.11.2020 saakka. Suositus koskee myös kaikkia Ylitorniolla toimivia seuroja. Toiminta jatkuu normaalisti jälleen 20.11.2020 lähtien jos tilanne sen sallii.

Kuntotalo, uimahalli, kirjasto ja Nuorisotalo palvelevat normaalisti. Rajoitukset koskevat vain ohjattua ryhmäliikuntaa.

Rajoitukset eivät koske muuta harrastetoimintaa. Vapaa-aikatoimen ja kansalaisopiston muut toiminnot järjestetään normaalisti. Meän opiston järjestämät ryhmäliikuntatunnit Pellon toimipisteissä järjestetään normaalisti.

Nämä rajoitukset ovat varotoimenpiteitä, joilla pyritään hillitsemään Länsi-Pohjassa kiihtyvää koronatilannetta. Ylitornion kunnassa koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen.

Kannustamme kuntalaisia liikkumaan ja harrastamaan rajoitustenkin ajan omaehtoisesti ja aktiivisesti, koronaturvallisuus huomioiden ja sosiaalisia kontakteja välttäen.

 

Lisätietoja:

Hanna Lintupuro

vs.sivistystomenjohtaja

hanna.lintupuro@ylitornio.fi

0400 244 278

 

 

Koronatiedote 2.11.2020

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri siirtymässä kiihtymisvaiheeseen.

Uusia tartuntoja on todettu lauantain jälkeen 5. Altistuneita on arviolta noin 200 ja heidät on määrätty karanteeniin.
Viime viikon lopulla koronatartuntoja todettiin yhteensä 27. Testejä otettiin 782 kappaletta.

Koronavirukseen sairastuneita on useammasta eri tartuntaketjusta ja riski taudin saamiselle on alueella aiemmasta selkeästi kohonnut.

Kasvomaskin käyttöä turvavälien lisäksi suositellaan vahvasti erityisesti kaikissa ryhmätilanteissa ja kokouksissa.

Sairaanhoitopiiriin on tullut useita kyselyjä pikkujoulujen järjestämisestä. Joukkokokoontumiset muodostavat tällä hetkellä selkeän riskin taudin leviämiselle. Pikkujouluissa turvavälien säilyttäminen usein unohtuu eikä ruokaillessa voi kasvomaskia käyttää. Pikkujoulut on syytä järjestää tänä vuonna virtuaalisesti.

Alueellinen pandemiatyöryhmä linjaa tilannetta tarkemmin keskiviikkona 4.11. ja tiedottaa siitä.

 

Jyri J. Taskila

Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
LPSHP

 

 

Koronatiedote 30.10.2020

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu tänään 7 uutta koronavirustartuntaa. Näistä valtaosa liittyy eilen uutisoituun ravintola-altistukseen. Tartunnanjäljityksessä on selvinnyt, että lauantain 24.10. lisäksi myös perjantaina 23.10. torniolaisessa Wanha Mestari-ravintolassa asioineet ovat voineet altistua koronavirustartunnalle. Heitä kehoitetaan seuraamaan oireitaan ja hakeutumaan herkästi koronavirustestiin.

Länsi-Pohjan tartuntatautilääkärit korostavat karanteeniohjeiden sisäistämistä. Karanteeniin määrätyt eivät voi poistua kotoaan esimerkiksi kauppaan. Ruokaostokset on hoidettava läheisten tuella tai on oltava yhteydessä oman kunnan sosiaalitoimeen asian järjestämiseksi.

Vuorokauden sisällä on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tullut esille 12 uutta koronavirustartuntaa. Altistuneita on yli 100 ja uudet tapaukset ovat altistumistietojen perusteella todennäköisiä. Tartuntatautilääkärit vetoavat väestöön: pyhäinpäivää on syytä juhlia omassa perhepiirissä ja välttää ylimääräisiä kontakteja.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri antaa vahvan suosituksen lisätä kasvomaskin käyttöä ja painottaa turvaväleistä huolehtimista kaikissa sosiaalisissa kontakteissa.

Jyri J. Taskila
Johtajaylilääkäri, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri
LPSHP

 

Maski- ja etätyösuositus Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella

Maskisuositus

Kirurgista suu-nenäsuojainta suositellaan terveydenhuoltohenkilöstölle kaikessa potilastyössä, mikäli turvavälit eivät toteudu. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita.

Sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä suositus henkilökunnan ja vierailijoiden suu-nenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo aiemmin ja jatkuu entisenlaisena.

