Siirry sisältöön

Kansallinen veteraanipäivä Ylitorniolla 27.4.2021

 

Videotallenteen löydät täältä.

Kansallisen veteraanipäivän 27.4.2021 juhlallisuudet jouduttiin mukauttamaan tänäkin vuonna koronan sallimiin raameihin. Juhlatilalisuus jätettiin siis tänäkin vuonna pitämättä. Päivän henkeä on kunnioitettu kokoamalla juhlallinen osuus videotallenteeksi.

Tänä vuonna päivän teemaa tarkastellaan erityisesti sodan siviilien näkökulmasta, lisäksi luodaan katsaus sodan jälkeiseen aikaan. Tästä avartavan näkökulman antaa haastattelun muodossa Pauli Kantomaa, joka oli vain 6-vuotias talvisodan alkamisen aikaan, mutta sodanaikaiset muistot ovat painuneet mieleen syvästi. Paulin kotikylä Kantomaanpää jäi sodanjalkoihin, kun saksalaiset sotilaat järjestivät asemapaikat kylän raitille. Kylässä on käyty myös sotatilanteita. Erityisesti Lapin sota kosketti kyläläisiä vahvasti.

Ylitorniolaiset lukiolaiset, Antti Naasko ja Santeri Nurminen antavat osaltaan nuoren sukupolven näkökulman sodan jälkeisestä Suomesta. Sodan jälkeistä Suomea kuvataan lyhytelokuvan muodossa.

Tallenteen juhlapuheesta vastaa vs. kunnanjohtaja Petri Pasanen.

Upeista musiikkiesityksistä vastaa Ylitornion soittajat johtajanaan Teuvo Oja ja Meän opiston kuoro Ristiveto, johtajanaan ja säestäen Tarja Alakörkkö-Perkkiö.

Musiikkiesitykset

Ylitornion soittajat

Jääkärimarssi, säv. Jean Sibelius

Isänmaalle, säv. Jean Sibelius

Terve Suomeni maa, säv. Emil Genetz

 

Meän opiston kuoro

Kaunis Veera (Ballaadi Saimaalta)

Finlandia-hymni

 

Videon on editoinut ja koonnut Laura Kantomaa.

 

 


Alkuun