Siirry sisältöön

Aavasaksan kuuluisa Keisarinmaja taas upeaksi uudella maalilla
Tiedote 2.6.2023, Metsähallitus

Keisarinmajan ulkoseinät maalataan tänä kesänä. Laajan maalausurakan teettää Metsähallituksen Luontopalvelut, jonka hallintaan rakennus siirtyi tämän vuoden alussa. Työ alkaa kesäkuun alussa ja valmistuu elokuun päättyessä. Työmaata varten rajataan alue, joka sisältää majan ympäristön ja lähimmät pysäköintipaikat, mutta muuten voi alueella liikkua tavalliseen tapaan.
Keisarinmaja on vuokrattu Ylitornion kunnalle ja toimii nähtävyyskohteena. Sisätilat eivät ole käytössä maalausurakan aikana. Maalaustöiden vuoksi talon ulkopuolikin on kunnolla ihailtavissa vasta kesän lopulla, mutta sitten se loistaa jälleen vaaleana ja entistäkin komeampana, kertoo kulttuuriperinnön erityisasiantuntija Siiri Tolonen Metsähallituksesta:
– Edellisestä isommasta korjauksesta on yli 40 vuotta. Väritutkimuksen ja maalaustyösuunnitelman on laatinut Restaurointipuusepät Nuutti Ay. Työmaata valvovat Metsähallituksen edustajat, suojeltuun rakennukseen kohdistuvien töiden antikvaarisesta valvonnasta vastaa Museovirasto.
Arvokkaan kohteen korjausmaalaus on kilpailutettu ja toteuttajaksi on valittu oululainen M. Asell Oy, jolla on kokemusta vastaavista töistä.
– Keisarinmajan maalipinnat ovat pahoin vaurioituneet, ja ne vaativat laajan maalinpoiston, ennen kuin ne voidaan maalata perinteisellä pellavaöljymaalilla. Rakennuksessa on paljon yksityiskohtaisia koristeosia, joten nykyisen maalin poisto ja uusi maalaus ovat tarkkaa työtä, kertoo Marko Asell.
Valtakunnallisesti kuuluisa nähtävyys Ylitornion ylpeytenä
Valtio rakennutti Keisarinmajan vuosina 1882–1883 matkailumajaksi vuonna 1878 perustettuun Aavasaksan kruununpuistoon, joka oli suosittu ja kansainvälisestikin tunnettu kesäyön auringon ihailijoiden retkikohde.
Keisarinmaja on Lapin vanhin matkailukäyttöön valmistunut rakennus. Keisarinmaja rakennettiin tiettävästi myös perintöruhtinaan, vuodesta 1881 keisarin Aleksanteri III:n, mahdollista vierailua ennakoiden. Keisarin vierailu ei kuitenkaan toteutunut, mutta nimi jäi.
– Aavasaksan maisemia kelpaa tulla ihailemaan tänäkin kesänä, vinkkaa Ylitornion kunnan tekninen johtaja Jarmo Jaako. – Auton voi jättää Kruununpuiston portille tai kahvilalle. Näköalapolkua pääsee kulkemaan entiseen tapaan, mutta maalaustyömaa on rajattu lippusiimalla ja sen sisäpihalle ei ole suotavaa mennä.
– Maalaustyön etenemistä voi seurata myös kunnan Facebook-sivuilla, jatkaa kunnan viestintä- ja markkinointisuunnittelija Marja Kynsijärvi.
Kansallisromanttisen hirsirakennuksen suunnitteli arkkitehtiylioppilas Hugo Emil Saurén, joka oli voittanut Polyteknillisen opiston oppilaskunnan piirissä järjestetyn suunnittelukilpailun. Aavasaksa on valittu kansallismaisemien sekä valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden ja valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoa:
Metsähallitus, Luontopalvelut: Kulttuuriperinnön erityisasiantuntija Siiri Tolonen, puh. 040 860 3800, siiri.tolonen(at)metsa.fi
M Asell Oy: urakoitsija Marko Asell, puh. 044 300 0538

***
Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta – erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.

Alkuun