Etätyösuositus

Länsi-Pohjassa on voimassa etätyösuositus. Siirtymistä etätyöhön ja etäkokouksiin suositellaan työtehtävien niin salliessa ja jos ne työnantajan linjauksen mukaan ovat mahdollisia.

Kemissä 14.10.2020

Alueellinen pandemiatyöryhmä

 

Tietoa koronavilkkusovelluksesta

https://digifinland.fi/koronavilkku-kayttoonoton-kasikirja/koronavilkun-kautta-altistumisilmoituksen-saaneiden-yhteydenotot-ja-neuvonta/

 

Länsi-Pohjassa voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

21.10.2020

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella tällä hetkellä perusvaiheessa.

Oireisena pysy kotona, tee omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. Huolehdi aina käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Etätyötä ja etäkokouksia suositellaan työtehtävien niin salliessa ja jos ne työnantajan linjauksen mukaan ovat mahdollisia lähikontaktien vähentämiseksi.

Kasvomaskisuositus on voimassa, koska kahden viimeisen viikon aikana on todettu uusi positiivinen koronavirustartunta Länsi-Pohjassa. Aina kannattaa käyttää kasvomaskia niissä tilanteissa, joissa turvaväliä ei voi pitää. Erityisesti riskiryhmien on hyvä muistaa maskin käyttö. Kirurgista suu-nenäsuojainta suositellaan terveydenhuoltohenkilöstölle kaikessa potilastyössä, mikäli turvavälit eivät toteudu. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita.

Sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä suositus henkilökunnan ja vierailijoiden suu-nenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo aiemmin ja jatkuu entisenlaisena.

Vierailujen rajoittaminen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja niihin rinnastettavissa toimipisteissä. Vierailuista on sovittava toimintayksikön kanssa. Vierailijoiden on oltava oireettomia ja heitä voi olla 1-2 kerrallaan. Vierailulla käytetään kasvomaskia. Myös käsihygieniasta ja turvaväleistä tulee huolehtia. Toimintayksiköt vastaavat vierailujen turvallisesta suunnittelusta ja toteuttamisesta. Näihin saa tarvittaessa neuvoja ja tukea Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiontorjuntayksikön hygieniahoitajilta.

Ravitsemusliikkeiden aukioloaikojen suhteen noudatetaan valtioneuvoston linjauksia. Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan terveysturvallisuusohjeet voit lukea koronaturvallinenlappi.fi-sivustolta.

Rajat ylittävää matkustamista ulkomaille ei lainkaan suositella. Välttämätön lomamatka suositellaan suunnattavaksi Lappiin Etelä-Suomen sijaan. Lapin matkoilla huomioitava yökerhoihin liittyvä tartuntariski.

Rajayhteisöön kuuluvat ja päivittäinen työmatkaliikenne voi asioida Haaparannalla tai ylittää länsirajan ilman omaehtoisen 10 vuorokauden karanteenin suositusta. Länsi-Pohjassa rajayhteisöön kuuluvat Tornion ja Ylitornion asukkaat. Muiden kuntien asukkailla omaehtoisen karanteenin suositus on voimassa. Sairaanhoitopiiri seuraa tarkasti koronavirustilannetta rajan läheisyydessä ja tiedottaa siinä tapahtuvista muutoksista. Viimeisen kahden viikon aikana Haaparannalla on ollut 2 tartuntaa, Övertorneålla tartuntoja ei ole ollut. Norrbottenissa tautitapaukset ovat hieman lisääntyneet mm. Luulajassa ja Jokkmokissa.

Yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja joukkotilaisuuksia suositellaan siirrettäväksi myöhempään ajankohtaan. Joulun lähestyessä erilaiset myyjäiset ja vastaavat muodostavat merkittävän riskin koronavirusinfektion leviämisen suhteen. Mikäli yleisötapahtumaa ei voida siirtää Lapin Aluehallintoviraston ohjeita joukkotapahtumien järjestämisessä tulee noudattaa ja niiden toteutumista on järjestäjän valvottava. Tapahtumissa, joita ei voida siirtää suositellaan vahvasti turvavälien huomioimisen lisäksi käyttämään kasvomaskia.

Ennaltaehkäisy: Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä antaa suosituksia, joiden tarkoitus on turvata väestön terveydentila, terveydenhuollon toimintakyky, ennaltaehkäistä ja rajoittaa koronavirusepidemian leviämistä.

Muiden sairauksien hoito: Epidemiatilanteen rauhallisuuden vuoksi nyt on turvallista asioida alueen terveyskeskuksissa ja sairaalassa. Huolehdi olemassa olevan sairautesi hoidosta! Hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon pitkäkestoisten oireiden kanssa!

