Mediatiedote vapaa julkaistavaksi 23.4.2019 1/2

Tiedotustilaisuus 6.5. klo 11:00 Ylitornion kunnantalolla os. Alkkulanraitti 55,Ylitornio.

Valokuvat: https://www.dropbox.com/home/TaittuuPoisPressikuvat

Valokuvauksesta tiedotustilaisuudessa sovittava erikseen.

VANKILATEATTERIA ensimmäistä kertaa Pohjois-Suomessa

Ylitornion vankila mukana tekemässä ammattimaista teatteria

POIS – sinne missä saapi vielä tehä työtä

Käsikirjoitus: Ylitornion vankilan miehet ja Kerttu Pyy
Ohjaus: Kerttu Pyy
Lavalla: ryhmä Ylitornion avovankilan miehiä
Skenografia: Riikka Vuorenmaa
Äänisuunnittelu: Juho Rekilä
Puvut: Tommi Haapaniemi ja työryhmä
Valokuvat: Juho Rekilä
Tuotanto: Taittuu ry., Ylitornion vankila, Ylitornion kunta

Ylitornion vankila ja Taittuu ry. tekevät ensimmäistä kertaa yhteistyötä vankilateatteriproduktiossa, jonka ensi-ilta on toukokuussa. Näyttelijät ovat Ylitornion vankilan vankeja, ja näytelmän toteutuksesta vastaa Taittuu ry.

”Pois – sinne missä ihminen saapi vielä tehä työtä” on Ylitornion avovankilan miesten käsikirjoittama teos, jonka lähtömateriaalina on toiminut Arto Paasilinnan Hurmaava joukkoitsemurha. Teoksessa kuullaan myös tekstejä Rosa Liksomin lyhytproosateoksesta Väliaikainen. Mustan huumorin maailmassa vaeltava Pois – sinne missä ihminen saapi vielä tehä työtä pohtii työttömyyttä, mielen kolinaa ja elämän rajapintoja. ” Tärkeiksi teemoiksi neljän miehen ryhmä onkin nostanut kokemuksen arvokkuudesta ja ihmisarvosta”, kertoo ohjaaja Kerttu Pyy.

Avovankilamme toiminta painottuu suurelta osin tuotannolliseen työtoimintaan, joten teatteritoiminta on ollut tervetullut ja värikäs lisä tavanomaiseen arkeemme johtaja Raimo Kärkkäinen kertoo.

Taittuu ry. on ainoa toimija, joka on toteuttanut Suomessa vankilateatteria pitkäjänteisesti – yhdistys on tehnyt vankilateatteriproduktioita yhteistyössä eri vankiloiden ja paikallisten teattereiden kanssa vuodesta 2008 lähtien. Toimintaa rahoittaa Rikosseuraamuslaitos. ”Taittuu tekee taiteellisesti tinkimätöntä teatteria – keskiössä ovat vangit, jotka ohjaajan avustuksella käsikirjoittavat ja esittävät näytelmän aidolle teatteriyleisölle. Haluamme tehdä järkevää, johdonmukaista, avointa ja korkeatasoista teatteritoimintaa vankiloissa”, sanoo Taittuu ry:n vastaava ohjaaja Hannele Martikainen.

Vankilateatteri yhdistää yhteiskunnan ja taiteen eri alojen toimijoita tavalla, joka palvelee yhteiskunnallista avoimuutta, rikollisuuden stigman purkamista ja uusintarikollisuuden kierteen katkaisemista. Tutkimuksen mukaan vankilateatteri tarjoaa fyysistä, sosiaalista ja tilannesidonnaista kokemuksellisuutta, joka auttaa vankeja irtautumaan vangin roolista ja kehittämään psykososiaalisia taitoja, joiden harjaannuttamiseen ei vankilan laitosympäristössä ole aina mahdollisuuksia (Pirttilä-Backman ym. 2015; Menard 2018). Onnistumisen ja nähdyksi tulemisen kokemukset kantavat monia osallistujia vapautumisen jälkeisessä elämässä. Lisäksi vankilateatteri uudistaa Suomessa teatteritaiteen kenttää. Yhteistyössä Ylitornion kunnan kanssa tuotettu esitys nähdään Ylitornion auditoriossa toukokuussa. Taittuu ry. rakentaa auditorioon ammattiteatterin puitteet tekniikkoineen. Yhdistyksen tavoitteena on aina työllistää ympäröivän maakunnan ammattilaisia ja näin tehdään nytkin.

Hannele Martikainen(Taittuu ry:n vastaava ohjaaja) sai 2011 Vuoden teatteriteko-palkinnon. Oikeusministeri myönsi Martikaiselle 2018 Vankeinhoidon ansioristin.

Esitykset Ylitornion kunnantalon auditoriossa (os. Alkkulanraitti 55,Ylitornio) 10.5.2019 ensi-ilta klo 18:00, 11.5.2019 klo 14:00, jonka jälkeen yleisökeskustelu ja klo 18:00.

Liput 15/10 € tuntia ennen esityksiä ovelta käteisellä.

Lippuvarukset osoitteesta http://tiny.cc/dse64y

Lisätietoja antaa Hannele Martikainen p. 0400 917209, martikainen.hannele@gmail.com

Tutkimus: https://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/ajankohtaista/julkaisut/risenjulkaisusarja/taittuurynvankilateatterinvaikutustenarviointia.html

Taittuu: http://www.taittuu.fi

Taittuu Facebook https://fi-fi.facebook.com/pages/category/Nonprofit-Organization/Taittuury-568630429834379/