Siirry sisältöön

23.12.2021 voimaan tulleiden koronarajoitusten vaikutus kirjaston toimintaan

 

Kirjastossa voi edelleen asioida ilman koronapassia

Lapin aluehallintovirasto on 22.12.2021 tekemällään päätöksellä velvoittanut toimijoita järjestämään 23.12.2021-22.1.2022 yleisölle avoimien, oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön Lapin maakunnan kuntien alueilla siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

Kirjasto katsotaan sellaiseksi tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaiseksi tilaksi, jossa koronapassia ei saa edellyttää. Kirjastossa voi siis edelleen asioida ilman koronapassia. Asiakaspalveluajan lisäksi käytössä on edelleen myös omatoimiaika sekä Tornionlaakson kirjaston Ylitornion että Pellon toimipisteissä.

 

Kirjastossa suositellaan asioimaan pikaisesti

Tornionlaakson kirjaston Ylitornion ja Pellon toimipisteiden asiakasmäärää ei toistaiseksi rajata erikseen, sillä nykyisillä asiakasmäärillä turvälit on helppo toteuttaa. Kävijämääriä sekä asiakaspalvelu- että omatoimiakana seurataan, ja mikäli tarvetta ilmenee, rajoitetaan kirjastotilassa samaan aikaan olevien asiakkaiden määrää. Suosittelemme asioimaan kirjastossa pikaisesti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Tarvittaessa kirjastoauton vilkkaimmilla pysäkeillä asiakkaiden pääsyä kirjastoautoon rajoitetaan niin, että samaan aikaan autoon voi tulla sisään vain yksi seurue. Myös kirjastoautossa turvaväleistä on huolehdittava.

Osa kirjastojen istumapaikoista ja tietokoneista on poistettu käytöstä, jotta turvavälit on mahdollista säilyttää.

Aluehallintoviraston päätöksessä kielletään yli 20 hengen tilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen sisätiloissa. Henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa, jos tilaisuuden järjestäjä ottaa käyttöön koronapassin. Tornionlaakson kirjaston toimipisteissä ei järjestetä 23.12.2021-22.1.2022 yli 20 hengen yleisötilaisuuksia. Aikavälille suunniteltujen, alle 20 hengen tilaisuuksien järjestämistä arvioidaan tapauskohtaisesti ja tapahtumien järjestämisestä tiedotetaan erikseen. Tilaisuuksiin osallistujilta edellytetään turvaväleistä huolehtimista ja muiden kirjaston koronaohjeiden noudattamista.

Ylitornion ja Pellon kirjastoissa asiakkaiden käytössä on käsienpesupisteiden lisäksi käsidesiä. Kirjastoautossa tarjolla on käsidesiä. Lisäksi tiloissa on esillä puhdistusainetta, jolla kirjaston käyttäjät voivat halutessaan puhdistaa tietokoneiden näppäimistöjä tai pöytätasoja myös silloin, kun kirjastossa ei ole henkilökuntaa paikalla.

Aluehallintoviraston päätös on nähtävissä osoitteessa https://avi.fi/yleistiedoksiannot-lappi.

 

Muistilista kirjastonkäyttäjille

Pyydämme kirjastonkäyttäjiä huomioimaan kirjastoon tullessaan seuraavat asiat:

  • Tule kirjastoon vain terveenä! Jos et flunssaoireiden vuoksi pääse palauttamaan lainojasi tai noutamaan varauksiasi, ota yhteyttä kirjastoon. Yhteystiedot löytyvät kirjaston sivuilta.
  • Käytäthän maskia kirjastossa asioidessasi.
  • Huolehdithan käsihygieniasta kirjastossa käydessäsi.
  • Pidäthän vähintään kahden metrin turvavälin muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.
  • Suosittelemme asioimaan kirjastossa lyhyesti.

 

 


Alkuun