 

Terveyskeskukseen saapuminen vain ajanvarauksella

Ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse oman alueen sairaanhoitajaan virka-aikana.

Älä saavu paikanpäälle, jotta vältytään turhilta altistumisilta.

Arkisin virka-aikana korona näytteen tarpeen arvioinnin tekee oman alueen sairaanhoitaja ja viikonloppuisin vuodeosaston sairaanhoitaja

Välimaa Maarit, Tartuntataudeista vastaava sairaanhoitaja, puh. 016 571 730

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin pandemia puhelin puh. 040 825 1072 (iltaisin ja viikonloppuisin)

Lisätietoa Mehiläinen Länsi-Pohjan nettisivuilla https://www.mehilainenlansipohja.fi/koronavirus/

Koronaviruksen oireet

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystie-infektion. Monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta  joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus.

Oireita voivat olla 

 • kuume
 • yskä
 • hengenahdistus
 • lihaskivut
 • väsymys
 • nuha
 • pahoinvointi
 • ripuli

Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä.

 

Alla linkki THL:n antamaan kasvomaskisuositukseen, jonka mukaan lähtökohtaisesti jokainen kuntalainen on velvollinen huolehtimaan riittävästä suojauksesta itse.

https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja

Ylitornion kunnan alueella maskeja on hankittavissa muun muassa apteekista, molemmista ruokakaupoista sekä Rauta ja Kone Nippelistä.

Ylitorniolla vähävaraisille kuntalaisille maskien jakaminen on sovittu seuraavasti:

Soita ja sovi ennen kuin tulet maskeja hakemaan. Maskeja on saatavilla kahdesta eri paikasta:

Terveyskeskuksesta:

Arkipäivisin (ma-pe) kello 10-14 varastonhoitaja Tuija Hallikainen (17.8.-21.8.) puhelinnumero: 0400-220326

fysioterapiasta (24.8-4.9.) puhelinnumero: 0400-220326

Kunnanvirastolta:

arkipäivisin (ma-pe) kello 10-14 sosiaaliohjaaja Niina Lohiniva puhelinnumero 0400-220365.

 

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi – käsienpesu ja turvavälit ovat tärkeimmät keino ehkäistä koronatartuntoja

13.8.2020

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Oireisena tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin.

”Koronaviruksen leviämisen riski kasvaa nyt kun arki alkaa ja ihmiset alkavat liikkua enemmän. Nyt on lisäksi selvää, että tartuntariski on erityisen suuri tungoksessa. Kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä”, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

Kenen ja missä tilanteessa kasvomaskia kannattaa käyttää?

THL:n suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana. Suositus ei koske työyhteisöjä. Niiden kohdalla asiantuntijalaitoksena toimii Työterveyslaitos.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun

 • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
 • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Lisäksi alueelliset tartuntatautiviranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin.

Koronatapauksia oli 12.8. todettu 14 vuorokauden sisään kaikissa muissa maakunnissa, paitsi Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Maskisuositus koskee oranssilla merkittyjä sairaanhoitopiirejä (tilanne 12.8.2020). Niissä on todettu koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Virus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa.

Osa COVID-19-tartunnan saaneista ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, eikä ihminen itse ole tällöin tietoinen tartunnastaan.  Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua. Lisäksi tutkimuksessa on kuvattu tilanteita, joissa oireeton henkilö on tartuttanut muita ahtaissa sisätiloissa.

”Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja, sillä se estää pisaroiden leviämistä ympäristöön”, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Maskin käyttö vaatii huolellisuutta

Kasvomaskeja on monenlaisia. Kaupasta voi hankkia kertakäyttöisiä maskeja tai uudelleen käytettäviä kangasmaskeja. Maskin voi myös valmistaa itse kankaasta.

Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Varsinaiset hengityksensuojaimet (FFP1, FFP2 tai FFP3) ja lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävät CE-merkityt kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat myös käyttäjäänsä, ja ne on ensisijassa tarkoitettu terveydenhuollon henkilöstölle.

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta, jotta viruksella mahdollisesti tahraantunut maski ei aiheuta tartuntariskiä. Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä.

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai muut terveyteen liittyvät syyt estävät maskin käytön. Keskustele tarvittaessa lääkärisi kanssa, jos terveydentilasi vaikeuttaa kasvomaskin käyttöä.

Kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu 15 vuoden iästä alkaen.

