Siirry sisältöön

Länsi-Pohjassa voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset

19.05.2021

Päivitetty: 19.5.2021

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjan alueella kiihtymisvaiheessa.

Lapin aluehallintovirasto on päätöksellään 28.4.2021 kieltänyt kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 23.5.2021 saakka. Lapin aluehallintoviraston päätöksellä 18.5.2021 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tulee voimaan 10 hengen kokoontumisrjoitus ajalle 24.5.2021-6.6.2021. Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että kokoontumisrajoituksia noudatetaan myös yksityistilaisuuksissa.

Lapin aluehallintovirasto velvoittaa 28.4.2021 antamallaan päätöksellä kaikkia tartuntatautilain 58 d §:n 5 momentissa tarkoitettuja toimijoita järjestämään 3 momentissa tarkoitettujen yleisölle avoimien tai rajatun asiakas-tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirinkuntien alueilla siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää 58 d §:n 4 momentissa tarkoitettu lähikontakti toisiinsa. Määräys on voimassa 23.5.2021 saakka

Yli 20-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvat ryhmämuotoiset harrastustoiminnat suositellaan keskeytettäväksi 23.5.2021 saakka. Kunnat tekevät liikuntapaikkojen käytöstä ja niiden sulkemisesta omat päätöksensä. Uimahallit voivat olla auki rajoitetusti yli 65-vuotiaille koronaturvallisuusohjeita noudattaen. Myös aikuisten ulkona tapahtuvat ryhmäliikuntalajit on sallittu lajiliittojen ohjeiden mukaisesti. Kirjastojen lukusalit voivat olla avoinna niin, että aluehallintoviraston turvavälipäätös otetaan järjestelyissä huomioon.

Etätyötä ja etäkokouksia suositellaan työtehtävien niin salliessa ja jos ne työnantajan linjauksen mukaan ovat mahdollisia.

Toisen asteen oppilaitoksille suositellaan etäopetusta kunnassa vallitsevan epidemiatilanteen mukaan. Lähiopetustilanteisiin suositellaan osallistuvan enintään kuusi henkeä kerrallaan. Lähiopetuksessa on noudatettava koronaturvallisuusohjeita ja huolehdittava riittävistä turvaväleistä sekä maskin käytöstä.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata. Erityisesti riskiryhmien on syytä muistaa maskin käyttö. Kirurgista suu-nenäsuojainta suositellaan terveydenhuoltohenkilöstölle kaikessa potilastyössä, mikäli turvavälit eivät toteudu. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita. Sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä suositus henkilökunnan ja vierailijoiden suu-nenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo aiemmin ja jatkuu entisenlaisena. Maskin käyttöä suositellaan myös yläasteikäisille ja sitä vanhemmille koulussa ja harrastustoiminnoissa.

Vierailujen rajoittaminen sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja niihin rinnastettavissa toimipisteissä. Vierailuista on sovittava toimintayksikön kanssa. Vierailijoiden on oltava oireettomia ja heitä voi olla 1-2 kerrallaan. Vierailulla käytetään kasvomaskia. Myös käsihygieniasta ja turvaväleistä tulee huolehtia. Toimintayksiköt vastaavat vierailujen turvallisesta suunnittelusta ja toteuttamisesta. Näihin saa tarvittaessa neuvoja ja tukea Länsi-Pohjan keskussairaalan infektiontorjuntayksikön hygieniahoitajilta.

Ravitsemisliikkeiden aukioloaikojen suhteen noudatetaan valtioneuvoston asetusta, joka on voimassa 30.6.2021 asti. Lisätietoja valtioneuvoston verkkosivuilla. Lapin alueen matkailu- ja ravintola-alan terveysturvallisuusohjeet voit lukea koronaturvallinenlappi.fi-sivustolta.

Rajat ylittävää matkustamista ulkomaille ei lainkaan suositella. Myös kotimaassa matkustaminen tulee rajata vain välttämättömiin tilanteisiin. Oman alueen ulkopuolelle matkustamista tulee välttää.

Ennaltaehkäisy: Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä antaa suosituksia, joiden tarkoitus on turvata väestön terveydentila, terveydenhuollon toimintakyky, ennaltaehkäistä ja rajoittaa koronavirusepidemian leviämistä.

Oireisena pysy kotona, tee Omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. Huolehdi aina käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku. Vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Muiden sairauksien hoito: Huolehdi olemassa olevan sairautesi hoidosta ja hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon pitkäkestoisten oireiden kanssa.


Alkuun