Muistilista maskin käyttöön

 • Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät sellaisen kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.
 • Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset.
 • Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.
 • Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.
 • Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.
 • Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.
 • Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
 • Jos kosket maskiin käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.
 • Älä pue käytettyä maskia uudelleen.
 • Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.
 • Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan.
 • Laita kertakäyttöinen maski suoraan roskiin käytön jälkeen ja uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.
 • Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.
 • Pese kangasmaski 60 asteessa aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.

THL:n suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille

Kysymyksiä ja vastauksia kasvomaskeista

Näin käytät kasvomaskia oikein – katso video!

THL: tilannekuva koronaviruksesta

Työterveyslaitos: Tietoa suu-nenäsuojuksesta ja hengityksensuojaimista – katso kuvat

Työterveyslaitos: Tietoa kankaisista kasvomaskeista

Työterveyslaitos: Ohje työnantajille

Jos epäilet koronatartuntaa, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa.

 

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien yhteinen koronakesäviesti lappilaisille: Toimitaan koronaturvallisesti myös kesällä!

Pidetään kaikki yhdessä Lappi koronavapaana. Tällä hetkellä tautitilanne on hyvä Lapin alueella, mutta tilanne voi muuttua. Jokainen meistä voi omalta osaltaan varmistaa, että koronatartunnat eivät meillä Lapissa leviä.

Meillä on takana hyvin poikkeuksellinen kevät rajoitustoimenpiteiden vuoksi. Koronasta johtuvat poikkeusolot tulevat jatkumaan vielä jonkin aikaa ja siksi on tärkeää toimia niin lomalla, vapaa-ajalla kuin töissä koronaturvallisesti muut kanssaihmiset huomioiden.

Olemme koonneet tähän muutamia toimintaohjeita. Nautitaan kesästä, pidetään yhteyttä ja tavataan läheisiä turvallisesti, sillä kanssakäyminen ylläpitää henkistä jaksamista ja lisää turvallisuuden tunnetta. Muistetaan kuitenkin vapauden tuoma vastuu.

Tässä tärkeimmät vinkit koronaturvalliseen kesään:

1.      Jos sairastut lievästikin, mene koronatestiin ja pysyttele eristäytyneenä kunnes vastaus tulee.
Näin havaitsemme yksittäisetkin tartunnat ja pystymme estämään epidemian. Testeihin pääsee helposti – katso tarkemmat tiedot oman kuntasi verkkosivuilta.

2.      Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkokokoontumisissa. Ylipäänsä vältä joukkokokoontumisia.

3.      Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

4.      Suu-nenäsuojainta suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

– Kun tiedät kohtaavasi lähietäisyydeltä riskiryhmään kuuluvia, käytä suu-nenäsuojaa suojataksesi heitä. Tähän soveltuu kertakäyttöinen tai kankainen maski.

– Jos kuulut itse riskiryhmään, käytä suu-nenäsuojainta muiden varotoimien lisäksi esimerkiksi kaupoissa, julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikennevälineissä suojataksesi itseäsi. Ensisijainen on kirurginen suu-nenäsuoja.

Maskin käyttö on huomaavaista muita kohtaan ja sitä kannattaa harjoitella. Lapin tartuntatilanteen muuttuessa annamme tarvittaessa lisäsuosituksia.

5.      Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsidesipullo kulkee kätevästi taskussa!

6.      Pidetään huolta toisistamme: älä jää yksin, älä jätä läheistäsi yksin!

7.      Seuraa koronavirustiedotusta ns. ”koronasäätiedotusta”. Koronatilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti.

8.   Ole läheisten kanssa ja riemuitse kesästä!

Pidetään yhtä ja huolta toisistamme!

Kesälomaterveisin,

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit

Lapin ja Länsi-Pohjan keskussairaaloiden infektiotiimit

 

Ajankohtaista tietoa löydät mm. seuraavista linkeistä:

Lapin sairaanhoitopiiri: https://www.lshp.fi/fi-FI

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri: https://www.lpshp.fi/fi/sairaanhoitopiiri/ajankohtaista/uutiset.html

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

 

Hyvä käsihygienia ehkäisee leviämistä

Koronavirustartuntojen leviämistä voi parhaiten ehkäistä pitämällä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Tutustu THL:n käsienpesuun ja yskimiseen liittyviin ohjeisiin: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

THL, suomalaiset viranomaiset ja sairaanhoitopiirit sekä muut terveydenhuollon palvelutuottajat seuraavat tilannetta tiivisti. Länsi-Pohjassa noudatetaan THL:n ja viranomaisten ohjeita. Lisätietoa koronaviruksesta löytyy THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

 

Toimintaohjeita ruokahuollon ja asioinnin järjestämisessä Ylitorniolla sairastuneille tai karanteenissa oleville henkilöille

Kauppojen tarjoamat palvelut:

K-Supermarket Ylitornio, nouto- ja kuljetuspalvelu

K-Supermarket tarjoaa asiakkailleen noutopalvelua sekä kotiinkuljetuksen. Palvelu toimii verkkokauppana, tilaus ja maksu hoidetaan netissä osoitteessa www.k-ruoka.fi/kauppa/k-supermarket-ylitornio.

Noutopalvelun avulla voit ostaa kauppatavarat valmiiksi, tilauksesi kootaan kaupan toimesta. Tilaus on noudettavana kaupan edustalla ennalta sovittuna aikana. Noutopalvelun hinta on 4,90€. K-Supermarketin maksullinen kotiinkuljetuspalvelu toimii seuraavilla alueilla:

Alue 1, 14.90€

Alkkulan alue, Taroniemi, Purasenvaara, Aavasaksa, Övertorneå (Matarengin alue), Kuivakangas, Tengeliö, Nuotioranta, Armassaari.

Alue 2, 19.90€

Etelä-Portimo, Pohjois-Portimo, Kaulinranta, Juoksenki, Turtola, Kainuunkylä, Pekanpää.

Näitä alueita kauemmaksi on kuljetuksesta sovittava erikseen. Mainitsethan tilatessasi kuulutko alueeseen 1 vai 2. Verkkokaupan kysyessä toimitusalueen postinumeroa, niin se on aina 95600.

Piimätien puoti Lohijärvi, nouto- ja kuljetuspalvelu

Piimätien puoti Lohijärvellä palvelee myös asiakkaita noutopalvelun avulla. Tilaukset voi soittaa suoraan kauppias Sari Saloselle puh. 040 486 9609.

Apteekki

Apteekkitilaukset voi hoitaa ilman asiointia apteekissa. Asiointi hoituu suoraan puh. 016 571 021. Lääkkeet voi noutaa itse tai sopia noudettavaksi. Myös apteekki tarjoaa maksullista kuljetuspalvelua seuraavin ehdoin alueille:
3 kuljetusaluetta: alle 10 km hinta 14€, 10–25 km 25€, 25-50km 40€

Ruokahuolto sairastuneille tai karanteenissa oleville, jotka eivät itse pysty huolehtimaan ruoan valmistamisesta
Aavasaksan grilli, Kilpisjärventie 630, puh. 045 843 5770, noutoruoka (uudet aukioloajat tulossa)
Festi palvelu, Alkkulanraitti 61, puh. 040 770 3246, nouto- ja ruokakuljetuspalvelu, ma-pe 9-16, la 10–15
Gulf Aavasaksa, Kilpisjärventie 644, puh. Puh. 016 578 301, noutoruoka, avoinna ma-pe 7-20, la 8-20, su 10–20
Ravintola Väylä, Alkkulanraitti 123, puh. 040 015 1144 noutoruokaa. Avoinna ma-ti 11–16, ke-to 11–18, pe-la 11–20
Seo Ylitornio, Kilpisjärventie 30, puh. 040 5588 867 noutoruoka ma-la 11–17
Turkin Chili, Alkkulanraitti 54, puh.040 183 0117, noutoruokaa 10.30-20.00, maanantaina suljettu

Poikkeustilan aikana Ylitornion ateriapalvelu toimii entistä laajemmin ja joustavammin ja mikäli ruokahuoltoa ei pystytä järjestämään yllä olevien palveluiden avulla, ole yhteydessä Ylitornion kuntaan, Kunnan keskuskeittiöön, puh. 0400 220 330 mistä ruokapalvelun voi tilata.

Muu tuki

Koronasta johtuvan poikkeustilanteen vuoksi sinulle tai perheellesi voi tulla tilanteita sairastumisen tai karanteenin vuoksi, joissa tarvitset apua myös muissa kuin asiointiasioissa. Mikäli sinulle tai perheellesi tulee vaikeuksia selvitä arjen asioista tai muita taloudellisia tai sosiaalisia ongelmia, ota yhteys Ylitornion kunnan sosiaalitoimeen:

Sosiaalityöntekijät: 040 5049654 tai 040 5049845
Sosiaaliohjaaja: 0400 220365

Kiireellisissä asioissa soita päivystyspuhelimeen 0400 299 481. Virka-aikana siihen vastaavat kunnan sosiaalityöntekijät ja virka-ajan ulkopuolella alueellinen sosiaalipäivystys.


Alkuun